Toelatingseisen om agent te worden
Om aan het leerwerktraject voor het politievak te beginnen, vragen we wel wat van je. Mentaal en fysiek. Check hier wat je nodig hebt om in te schatten of een start bij de politie voor jou mogelijk is.
Om aan het leerwerktraject voor het politievak te beginnen, vragen we wel wat van je. Mentaal en fysiek. Check hier wat je nodig hebt om in te schatten of een start bij de politie voor jou mogelijk is.
Om met een politieopleiding te starten is het nodig dat je het diploma van je vooropleiding hebt gehaald. Welk diploma nodig is, verschilt per politieopleiding. Voor de opleiding tot agent heb je een diploma vmbo-tl/gl, mbo-3 of mbo-4 nodig, of een overgangsbewijs naar 4 havo/vwo. Heb je dit niet, dan kun je een toelatingstoets doen. Voor de 3-jarige hbo bachelors (rechercheur, politieleider, wijkagent en politieagent) is de toelatingseis dat je in het bezit bent van een bachelor-diploma.
We controleren of je het diploma of overgangsbewijs hebt behaald dat toegang geeft tot de gekozen politieopleiding. Dit laat je zien met een uittreksel uit het diplomaregister (via DUO).
Een diploma of overgangsbewijs geeft niet automatisch toegang tot de politieopleiding. We testen ook je cognitieve vaardigheden. Of anders gezegd je intelligentie en leervermogen.
Bij de start van een politieopleiding moet je 18 jaar zijn. Anders mag je geen lessen volgen om met het vuurwapen om te gaan. Dat is in de politiewet vastgelegd.
Voor het uitvoeren van politietaken is in de wet vastgelegd dat je de Nederlandse nationaliteit moet hebben. Dit mag ook je tweede nationaliteit zijn. Qua timing betekent dit dat jij je Nederlanderschap moet kunnen aantonen vóórdat jouw selectieprocedure start. Dus als je de Nederlandse nationaliteit nog niet hebt, houdt dan rekening met de aanvraagprocedure hiervoor. Vindt alle informatie hierover op de website van de rijksoverheid.
Om toegelaten te worden tot een van de politieopleidingen moet je de Nederlandse taal voldoende beheersen. Dit is minimaal niveau B1.
In de politieopleiding zit een speciale rijopleiding voor het rijden in een politieauto. Hiervoor is het nodig dat je je rijbewijs B binnen negen maanden na start van de opleiding in bezit hebt. Het gaat daarbij om een rijbewijs voor een handgeschakelde auto; een rijbewijs voor een automaat is niet voldoende. Voor het rijden naar de locatie van de politieopleiding en de praktijkplaatsen is het handig dat je al een rijbewijs hebt.
In de politieopleiding leer je alles om een goede politieagent te worden. Bepaalde eigenschappen moet je wel in je hebben. Check of je je herkent in de volgende eigenschappen:
Meer tests? Maak een profiel aan op mijn.kombijdepolitie.nl en test jezelf.
Om opgeleid te worden tot een professionele, weerbare politieman of -vrouw is het belangrijk dat je emotioneel stabiel bent. Check of er voor jou een belemmering kan zijn op mentaal vlak. Denk hierbij aan:
Wat we fysiek van je vragen is een combinatie van snelheid, kracht, behendigheid en uithoudingsvermogen. Want in het politievak moet je snel kunnen schakelen tussen sprinten, draaien, bukken en omhoog komen, bijvoorbeeld bij een aanhouding. Ook is het noodzakelijk dat je goed kunt zwemmen.
De politie heeft een PolitieConditie sportapp ontwikkeld. Hiermee kun je trainen naar het sportlevel dat we van je vragen om de politieopleiding te kunnen volgen. Download de app PolitieConditie in de App Store of Play Store.
Naast een goede conditie en algemene fitheid zijn ook enkele medische aspecten belangrijk:
Meer over de eisen voor je ogen, oren en medicijngebruik.
Als politieagent vertegenwoordig je de politie. Het moet geloofwaardig zijn dat jij bij de politie gaat. Daarom kijken we of je in aanraking bent geweest met politie en justitie. Als dat zo is, op welke manier? Ook krijg je bij de politie te maken met gevoelige informatie en kom je soms voor lastige dilemma's te staan. We kijken daarom of er kans is dat je in de verleiding kan komen voor misbruik van je positie bij de politie of corruptie. Met welke mensen ga je om? Maar ook: hoe ga je om met geld en leningen bijvoorbeeld. In de beroepscode politie vind je informatie over integer en betrouwbaar gedrag bij de politie.
Als persoon heb je een mening, kun je ergens voor of tegen zijn, maar als agent ben je neutraal. In hoe je handelt en in wat je uitstraalt. Dat betekent bijvoorbeeld dat je geen tatoeage mag hebben in het aangezicht (je gezicht of hals). Ook mag je tijdens je werk als agent geen zichtbare verwijzingen dragen naar religie, levensovertuiging en dergelijke. En als politieman of -vrouw handel je vanuit de normen en waarden van de politieorganisatie, je dient je eigen mening en vooroordelen opzij te zetten. Ben jij in staat iedereen gelijk te behandelen zonder onderscheid te maken?
Na je inschrijving toetsen wij in een selectieprocedure of je aan de toelatingseisen voldoet. Per selectieonderdeel informeren we je over de exacte inhoud en hoe je je hierop kunt voorbereiden. Na elk onderdeel hoor je of je door kunt naar het volgende selectieonderdeel. De selectie duurt in totaal zo'n zes maanden. Hieronder vind je meer informatie over de selectieprocedure.