Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Stap 3 - Sporttest en verificatietoets

Voor politiewerk moet je fit zijn. Om aan de opleiding te kunnen beginnen, moet je aan een minimale standaard voldoen. Daarom testen we jouw conditie, met een sportparcours dat je in een bepaalde tijd moet afleggen. Daarnaast maak je de verificatietoets: een controletoets op de cognitie- en taaltest die je eerder gemaakt hebt.

Waarom moet je de sporttest doen?

Als agent moet je fit zijn, mentaal en fysiek. Je conditie moet aan een minimale standaard voldoen. In de opleiding zijn hiervoor meetmomenten en alle agenten moeten jaarlijks een sporttest doen (het Fysiek Motorisch Onderzoek). Om aan de opleiding te kunnen beginnen moet je al aan de minimale standaard voldoen. Dat toetsen we in de sporttest. Wat we fysiek van je vragen is een combinatie van snelheid, kracht, behendigheid en uithoudingsvermogen. Want in het politievak moet je snel kunnen schakelen tussen sprinten, draaien, bukken en omhoog komen, bijvoorbeeld bij een aanhouding.

Wanneer je de sporttest doet maak je ook de verificatietoets. Daarmee controleren we of je de online testen zelf hebt gemaakt door je onder toezicht een vergelijkbare toets te laten maken. Lees hier meer over de verificatietoets.

Wat houdt de sporttest in?

Tijdens de test checken we daarom hoe het staat met jouw uithoudingsvermogen, kracht, explosiviteit en vaardigheid in bewegen. De sporttest bestaat uit een parcours dat je in een bepaalde tijd moet afleggen. De tijd die je krijgt voor de test is afhankelijk van je leeftijd en geslacht. Op de dag van de sporttest mag je eerst het parcours oefenen, pas daarna volgt de daadwerkelijke test. 

De sporttest doe je individueel en meestal in het bijzijn van andere kandidaten die de test ook uitvoeren. Je begint met het invullen van een sportformulier en omkleden in de kleedkamer. Vervolgens is er een warming-up, oefen je de elementen in het parcours en loop je enkele oefenrondes. Daarna start de daadwerkelijke afname van de test, met als afsluiting een evaluatie van de behaalde tijden van de kandidaten. Alles bij elkaar duurt dit ongeveer 1,5 uur. 

Hoe kun je je voorbereiden op de sporttest?

Het is verstandig om je tijdig voor te bereiden op de sporttest.  Je sporttest komt al vrij snel na je intakegesprek. Dus begin niet pas met sporten als je hebt gesolliciteerd, maar werk ook al vóór die tijd aan je conditie.

We geven je alvast een overzicht van onze belangrijke tips.

PolitieConditie

Om je te helpen met trainen hebben we de PolitieConditie app ontwikkeld. Met verschillende oefeningen en trainingen begeleiden we jou naar het sportlevel dat we van je vragen om de politieopleiding te kunnen volgen. Je kunt de app downloaden in een store naar keuze:

  • link naar Playstore
  • link naar Apple store

Heb je de PolitieConditie app gebruikt en kun je training 5 goed aan? Dan ben je klaar voor de sporttest. Blijf wel lekker doortrainen en jezelf uitdagen, maar ga niet op het laatste moment nog keihard trainen. Houd ook een paar dagen rust voor de testdag. 

Ervaringsverhalen van anderen

Wil je weten hoe anderen de sporttest ervaren? Check de blog van sportinstructeur Dennis waarin hij zijn ervaringen met je deelt.

Na de sporttest

Op de dag zelf hoor je meteen of je de testen hebt gehaald of niet. Zowel voor de sporttest als voor de verificatietoets.

Gehaald

Is het resultaat positief, dan maken we gelijk een afspraak met je voor het psychologisch onderzoek. Wanneer je het psychologisch onderzoek afgerond hebt, ontvang je een eindrapport met daarin ook het resultaat van de sporttest, de cognitieve capaciteitentest en de eventuele taaltest.

Niet gehaald

Haal je de testen niet, dan stopt hier de selectieprocedure en vervalt je inschrijving voor de opleiding. Je kunt je na drie maanden opnieuw inschrijven, of misschien wil je je verder oriënteren op een andere functie. Je recruiter kan je daarbij helpen.

Vergoeding reiskosten

Wist je trouwens dat je de reiskosten voor de selectiedag op locatie vergoed krijgt? Je ontvangt hiervoor 11 cent per kilometer (berekend over de snelste route per auto van je woonadres naar de testlocatie). Als je op de locatie bent, zal de testleider je vragen om het rekeningnummer waarop deze reiskosten uitbetaald kunnen worden.

Corona maatregelen

Op dit moment zijn er geen speciale maatregelen van toepassing rondom de sporttest. Wel geldt nog steeds: heb je klachten, blijf dan thuis en verzet je afspraak. Antwoorden op veelgestelde vragen vind je in onze corona FAQ.

Veelgestelde vragen over de sporttest

Heb je na het doornemen van de informatie hierboven nog vragen over de sporttest? Check dan de pagina met veelgestelde vragen. Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.