Divers samengestelde teams
De politie heeft een unieke opdracht en positie: werken aan een veiliger Nederland. Mensen helpen, de kwetsbaren in de samenleving beschermen en de wet handhaven waar nodig; dat is wat politiemensen doen. Daarbij is iedereen gelijk; de politie is er voor iedereen. Alle burgers moeten zich dan ook kunnen herkennen in hun politie en zich vrij voelen ons te benaderen.
We streven er naar dat eenheden en teams een voor hun omgeving herkenbare politie zijn, afgestemd op wat buiten van ze vraagt. Dus passend bij de lokale bevolkingssamenstelling en lokale veiligheidsvraagstukken. Daarvoor is diversiteit nodig. Hiermee bedoelen we alle persoonskenmerken waarmee mensen zich van elkaar onderscheiden; dit gaat breder dan alleen culturele diversiteit of genderdiversiteit. Overigens zien we culturele diversiteit wel als een voorwaarde om als politie voor iedereen effectief te opereren. Als het gaat om culturele diversiteit heeft de politie een inhaalslag te maken (om voldoende herkenbaar en benaderbaar te zijn voor alle groepen in de samenleving).
Deze culturele diversiteit is binnen de politie nog onvoldoende aanwezig. Daarom weegt culturele achtergrond mee in het werving- en selectieproces en besteden we hier extra aandacht aan.
De politieopleiding heeft een vastgesteld aantal opleidingsplaatsen. Als er meer aanmeldingen zijn, dan beschikbare plaatsen, kiest de politie per selectiestap welke kandidaten die aan de (wettelijke) eisen voldoen verder gaan in de procedure. Hierbij kijkt de politie in lijn met de streefcijfers naar kandidaten uit schaarse doelgroepen die passen bij de strategische doelen van de politie de komende jaren (zoals kandidaten met een migratieachtergrond). De kwaliteitseisen en selectiecriteria zijn altijd voor elke kandidaat gelijk.