Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Bereid je voor op het psychologisch interview

Het psychologisch interview is een gesprek tussen jou en een selectiepsycholoog. Dit duurt in totaal max. anderhalf uur.

Inhoud interview

Tijdens het interview komen allerlei persoonlijke ervaringen uit jouw heden en verleden aan de orde. De psycholoog onderzoekt in dit gesprek wie jij bent en of jij beschikt over de juiste competenties die voor het politiewerk van belang zijn. Denk bijvoorbeeld aan stressbestendigheid, zelfreflectie, sociale vaardigheden en samenwerken.

Deze competenties zijn uitgewerkt op de pagina met toelatingseisen.

De psycholoog wil onder andere weten welke ingrijpende gebeurtenissen je hebt meegemaakt, hoe jouw opvoeding is geweest, hoe de banden met familieleden zijn en hoe je met emoties omgaat. De vragenlijst over ingrijpende gebeurtenissen en de persoonlijkheidsvragenlijst die je voorafgaand aan het psychologisch onderzoek hebt ingevuld, dienen als input voor het gesprek.

Het interview is dus geen ‘gewoon sollicitatiegesprek’, er zit persoonlijke diepgang in. Daarom is het ook goed om te weten dat het gesprek in vertrouwelijkheid plaatsvindt en dat alles wat jij bespreekt tussen jou en de psycholoog blijft.

Voorbereiden

Het kan je helpen om met vrienden, familie of je partner in gesprek te gaan over wat jij in het verleden hebt meegemaakt, hoe dit jou gevormd heeft en hoe jij nu in het leven staat. Schrijf voor jezelf ook jouw sterke eigenschappen en ontwikkelpunten op en zorg dat je deze kunt onderbouwen met concrete (SMART geformuleerde) voorbeelden.

Meer tips om je voor te bereiden op het interview vind je in de voorbereidingsvideo.