Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Veelgestelde vragen over de selectieprocedure voor de politieopleiding

Heb je na het lezen van de informatiepagina's nog vragen over één of meerdere selectieonderdelen? Hieronder geven we (per onderdeel) antwoord op de meestgestelde vragen.

Klik op het onderwerp van jouw keuze om naar de veelgestelde vragen over dat onderdeel te gaan.

  1. Cognitie- en taaltest
  2. Intakegesprek
  3. Sporttest
  4. Psychologisch onderzoek
  5. Medische keuring
  6. Screening

 

Veelgestelde vragen over de cognitie- en taaltest

Cognitieve capaciteitentest

Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen over de cognitieve capaciteitentest. Zit het antwoord op jouw vraag er niet bij? Stuur dan een e-mail met daarin je contactgegevens en vragen naar svp.recruitment.hrm@politie.nl. We nemen dan contact met je op en proberen je vraag alsnog te beantwoorden.

Hoeveel opgaven krijg ik maximaal?

Er is geen maximum aantal opgaven in de test. Maak gewoon het aantal opgaven dat je aangeboden wordt. Houd daarbij in gedachten dat het niet gaat om het aantal opgaven dat je maakt, maar om de moeilijkheid ervan. Geef dus niet te snel antwoord, maar houd wel de tijd per opgave in de gaten.

Hoeveel tijd krijg ik per opgave?

De tijd per opgave varieert. Voor een makkelijke opgave krijg je een aantal seconden om te antwoorden, voor een lastige opgave meerdere minuten. Wanneer je nog tien seconden hebt om een vraag te beantwoorden, dan verschijnt er een tijdsbalkje in beeld.

Hoe kan ik merken dat ik het goed doe?

Als de opgaven moeilijker worden, dan weet je dat je de vorige opgaven goed hebt gemaakt.

Hoeveel fouten mag ik maken?

De test is adaptief. Met andere woorden: maak je de opgaven goed, dan krijg je steeds moeilijkere opgaven. Geef je een fout antwoord, dan volgt een wat makkelijkere opgave. Hoe moeilijker de vragen, hoe hoger je dus scoort.

Mag ik een rekenmachine gebruiken?

Je mag alleen pen en papier gebruiken als hulpmiddel. Het gebruik van een rekenmachine is dus niet toegestaan.

Mag ik kladpapier gebruiken?

Ja, het gebruik van kladpapier is toegestaan en dat mag je onbeperkt gebruiken.

Ik heb dyscalculie / dyslexie. Wordt daar rekening mee gehouden, bijvoorbeeld in tijd?

De instructies in de cognitieve capaciteitentest en de taaltest zijn niet beperkt in tijd. Je kunt dus zoveel tijd nemen als jij nodig hebt om de instructies van de test te begrijpen. Neem die tijd ook, want de opgaven zelf zijn wel tijdgebonden. Misschien vind je het ook fijn om de test in uitvergroot formaat te bekijken en te maken. Dat kan via de ‘zoomfunctie’ op je toetsenbord of in je browser.

Kan ik onderdelen in de test onderling compenseren? Bijvoorbeeld de letterreeksen met de cijferreeksen?

Ja, dat kan. Je eindscore op de test is opgebouwd uit je scores op de drie testonderdelen. Als je een onderdeel minder goed hebt gemaakt, dan kan je deze score compenseren met onderdelen die je beter hebt gedaan. Het is wel zo, dat een extreem lage score op één van de onderdelen lastig te compenseren is met de andere twee onderdelen. In dat geval wordt het dus heel moeilijk om een voldoende score te behalen op de cognitieve capaciteitentest als geheel.

Wat als ik de cognitietest nét niet haal?

Helaas is er geen herkansing mogelijk.

Taaltest

Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen over de taaltest. Zit het antwoord op jouw vraag er niet bij? Stuur dan een e-mail met daarin je contactgegevens en vragen naar svp.recruitment.hrm@politie.nl. Er wordt vervolgens contact met je opgenomen om je antwoord te geven op de vragen die je hebt.

Wat wordt er gemeten bij de taaltest?
Bij de taaltest wordt gemeten of je het taalniveau hebt dat nodig is om te mogen beginnen aan de opleiding waar je je voor ingeschreven hebt.

Hoe kan ik me het beste voorbereiden op de taaltest?
Bekijk voordat je de test gaat maken de voorbereidingsvideo over de taaltest. Als je de echte test gaat maken, lees dan goed de instructies voordat je aan de opgaven begint.

Welk advies geven jullie mij voor het maken van de taaltest?
Denk rustig na over de mogelijke antwoorden per opgave en vul altijd een antwoord in. Vul je niets in, dan is je antwoord sowieso fout.

Ik ben niet goed in spelling. Kan ik compenseren met de andere taalonderdelen?
Nee, het totaalbeeld van alle onderdelen samen levert uiteindelijk twee scores op, namelijk één op Lezen en één op Schrijven. Deze scores moeten beide aan een minimumniveau voldoen.

Ik heb dyslexie. Wordt daar rekening mee gehouden?
De instructies in de cognitieve capaciteitentest en de taaltest zijn niet beperkt in tijd. Je kunt dus zoveel tijd nemen als jij nodig hebt om de instructies van de test te begrijpen. Neem die tijd ook, want de opgaven zelf zijn wel tijdgebonden. Misschien vind je het ook fijn om de test in uitvergroot formaat te bekijken en maken. Dat kan via de ‘zoomfunctie’ op je toetsenbord of in je browser.

Krijg ik voor alle opgaven evenveel tijd?
Nee, de tijd verschilt per soort opgave. Wanneer je nog vijftien seconden hebt om een vraag te beantwoorden, dan verschijnt er een tijdsbalkje in beeld.

