Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Bewust kiezen voor politiewerk

Als je voor politiewerk kiest, dan kies je ook voor de verleidingen en dilemma's in het werk. Daarom volgt iedereen die zich aanmeldt voor de politieopleiding het korte programma 'Bewust Blauw', waarin we met jou en je mede-kandidaten verkennen of je je voldoende bewust bent van de impact van het werk.

Waarom Bewust Blauw?

Voordat je start met de politieopleiding is het belangrijk om je goed te oriënteren op het werk dat je gaat doen. We willen graag dat je een bewuste keuze maakt. Politiewerk kan invloed hebben op jou als persoon maar ook op je omgeving. Als je onregelmatig werkt kun je misschien niet altijd met vrienden naar de kroeg. Als iemand vraagt of jij even wat kan nakijken in de politiesystemen of probeert jou om te kopen, wat doe je dan? En wat zet jij wel of niet op je eigen social media kanalen? Een joint roken met je vrienden kan misschien niet meer. En wat als iemand boos is op jou als agent en je partner bedreigt?

Bewustwording gaat dus niet alleen om je takenpakket, maar ook hoe jij omgaat met de verschillende situaties waarin je terecht komt.

Hoe werkt het?

Je neemt deel aan Bewust Blauw terwijl je wacht op je medische keuring of op de screening. Het precieze moment hangt af van de doorlooptijden in jouw selectieproces. Je neemt deel aan een interactieve sessie, samen met andere kandidaten. Ervaren collega’s vertellen over hun werk. Over dilemma’s of verleidingen die zij tegenkwamen, en hoe ze daar mee omgegaan zijn.

Als groep ga je in gesprek over het politiewerk en welke invloed dat kan hebben op jou als persoon, maar ook op je omgeving. Samen met de groep ga je in gesprek over dit soort dilemma’s. Dat doen we op basis van de volgende punten:

  • Politievak: Onvoorspelbaarheid - Risico's, geweld, trauma's – Administratie - Meer handhaven dan hulpverlenen
  • Politieorganisatie: Beroepskeuze: opleiding=aanstelling - Code neutraliteit - Ontwikkelmogelijkheden
  • Privé: Impact op je sociale leven
  • Professionaliteit: Integriteit - Glazen huis – Mentaliteit - Normen/waarden van de politie - Macht versus gezag - Proportioneel optreden

Zo krijg je een duidelijk beeld van het politiewerk en wat voor invloed dat op jou kan hebben. Op die manier kun je een bewuste keuze maken of het werk bij jou past. Je kunt niet van tevoren weten waar je mee te maken krijgt, maar als je er goed over nagedacht hebt, kun je er beter mee omgaan.

Voorbereiden

Wil jij goed voorbereid deelnemen aan Bewust Blauw? Verdiep je dan alvast in het agentenwerk.