Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Werken op de meldkamer

Op de meldkamer van politie, brandweer en ambulance zitten dag en nacht politiemensen die samen met de agenten op straat en in de lucht er alles aan doen om verdachten snel te pakken of hulp te verlenen aan burgers. Hier komen alle 112-telefoontjes binnen. Goed getrainde centralisten staan de bellers te woord. Deze centralisten vormen de lifeline voor zowel burgers als hulpverleners op straat.

Je belangrijkste taak: intake en regie

De centralisten op de meldkamer doen de intake van spoedeisende meldingen (112) en sturen de eenheden op straat aan. Jouw taak is om zoveel mogelijk informatie te verzamelen, de beller gerust te stellen en je collega’s van de juiste gegevens te voorzien.

Het hoofd koel houden

Tijd is kostbaar in een noodsituatie. Je hebt in alle gevallen een verantwoordelijke taak, waarbij luisteren en snel schakelen cruciaal zijn. Je kunt bovendien met heftige situaties te maken krijgen. Naast het hoofd koel houden is het heel belangrijk dat je goed kunt omgaan met deze situaties die heel wat van je weerbaarheid vragen.

Samenwerking

Op de meldkamer werk je samen met je directe collega’s en met politiecollega’s op straat, maar ook met collega’s van onder andere brandweer, ambulance en Rijkswaterstaat. Om gezamenlijk te zorgen dat noodsituaties snel en zo veilig mogelijk worden opgelost.

Als centralist kun je op de regionale (112-meldingen) en op de landelijke meldkamer werken. Bij de landelijke meldkamer krijg je (spoedeisende) meldingen binnen voor specialistische politie-inzet, zoals de inzet van een helikopter, speurhonden of een arrestatieteam bij grote indidenten en calamiteiten.

Benieuwd wat dat exact inhoudt? Pieter en Viola vertellen graag over hun werk.

Inkijkje in een andere wereld

Wil je meer weten over de dagelijkse praktijk op de meldkamer? Lees de blogs of bekijk de video’s en neem een kijkje in de keuken. Of kijk of luister 'Boeiend de Podcast', waarin collega's vertellen wat het werk in de meldkamer precies inhoudt.

Politiewerk

Als centralist meldkamer werk je in een wisselend teamverband en in onregelmatige diensten. Ook ’s nachts, in het weekend en op feestdagen. Het is een team met betrokken mensen, die niet alleen professioneel hun werk doen, maar er ook voor elkaar zijn als dat nodig is. Als een van de collega’s een heftige situatie meemaakt, dan is er ruimte om daar over te praten. Zo steunen we elkaar.

Profiel

Als centralist meldkamer heb je minimaal een mbo 3-diploma nodig. Daarnaast volg je een interne opleiding die speciaal voor deze functie gemaakt is. Vanwege de heftige situaties die je kunt meemaken is het belangrijk dat je mentaal weerbaar en stressbestendig bent. Daarnaast is het belangrijk dat je snel informatie kunt verwerken en goed met geautomatiseerde systemen overweg kunt.

Doorgroeien

Na verloop van tijd kun je vanuit je functie als centralist doorgroeien binnen de meldkamer. Daarbij krijg je bijvoorbeeld meer taken op het gebied van coördinatie en aansturing, het coachen van collega's en het doorontwikkelen van teams en werkprocessen binnen de afdeling. 

Maak er politiewerk van

Ook in onverwachte situaties blijf jij kalm en houd je focus. Je werkt graag in een betrokken team en vindt het geen probleem om onregelmatige diensten te draaien. Herken je jezelf? Dan ben jij misschien wel klaar voor een afwisselende en uitdagende functie. Kun je snel schakelen en verbanden leggen? Maak er politiewerk van. Op de meldkamer.

Meerdere keren per jaar gaan er vacatures open voor de meldkamer. Staat de eenheid van jouw voorkeur er op dit moment niet bij? Maak dan een alert aan. Dan krijg je van ons een seintje als er nieuwe vacatures zijn.