Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Werken bij het arrestatieteam (AT)

Werken als AT'er is een mooie vervolgstap voor agenten die zich willen specialiseren. In Nederland zijn zes arrestatieteams. Deze teams vallen onder de Dienst Specialistische Interventies (DSI) van de politie. Een arrestatieteam is het uiterste geweldsmiddel van de politie en wordt daarom niet bij het minste of geringste incident ingezet.

Wat houdt het werk bij het AT in?

Een arrestatieteam wordt ingezet bij levensbedreigende situaties of situaties die levensbedreigend kunnen worden. Denk aan een gijzeling, een arrestatie van een vuurwapengevaarlijke verdachte of het aanhouden van een gevaarlijk verward persoon. Maar ook bij aanhoudingen op hoogte of in het geval van een suïcidedreiging kom je als AT'er in actie. Verder wordt het AT ingezet voor het beveiligen van personen of objecten en het openen van gebarricadeerde deuren.

Taken arrestatieteam

  • Optreden bij levensgevaarlijke en complexe of moeilijke aanhoudingen.
  • Beveiligen van actieplaatsen (bijvoorbeeld bij een gijzeling, kaping of ontvoering).
  • Optreden bij gijzelingen en eventuele ontsnappingen in strafinrichtingen.
  • Adviseren bij situaties als gijzelingen en kapingen.
  • Adviseren en assisteren bij tactisch of technisch moeilijke aanhoudingen.
  • Het adviseren en eventueel assisteren bij het maken van plannen en uitvoeren van deze plannen voor aanhoudingen in gebouwen of openbare gelegenheden.
  • Beveiligen van objecten en personen (verdachten, informanten, VIP’s en rechtszittingen).

Geplande en onverwachte inzetten

Gemiddeld heeft een arrestatieeam één inzet per dag. Dit kunnen geplande acties zijn, maar ook onverwachte incidenten. Veel inzetten van het AT blijven onbekend. Een enkele keer refereert een nieuwsbericht aan een bepaalde arrestatie waarbij er gebruik is gemaakt van een AT. Een inzet is vaak relatief kort, maar vereist een secure voorbereiding, voorverkenning en planning. Na afloop van een inzet wordt er geëvalueerd. In de weken dat je piket hebt, kun je elk moment worden opgeroepen voor een actie, dus ook 's nachts.

Dit heb je nodig als AT'er

Als AT’er moet je beschikken over een sterke fysieke en mentale conditie. Dat is erg belangrijk. Daarnaast moet je goed kunnen improviseren, razendsnel kunnen reageren en een op en top teamplayer zijn. Maar wat ook heel belangrijk is: tact en mensenkennis. Om verdachten goed in te kunnen schatten, maar bijvoorbeeld ook suïcidale mensen van het dak te kunnen halen of kwetsbare betrokkenen te kunnen beschermen. Daarnaast breschik je over flexibiliteit, stressbestendigheid en zelfreflectie. Op dit moment werken er geen vrouwen bij het AT, maar zij zijn zeker welkom!

Hoe word ik een AT'er?

Wil je werken als AT'er, dan moet je eerst agent worden. Na enkele jaren ervaring kun je solliciteren bij het arrestatieteam waarna een zware fysieke en psychische selectie volgt. AT’ers volgen een 16-weekse opleiding op de politieacademie in Ossendrecht en een 1-weekse specialistische rijopleiding. Aan het einde van de opleiding ontvang je de blauwe baret. Klaar om aan de slag te gaan bij het arrestatieteam!