Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Psychologisch onderzoek

Je hebt de cognitie- en taaltest en de sporttest gehaald. Om je geschiktheid voor een agentfunctie te bepalen, krijg je daarnaast ook een psychologisch onderzoek. Het onderzoek bestaat uit een gesprek met een psycholoog en een rollenspel met een assessor en een acteur. De volgorde van de onderdelen kan verschillen, maar meestal zijn ze wel op dezelfde dag.

Waarom een psychologisch onderzoek?

Politiewerk vraagt veel van je. Je moet het wel aankunnen. En het is belangrijk dat het werk bij je past. Aan de hand van het psychologisch onderzoek willen we jou als persoon leren kennen. We willen een totaalbeeld krijgen van jou en van de mate waarin jij beschikt over de eigenschappen en competenties die nodig zijn voor het politiewerk. Dat doen we aan de hand van het rollenspel en een interview (waarbij we ook de vragenlijsten gebruiken die je eerder hebt ingevuld).

Voorbereiden

In het psychologisch onderzoek kijken we naar wie jij bent. Ga je niet anders voordoen, maar blijf jezelf. Op die manier kunnen wij een juiste beoordeling maken. Binnen het politiewerk krijg je te maken met ingrijpende en stressvolle gebeurtenissen en dat moet je aankunnen. Uiteindelijk is het dus ook voor je eigen welzijn belangrijk dat we je ware ‘ik’ zien.

In onderstaande video vertellen we hoe het onderzoek verloopt en geven we enkele tips om je voor te bereiden. Bekijk ook de aanvullende informatie op de voorbereidingspagina’s over het interview en rollenspel (bereikbaar via de button onder de video).

Online

Vanwege Corona verloopt het psychologisch onderzoek momenteel via beeldbellen. Zorg ervoor dat je voorafgaand aan jouw afspraak eerst getest hebt of dit werkt op jouw pc of laptop. Het gebruik van een mobiele telefoon is voor dit onderzoek niet toegestaan. Op de pagina beeldbellen vind je een video en pdf met alle informatie die je nodig hebt om het beeldbellen in te stellen.

Check dit voor je afspraak

  • Houd je paspoort, identiteitskaart of rijbewijs bij de hand. Kun je deze niet tonen tijdens het rollenspel of interview, dan kan het onderzoek niet doorgaan.
  • Om in te loggen voor het beeldbellen, vul je de virtuele vergaderruimte in die staat vermeld in de uitnodigingsmail.
  • Log vijf minuten van te voren in, zodat je echt klaar zit als het onderzoek begint. Ben je te laat, dan moet het onderdeel helaas opnieuw worden ingepland. Dit kan voor een flinke vertraging zorgen in je selectieprocedure.
  • Lukt het niet om in te loggen? Neem dan direct contact met ons op via (088) 6622150.
  • Het psychologisch interview en het rollenspel zijn vertrouwelijke gesprekken. Het is niet toegestaan deze op te nemen en te verspreiden. Doe je dit wel, dan heeft dit strafrechtelijke gevolgen en gevolgen voor je inschrijving voor de opleiding.

Na het psychologisch onderzoek

Je ontvangt de uitslag van het psychologisch onderzoek binnen vijf werkdagen. Is de uitslag van het onderzoek positief, dan hoor je zo snel mogelijk of je door mag naar de volgende stap in het selectieproces: de  medische keuring*. Heb je twijfels of je aan de medische eisen voldoet, dan geeft de pagina met veel gestelde vragen over zicht, gehoor en medicijngebruik hier misschien meer duidelijkheid over. 

* De uitslag van je  medische keuring is zes maanden geldig en moet nog geldig zijn bij de start van je opleiding. Daar houden we rekening mee als we je inplannen voor de keuring. Heb je de selectie tot  nu toe heel snel doorlopen, dan kan dat betekenen dat je nu even moet wachten. Dat is dus om te voorkomen dat je de keuring bij de start van de opleiding opnieuw moet doen. 

Haal je het psychologisch onderzoek niet, dan ontvang je naast de uitslag ook het eindrapport dat de psycholoog heeft geschreven. In dat rapport kun je zien hoe je op de onderdelen gescoord hebt. Mocht je het psychologisch onderzoek niet halen, dan houdt de selectieprocedure helaas op. We raden je in dat geval aan om contact op te nemen met je recruiter om samen je opties te bespreken.  

Na een afwijzing op het psychologisch onderzoek moet je minimaal één jaar wachten voordat je je opnieuw kunt aanmelden. Maak hierin een weloverwogen beslissing. Wil je het opnieuw proberen, gebruik dit jaar dan om de competentie(s) waarop je een onvoldoende hebt behaald verder te ontwikkelen. 

En verder

Als je door mag naar de medische keuring is het belangrijk om je daar alvast op voor te bereiden. Op de informatiepagina over de keuring kun je lezen hoe het onderzoek in zijn werk gaat en wat je eventueel van tevoren moet regelen. Zorg dus dat je tijdig voorbereid bent, dat voorkomt vertraging in je selectieprocedure.