Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Toelatingseisen om agent te worden

Om aan het leerwerktraject voor het politievak te beginnen, vragen we wel wat van je. Mentaal en fysiek. Check hier wat je nodig hebt om in te schatten of een start bij de politie voor jou mogelijk is.

Diploma vooropleiding

Om met een politieopleiding te starten is het nodig dat je het diploma van je vooropleiding hebt gehaald. Welk diploma nodig is, verschilt per politieopleiding. Voor de opleiding tot agent heb je een diploma vmbo-tl/gl, mbo-3 of mbo-4 nodig, of een overgangsbewijs naar 4 havo/vwo. Heb je dit niet, dan kun je een toelatingstoets doen. Voor de verkorte bachelors is de toelatingseis dat je in het bezit bent van een bachelor-diploma.

We controleren of je het diploma of overgangsbewijs hebt behaald dat toegang geeft tot de gekozen politieopleiding. Dit laat je zien met een uittreksel uit het diplomaregister (via DUO)

 • Moet je nog eindexamen doen? Dan kun je je al wel inschrijven en vragen we op een ander moment naar je diploma.
 • Heb je een buitenlands diploma? Dan heb je een diplomawaardering nodig. Die kun je aanvragen via de website van het IDW. De procedure kan lang zijn, houd hier rekening mee.

Een diploma of overgangsbewijs geeft niet automatisch toegang tot de politieopleiding. We testen ook je cognitieve vaardigheden. Of anders gezegd je intelligentie en leervermogen.

Minimale leeftijd

Bij de start van een politieopleiding moet je 18 jaar zijn. Anders mag je geen lessen volgen om met het vuurwapen om te gaan. Dat is in de politiewet vastgelegd. 

Nederlandse nationaliteit en taal

Voor het uitvoeren van politietaken is in de wet vastgelegd dat je de Nederlandse nationaliteit moet hebben. Dit mag ook je tweede nationaliteit zijn. Qua timing betekent dit dat jij je Nederlanderschap moet kunnen aantonen vóórdat jouw selectieprocedure start. Dus als je de Nederlandse nationaliteit nog niet hebt, houdt dan rekening met de aanvraagprocedure hiervoor. Vindt alle informatie hierover op de website van de rijksoverheid

Om toegelaten te worden tot een van de politieopleidingen moet je de Nederlandse taal voldoende beheersen. Dit is minimaal niveau B1.

Rijbewijs

In de politieopleiding zit een speciale rijopleiding voor het rijden in een politieauto. Hiervoor is het nodig dat je je rijbewijs B binnen negen maanden na start van de opleiding in bezit hebt. Het gaat daarbij om een rijbewijs voor een handgeschakelde auto; een rijbewijs voor een automaat is niet voldoende. Voor het rijden naar de locatie van de politieopleiding en de praktijkplaatsen is het handig dat je al een rijbewijs hebt.

Eigenschappen en competenties

In de politieopleiding leer je alles om een goede politieagent te worden. Bepaalde eigenschappen moet je wel in je hebben. Check of je je herkent in de volgende eigenschappen:

 • Ik kan omgaan met spanningen en heftige situaties
 • Ik ben kritisch en denk na over mijn eigen handelen
 • Ik leg makkelijk contact
 • Ik werk graag samen
 • Ik ben doortastend en durf anderen aan te spreken op hun gedrag.

Meer tests? Maak een profiel aan op mijn.kombijdepolitie.nl en test jezelf.

Mentaal fit

Om opgeleid te worden tot een professionele, weerbare politieman of -vrouw is het belangrijk dat je emotioneel stabiel bent. Check of er voor jou een belemmering kan zijn op mentaal vlak. Denk hierbij aan:

 • psychische klachten
 • angsten, zoals hoogtevrees, watervrees of claustrofobie
 • alcohol- of drugsverslaving

Fysiek fit

Wat we fysiek van je vragen is een combinatie van snelheid, kracht, behendigheid en uithoudingsvermogen. Want in het politievak moet je snel kunnen schakelen tussen sprinten, draaien, bukken en omhoog komen, bijvoorbeeld bij een aanhouding. Ook is het noodzakelijk dat je goed kunt zwemmen.

De politie heeft een PolitieConditie sportapp ontwikkeld. Hiermee kun je trainen naar het sportlevel dat we van je vragen om de politieopleiding te kunnen volgen. Download de app PolitieConditie in de App Store of Play Store.

Medische eisen

Naast een goede conditie en algemene fitheid zijn ook enkele medische aspecten belangrijk:

 • goed scherp zien op afstand
 • kleuren zien en onderscheiden
 • een goed gehoor
 • geen beperkingen aan armen en benen
 • geen langdurige of vaak voorkomende rugklachten
 • voldoende uithoudingsvermogen zonder beperkingen aan hart en longen
 • geen aandoeningen of medicatie die het bewustzijn, evenwicht of oordeelsvermogen beïnvloeden

Meer over de eisen voor je ogen, oren en medicijngebruik.

Integer en betrouwbaar

Als politieagent vertegenwoordig je de politie. Het moet geloofwaardig zijn dat jij bij de politie gaat. Daarom kijken we of je in aanraking bent geweest met politie en justitie. Als dat zo is, op welke manier? Ook krijg je bij de politie te maken met gevoelige informatie en kom je soms voor lastige dilemma's te staan. We kijken daarom of er kans is dat je in de verleiding kan komen voor misbruik van je positie bij de politie of corruptie. Met welke mensen ga je om? Maar ook: hoe ga je om met geld en leningen bijvoorbeeld. In de beroepscode politie vind je informatie over integer en betrouwbaar gedrag bij de politie.

Selectieprocedure

Na je inschrijving toetsen wij in een selectieprocedure of je aan de toelatingseisen voldoet. Per selectieonderdeel informeren we je over de exacte inhoud en hoe je je hierop kunt voorbereiden. Na elk onderdeel hoor je of je door kunt naar het volgende selectieonderdeel. De selectie duurt in totaal zo'n zes maanden. Hieronder vind je meer informatie over de selectieprocedure.