Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Hoe bereid je je voor op het rollenspel

In het rollenspel tussen jou en een acteur ga je aan de slag met een casus die je in het dagelijks leven kunt meemaken. Je moet een lastige situatie oplossen en krijgt te maken met verschillende emoties van de acteur. Een beoordelaar, ofwel assessor, is aanwezig en observeert tijdens het gesprek.

Inhoud rollenspel

Het rollenspel begint met een uitleg. De assessor vertelt jou over het verloop van het rollenspel. Je kunt dan ook jouw eventuele vragen stellen. Je krijgt vervolgens tijd om de casus te lezen en voor te bereiden. Daarna komt de acteur in het gesprek en start het rollenspel. Na afloop voer je kort een nagesprek met de assessor. In totaal duurt het rollenspel meestal tussen de drie kwartier en een uur.

De assessor en acteur beoordelen jou op je gedrag en de competenties die je laat zien (of niet laat zien) tijdens het gesprek. Zij delen het resultaat met de psycholoog met wie jij het interview hebt gehad. De psycholoog neemt dit mee in zijn eindbeoordeling.

Voorbereiden

Je kunt voor dit gedeelte niet zo heel veel voorbereiden. Je weet immers niet in welke situatie je precies gaat optreden en vanuit welke rol. Wel kunnen we je een paar tips geven om in gedachten te houden als je het rollenspel in gaat. Bekijk daarvoor de voorbereidingsvideo.