Hoe weet ik of ik de opgaven goed maak?
Als de opgaven moeilijker worden, dan weet je dat je de vorige opgaven goed hebt gemaakt.

Wat doe ik als ik een antwoord niet weet?
We raden je aan altijd een antwoord in te vullen. Als je niets invult, is het antwoord sowieso fout.

Kan ik tijdens de test terug naar de vorige opgave?
Nee, je kan niet terug naar de vorige opgave. Geef dus niet te snel antwoord, maar houd wel de tijd per opgave in de gaten.

Kan ik opgaven overslaan?
Je kan geen opgaven overslaan, je moet echt bij iedere opgave een antwoord invullen.

Wat moet ik doen wanneer het programma vastloopt?
Wanneer het programma vastloopt tijdens de test is dit geen probleem. Al je antwoorden worden bewaard. Mocht dit gebeuren, dan raden we je aan het programma af te sluiten en opnieuw in te loggen. Het systeem zal verder gaan waar je gebleven bent, ook de resterende tijd is niet veranderd.

 

Veelgestelde vragen over het intakegesprek

Waar kan ik terecht als beeldbellen niet goed werkt?
In de handleiding over beeldbellen vind je de contactgegevens van Team Selectie. 

Hoe kan ik me aanmelden voor een voorlichting?
Ga naar het overzicht met evementen om te zien wanneer er een voorlichting is bij jou in de buurt. Klik op de voorlichting van jouw keuze en meld je aan. 

Hoe weet ik of mijn motivatie goed is? 
Recruiter Melike omschrijft het zo: ‘In een goede motivatie zorg je dat je de reden achter je wens uitlegt. We krijgen tientallen inschrijvingen per week binnen. ‘Ik wil al jarenlang bij de politie’ zien we heel vaak langskomen – maar waaróm staat er vaak niet bij. Als je dat concreet maakt, geeft dat ons een beter beeld.’

 

Veelgestelde vragen over de sporttest

Hoe weet ik of ik fit genoeg ben? 
Dat kun je checken met de Politie Conditie app. Deze app is speciaal ontwikkeld om je te helpen trainen voor de sporttest. Kun je de oefeningen in de test aan, dan ben je fit genoeg voor de echte test. 

Als ik het niet haal, hoe kan ik me dan verbeteren? 
Wanneer je niet slaagt voor de sporttest, krijg je van onze trainers een advies mee aan welke dingen je nog kunt werken. Daarnaast kun je de PolitieConditie app gebruiken om extra  te oefenen. 

 

Veelgestelde vragen over het psychologisch onderzoek

Waarom duurt het zo lang voordat ik de uitslag krijg? 
De resultaten uit de verschillende onderdelen (vragenlijst, interview en rollenspel) worden met elkaar gecombineerd. De psycholoog heeft een paar dagen tijd nodig om dit te verwerken en het rapport klaar te maken. Na ongeveer een week hoor je of je door bent. 

Wat als ik vragen heb over de uitslag van het onderzoek?
Heb je na het ontvangen van de resultaten nog vragen (bijvoorbeeld over de reden waarom je afgewezen bent) dan kun je een nagesprek aanvragen voor extra toelichting. In het rapport dat je ontvangt staat vermeld hoe je contact kunt opnemen om dit aan te vragen.

 

Veelgestelde vragen over de medische keuring

Waarom krijg ik de keuring pas aan het einde van de selectie?
Het is wettelijk bepaald dat deze keuring, net als de screening, pas mag plaatsvinden aan het einde van je selectieprocedure. Dus wanneer de politie jou geschikt acht voor het politiewerk en de intentie heeft om je aan te stellen. Vandaar dat deze onderdelen aan het eind van de procedure zitten. 

Hoe zit het met mijn privacy als het gaat om  medische gegevens? 
De politie ontvangt geen medische informatie van de keuringsinstantie. Wij krijgen alleen te horen of de uitslag van het onderzoek positief of negatief is.

Moet ik speciale kleding dragen naar de keuring?
Nee, dat is niet nodig. Je kunt je normale kleding dragen. Zoals je in de video kunt zien kan het zijn dat een deel van je bovenkleding (bijvoorbeeld een broek of schoenen) tijdelijk even uit moet. Je ondergoed mag je aan houden. Voor dames kan een sporttop handig zijn bij het maken van het hartfilmpje, in verband met het plaatsen van de elektrodes.

 

Veelgestelde vragen over de screening

Welke documenten moet ik aanleveren voor de screening?
Om het onderzoek te kunnen uitvoeren hebben we diverse gegevens van je nodig. Op deze pagina lees je precies om welke documenten het gaat en waar je rekening mee moet houden bij het aanleveren van je documentatie. 

Hoe zit het met mijn privacy als ik zoveel persoonlijke informatie moet aanleveren?
De politie gaat zorgvuldig met jouw gegevens om en volgt daarbij de richtlijnen van de AVG-wetgeving. Jouw gegevens worden volgens de geldende regels verwerkt en bewaard, en verwijderd na verloop van tijd. Met alle informatie uit het onderzoek wordt vertrouwelijk omgegaan, alleen de collega’s binnen het team dat het onderzoek doet kunnen hierbij. Jouw toekomstige werkteam en je leidinggevende(n) hebben geen toegang tot de informatie.

Waarom een negatief advies? 
Wanneer uit de screening een negatief advies naar voren komt, kan dat veel verschillende redenen hebben. In dit overzicht zetten we een aantal mogelijke redenen op een rij.

Als ik afgewezen word, kan ik het dan opnieuw proberen?
Dat kan, maar houd er rekening mee dat je minimaal drie jaar moet wachten voordat je een nieuwe poging mag wagen.