Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Selectieprocedure

Politiewerk vraagt veel van je. Daarom toetsen we tijdens de selectieprocedure of je de basis hebt om agent te worden en te beginnen aan de politieopleiding. Ook geven we je tips om je voor te bereiden op de selectie.

Na je inschrijving informeren we je per selectieonderdeel over de exacte inhoud en hoe je je hierop kunt voorbereiden. Na elk onderdeel hoor je of je door kunt naar het volgende selectieonderdeel. In totaal duurt de selectie zo'n zes maanden.

Selectieonderdelen - inclusief selectietips -

Wil je weten waaruit de selectieprocedure bestaat en tips per onderdeel? Bekijk dan de interactieve video.

Hoe selecteren we?

De politie wil voor iedereen herkenbaar en benaderbaar zijn. Hiervoor is meer culturele diversiteit in de politieteams nodig. In de basispolitieopleidingen zijn kandidaten met een migratieachtergrond ondervertegenwoordigd. Als er meer geschikte kandidaten zijn dan opleidingsplaatsen kiest de politie eerst kandidaten met een migratieachtergrond. Dit doen we na elke selectiestap. Uiteraard zijn de kwaliteitseisen voor iedereen gelijk en moet elke kandidaat voldoen aan de vastgestelde normen en aanstellingseisen.

Alle kandidaten doen de (online) cognitietest en taaltest. Welke kandidaten worden uitgenodigd voor volgende selectieonderdelen is afhankelijk van het aantal geschikte kandidaten en het aantal beschikbare opleidingsplaatsen. We kijken eerst naar culturele achtergrond: geschikte kandidaten met een migratieachtergrond gaan door. Van geschikte kandidaten zonder migratieachtergrond kijken we ook naar vooropleiding, (werk)ervaring, kennis, motivatie, testresultaten en praktische zaken zoals woonwerkafstand. Zo bepalen we met welke kandidaten we verder gaan of moeten teleurstellen en afwijzen, ook als zij voldoen aan de minimale eisen.

Lees hier welke toelatingseisen er zijn.

Alle selectiestappen op een rijtje

Samengevat bestaat de selectieprocedure uit de volgende onderdelen:

Bij de hbo-opleidingen vervalt de taaltest.

Wil je meer weten over een specifiek onderdeel van de selectie? Klik dan op een van de tegels onderaan de pagina.

(Voorlopig) leerwerkcontract

In de loop van het selectieproces laten we jou weten of je kans maakt op een opleidingsplaats. Met de uitkomst van de selectierapporten en de indruk uit het intakegesprek, kijken we welke kandidaten we een opleidingsplaats willen aanbieden. Er zijn meerdere uitkomsten mogelijk:

  • Je krijgt een plek in de opleiding aangeboden met een voorlopig leerwerkcontract.
  • Als je een werkverleden hebt, krijg je een arbeidsvoorwaardengesprek en op basis daarvan een voorlopig leerwerkcontract.
  • Je scores zijn voldoende maar je krijgt nog geen plek in de opleiding aangeboden. Je moet wachten tot de resultaten van andere kandidaten in de procedure bekend zijn.
  • Je scores zijn onvoldoende. Je kunt niet verder in de procedure voor de gekozen politieopleiding. Soms is een plaats in een andere politieopleiding mogelijk.

Je krijgt van ons een bericht voor jouw persoonlijke situatie. Daarin staat welke uitkomst voor jou van toepassing is en wat er daarna gaat gebeuren.

Mag je verder, heb je het volledige selectieproces doorlopen en is de uitslag van de screening positief, dan kunnen we het definitieve leerwerkcontract met je afsluiten. We regelen je uniform, studiemateriaal en sportkleding. Zodat je startklaar bent om te beginnen met de politieopleiding!