Vergroot jezelf Kombijdepolitie

Stap 1 - Cognitieve capaciteitentest

De cognitieve capaciteitentest, ofwel de cognitietest, is de eerste stap in het selectieproces. Deze online test meet jouw numerieke inzicht en algemeen redeneervermogen.

Waarom moet je de cognitietest doen? 

Als agent moet je patronen en verbanden kunnen zien. De juiste informatie oppikken uit getuigenverklaringen. En van stukjes informatie een samenhangend totaalplaatje maken. Het is daarom belangrijk dat je op het juiste niveau zit om dit goed te kunnen doen. 
 

Wat houdt deze online politietest in? 

Tijdens de selectieprocedure kijken we of je cognitief en mentaal voldoende basis hebt om aan de politieopleiding te beginnen. Om te bepalen of jouw basis voldoende is meten en onderzoeken we jouw cognitieve vaardigheden / capaciteiten.

Hoe bereid je je voor?

Om je op weg te helpen bieden we je de mogelijkheid om te oefenen en je voor te bereiden op het maken van de test:

Op de eerste selectiedag krijg je, als je deze moet maken, ook een taaltest. Ook deze kun je voorbereiden.

 

Belangrijk om te weten:

  • Maak de test zelfstandig, zonder hulp van anderen en zonder hulpmiddelen (behalve pen en papier). 
  • Ter controle maak je later in het proces een soortgelijke test onder toezicht, de verificatietoets. 
  • Heb je zowel de online cognitietest, de verificatietoets, de taaltest én de sporttest met succes afgerond, dan blijft het resultaat daarvan één jaar geldig voor de rest van de selectieprocedure.

Tips voor het maken van de test

  • Je kunt de test maken wanneer het jou uitkomt. Zorg wel dat je tijdig de test afrondt. In de uitnodiging die je ontvangt staat wanneer je de test klaar moet hebben. 
  • Gebruik voor het maken van de test een desktop, laptop of notebook met een stabiele internetaansluiting. Smartphones zijn niet geschikt voor het maken van deze testen. 
  • Zorg dat je op een rustige plek zit, waar je niet gestoord of afgeleid wordt door mensen, een mobiele telefoon of andere factoren die je concentratie kunnen verstoren. 
  • Je hoeft niet alle onderdelen in één keer te doen. Maar als je start met een onderdeel, moet je die wel afmaken. Tussen de onderdelen door kun je pauzeren. Of uitloggen en later weer inloggen om verder te gaan.

 

Na de cognitietest

Heb je de test met goed resultaat doorlopen? Op basis van een combinatie van factoren bepalen we of je doorgaat naar het volgende selectieonderdeel. Je krijgt daarvan een bevestiging per mail. 

Gehaald

Ben je door, dan is de eerstvolgende stap een intakegesprek met een recruiter. Tijdens dit gesprek wordt duidelijk of er een match is tussen jou en de politieopleiding die je wilt gaan volgen. En of er dingen zijn waardoor je de rest van de selectiestappen niet zou kunnen doorlopen, zoals een vakantie of een blessure. Tijdens het intakegesprek kun je ook al jouw vragen stellen aan de recruiter. 

Tip: ga ook alvast trainen voor de sporttest. Want die is al snel na je intakegesprek. Dus zorg dat je op tijd fit bent. Hulp nodig bij het trainen? Gebruik de PolitieConditie app.

Op de eerste selectiedag krijg je, als je deze moet maken, ook een taaltest. Ook deze kun je voorbereiden.

Niet iedereen hoeft een taaltest te maken. We kijken naar je hoogst genoten opleiding. Heb je een mbo 4-, havo- of vwo-diploma dan hoef je GEEN taaltest te maken, tenzij het een buitenlands diploma betreft. Zit je in het laatste jaar van je mbo 4-opleiding of havo, en heb je nog geen examen gedaan, dan maak je wel de taaltest. 

Niet gehaald

Helaas is er geen mogelijkheid om direct een herkansing te doen. Heb je het niet gehaald? Dan stopt het selectieproces. Wil je het later opnieuw proberen, dan mag dat weer na drie maanden. In de tussentijd heb je gelegenheid om te trainen voor je nieuwe poging. Oefen voor de cognitietest of train jezelf voor de taaltest met onze handige tips en video's.

Veelgestelde vragen over de selectieprocedure

Heb je na het lezen van de informatie hierboven nog een vraag? Check dan de pagina met veelgestelde vragen. Staat jouw antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op; we proberen je vraag dan alsnog te beantwoorden.