Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Eisen politie voor ogen, oren en medicijngebruik

Om na je studie het politiewerk goed te kunnen uitvoeren, is je lichamelijke gezondheid van belang. Een onafhankelijke medische dienst voert de keuring uit, aan het einde van het selectietraject.

Ogen

Kun je met een bril of contactlenzen bij de politie?
Ja dat kan, mits je voldoet aan de gestelde voorwaarden. Met je bril op of je contactlenzen in moet je visus met één oog minimaal 1,0 zijn en met het andere oog minimaal 0,5. Bedenk wel dat gezichtsscherpte niet hetzelfde is als brilsterkte. En contactlenzen hebben altijd een mindere sterkte dan de bril die je kunt dragen. Voor mensen zonder bril of contactlenzen geldt dat je met beide ogen apart 0,25 moet kunnen zien. 

Kleuren zien en onderscheiden
Je moet kleuren kunnen zien en onderscheiden. Tijdens de medische keuring wordt er, aan de hand van de testen Ishihara- en Farnsworth D15, gecontroleerd of je aan de eisen voldoet. Deze test moet met positief gevolg worden afgelegd. Bij het testen van het kleuronderscheidingsvermogen is het gebruik van hulpmiddelen (zoals brillen met gekleurde glazen) niet toegestaan. Je kunt zelf een test doen, waarbij verschillende kleuren gerangschikt moeten worden. Let er wel op dat de weergave van de kleuren door instellingen van het beeldscherm of zonlicht mogelijk beïnvloed worden. Uiteraard kunnen we dat niet controleren en is het uitvoeren van zo’n test op eigen verantwoordelijkheid en risico. Als tijdens de keuring kleurenblindheid wordt vastgesteld dan is dat een reden voor afkeuring.

Nachtlenzen
Heb je nachtlenzen? Maak dan eerst een afspraak met een opticien voor een oogmeting. Let er wel op dat je nachtlenzen, vóórdat je naar de opticien gaat, 24 uur uit zijn geweest. De uitslag van deze meting neem je mee naar de medische keuring. De nacht voor de keuring heb je je nachtlenzen wel ingehad.

Laat bij twijfel je ogen controleren
Weet je niet of je aan de visuseis voldoet? Laat dit dan eerst controleren bij een oogarts of opticien. Ga je daarheen, vraag dan de volgende zaken na te gaan:

  • Scherp zien op afstand
  • Ongestoorde visuele waarneming van objecten op een afstand van meer dan 60 centimeter
  • visus met correctie: binoculair ≥ 1,0, slechtste oog ≥ 0,5
  • visus zonder correctie: beste oog ≥ 0,25
  • geen diplopie
  • gezichtsvelden: binoculair, horizontaal tot 90° temporaal beiderzijds
  • schemerzien
  • bij brilgebruik bij visus ≥–2D dient bril met brilveren gebruikt te worden

Laseren
Als je niet aan de gestelde visuseis voldoet, kun je overwegen om je ogen te laten laseren. Vraag dan wel eerst naar je kansen om na de behandeling wel aan de gestelde eisen te voldoen. De kosten voor de behandeling moet je zelf betalen.

Oren

Beide oren mogen een gehoorverlies hebben van maximaal 40 decibel (dB) bij 500, 1000, 2000, 3000 en 4000 hertz (Hz), zonder hulpmiddel zoals een gehoorapparaat. Twijfel je of je aan deze eis voldoet, vraag dan een gehooronderzoek (audiogram) aan bij een KNO-arts. 

Medicijngebruik

Sommige medicijnen kunnen je bewustzijn, oordeelsvermogen of concentratie beïnvloeden en daarmee effect hebben op je eigen veiligheid of die van anderen. Medicijngebruik kan reden voor een afwijzing bij de medische keuring zijn.
Moet je bijvoorbeeld insuline spuiten, dan is er een grote kans dat je dit vanwege onregelmatige diensten bij de politie niet altijd op tijd kan doen.
Heb je een aandoening met kans op terugkerende bewustzijnsdaling, zoals epilepsie, dan ben je in principe niet geschikt voor agentenwerk. Pas als je vijf jaar geen medicijnen meer gebruikt, of als je twee jaar aanvalsvrij bent na een aanval zonder medicatie, is er een kans op een positieve uitslag bij de medische keuring.

Voorbereiding

Wil je je nu alvast voorbereiden op de medische keuring? Doe dan de zelftest op Mijn KombijdePolitie. Vul in wat op jou van toepassing is en krijg informatie, tips en adviezen die bij jouw gezondheid past.