Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Stap 1 - Cognitie- en taaltest

In deze eerste stap van het selectieproces doe je een aantal online testen; de cognitie- en taaltest. Deze testen meten jouw numerieke inzicht, ruimtelijke inzicht en taalvaardigheid.

Waarom moet je de cognitie- en taaltest doen? 

Als agent moet je patronen en verbanden kunnen zien. De juiste informatie oppikken uit getuigenverklaringen. En van stukjes informatie een samenhangend totaalplaatje maken. Het is daarom belangrijk dat je op het juiste niveau zit om dit goed te kunnen doen. 

Wat houden de online testen in? 

Tijdens de selectieprocedure kijken we of je cognitief en mentaal voldoende basis hebt om aan de politieopleiding te beginnen. Om te bepalen of jouw basis voldoende is meten en onderzoeken we: 

 • jouw cognitieve vaardigheden;
 • je Nederlandse taalvaardigheid.

Bij hbo-opleidingen is de taaltest niet van toepassing. Het resultaat van de cognitie- en taaltest bepaalt of je verder mag met de rest van de selectieprocedure. 

Hoe kun je je voorbereiden op de cognitie- en taaltest?

Om je op weg te helpen bieden we je de mogelijkheid om te oefenen en je voor te bereiden op het maken van de testen:

 1. Check hoe je je kunt voorbereiden op de cognitietest. Er is een oefentest van 20 minuten
 2. Ga naar de voorbereiding op de taaltest. Daar vind je ook de oefentest op taalvaardigheid. (Ook veel lezen helpt bij de taaltest.)

Belangrijk om te weten:

 • Maak de testen zelfstandig, zonder hulp van anderen en zonder hulpmiddelen (behalve pen en papier). 
 • Ter controle maak je later in het proces een soortgelijke test onder toezicht, de verificatietoets. 
 • Heb je zowel de online testen als de verificatietoets met succes afgerond, dan blijft het resultaat daarvan één jaar geldig voor de rest van de selectieprocedure.

Tips voor het maken van de online testen

 • Je kunt de testen maken wanneer het jou uitkomt. Zorg wel dat je tijdig alle testen afrondt. In de uitnodiging die je ontvangt staat wanneer je alle testen klaar moet hebben. 
 • Gebruik voor het maken van de testen een desktop, laptop of notebook met een stabiele internetaansluiting. Smartphones zijn niet geschikt voor het maken van deze testen. 
 • Zorg dat je op een rustige plek zit, waar je niet gestoord of afgeleid wordt door mensen, een mobiele telefoon of andere factoren die je concentratie kunnen verstoren. 
 • Je hoeft niet alle testen in één keer tedoen. Maar als je start met een test, moet je die wel afmaken. Tussen de testen door kun je pauzeren. Of uitloggen en later weer inloggen om verder te gaan.

Ervaringsverhalen van anderen

Wil je weten hoe anderen dit selectie onderdeel ervaren hebben? 

Na de cognitie- en taaltest

Heb je alle testen met goed resultaat doorlopen? Op basis van een combinatie van factoren bepalen we of je doorgaat naar het volgende selectieonderdeel. Je krijgt daarvan een bevestiging per mail. 

Gehaald

Ben je door, dan is de eerstvolgende stap een intakegesprek met een recruiter. Tijdens dit gesprek wordt duidelijk of er een match is tussen jou en de politieopleiding die je wilt gaan volgen. En of er dingen zijn waardoor je de rest van de selectiestappen niet zou kunnen doorlopen, zoals een vakantie of een blessure. Tijdens het intakegesprek kun je ook al jouw vragen stellen aan de recruiter. 

Tip: ga ook alvast trainen voor de sporttest. Want die is al snel na je intakegesprek. Dus zorg dat je op tijd fit bent. Hulp nodig bij het trainen? Gebruik de PolitieConditie app.

Niet gehaald

Helaas is er geen mogelijkheid om direct een herkansing te doen. Heb je het niet gehaald? Dan stopt het selectieproces. Wil je het later opnieuw proberen, dan mag dat weer na drie maanden. In de tussentijd heb je gelegenheid om te trainen voor je nieuwe poging. Oefen voor de cognitietest of train jezelf voor de taaltest met onze handige tips en video's.
Ga je voor die volgende poging? Je moet dan de online testen wel opnieuw doen. Het resultaat van de online testen blijft daarna één jaar geldig míts je de verificatietoets positief hebt doorlopen. Deze toets vindt plaats op de dag van de sporttest. 

Veelgestelde vragen over de cognitie- en taaltest

Heb je na het lezen van de informatie hierboven nog een vraag? Check dan de pagina met veelgestelde vragen. Staat jouw antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op; we proberen je vraag dan alsnog te beantwoorden.