Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Medische keuring

Om het politiewerk te kunnen uitvoeren is het nodig dat je gezond bent. Naast een goede conditie en algemene fitheid zijn ook enkele medische aspecten belangrijk. Daarom krijg je tijdens de selectieprocedure een medische keuring.

Waarom onderga je een medische keuring?

Naast psychische fitheid en een goede conditie is ook je lichamelijke gesteldheid van belang. Het functioneren van je ogen en oren, of je armen en benen en eventuele aandoeningen of medische klachten die je hebt, kunnen van invloed zijn op jouw mogelijkheden om het politiewerk goed uit te voeren. Daarom word je medisch getest. 

Het is wettelijk bepaald dat deze keuring, net als de screening, pas mag plaatsvinden aan het einde van je selectieprocedure. Dus pas vanaf het moment dat de politie jou geschikt acht voor het politiewerk en de intentie heeft om je aan te stellen. Vandaar dat deze onderdelen aan het eind van de procedure zitten. Om teleurstelling te voorkomen is het goed om je vooraf al te verdiepen in de medische eisen. En eventuele twijfels al tijdens het intakegesprek voor te leggen aan de recruiter.

Wat houdt de medische keuring in? 

Het medisch onderzoek vindt plaats bij een onafhankelijke medische keuringsinstantie (PDG Health Services). Je ontvangt van hen een uitnodiging om zelf online een afspraak te maken. 

In de online omgeving van PDG Health Services staat ook een link naar een online vragenlijst. Die vragenlijst gaat over algemene gezondheidsvragen omtrent houding en beweging, zintuigen (zoals ogen en oren) en je psychische gesteldheid. De vragenlijst moet je ingevuld hebben vóórdat je naar de keuring komt, zodat je antwoorden tijdens de keuring kunnen worden besproken.

De afspraak vindt plaats op een locatie van PDG Health Services. Als je onder behandeling staat van een huisarts of specialist, neem je ook de meest recente medische informatie mee. Ben je onlangs bij een oogarts, opticiën of audiciën geweest, neem dan de keuringsrapporten daarvan mee. (Draag je nachtlenzen, laat dan eerst je ogen checken door een opticiën).

Tijdens de medische keuring checken we jouw gezondheid. Je kunt je normale kleding dragen. Een deel van je kleding moet tijdens het onderzoek eventjes uit. Je ondergoed mag je aan houden. Voor dames kan een sporttop handig zijn bij het maken van het hartfilmpje, in verband met het plaatsen van de elektrodes.

Aan het eind van de keuring krijg je meteen de uitslag. Die wordt per mail aan jou bevestigd. De politie krijgt geen medisch-inhoudelijke gegevens, want die vallen onder het beroepsgeheim van de arts. Wij krijgen alleen te horen of je wel of niet door de medische test gekomen bent. 

In de video hieronder leggen we je uit hoe het werkt. 

Hoe kan ik me voorbereiden op de medische keuring?

Zorg dat je vooraf weet wat we van je vragen. Die informatie kun je op diverse manieren verzamelen:

Na de medische keuring

Meestal wordt de medische keuring binnen twee weken na aanvraag afgerond. Wij ontvangen dan de uitslag van de keuringsinstantie per email. Die mail bevat alleen de uitslag, dus of je de keuring gehaald hebt of niet. Wij krijgen geen medische informatie door. Wij sturen jou ook een bevestigingsmail van deze uitslag. 

Gehaald

Is de uitslag van de medische keuring positief, dan zetten wij de screening in gang. 

Niet gehaald

Haal je de keuring niet, dan kun je helaas (op dit moment) niet verder met de selectieprocedure. Je inschrijving voor de opleiding wordt dan stopgezet. Mocht je het later nog eens willen proberen, dan kun je je na een jaar (vanaf de datum van je medische keuring) opnieuw inschrijven voor een politieopleiding. 

  • In uitzonderlijke gevallen kan de arts met je afspreken dat je na een behandeling, bijvoorbeeld het laseren van je ogen, wel positief door de keuring komt.
  • Word je afgewezen op iets wat niet te verhelpen is, dan maak je geen kans meer om agent te worden.

 

 

Veelgestelde vragen over de medische keuring

Heb je na het doornemen van de informatie hierboven nog vragen over de medische keuring? Check dan de pagina met veelgestelde vragen. Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.