Wat houdt het werk bij het AT in?
Een arrestatieteam wordt ingezet bij levensbedreigende situaties of situaties die levensbedreigend kunnen worden. Denk aan een gijzeling, een arrestatie van een vuurwapengevaarlijke verdachte of het aanhouden van een gevaarlijk, verward persoon. Maar ook bij aanhoudingen op hoogte of in het geval van een suïcidedreiging kom je als AT'er in actie. Verder zetten we het AT in voor het beveiligen van personen of objecten en het openen van gebarricadeerde deuren.
Taken arrestatieteam op een rijtje
- Het AT treedt op bij levensgevaarlijke en complexe of moeilijke aanhoudingen.
- Maar ook bij gijzelingen en eventuele ontsnappingen in strafinrichtingen komen ze in actie.
- Het AT beveiligt zgn. actieplaatsen (bijvoorbeeld bij een gijzeling, kaping of ontvoering), objecten en personen (verdachten, informanten, VIP’s en rechtszittingen).
- Het adviseert bij gijzelingen en kapingen. Ook adviseert en assisteert het AT bij tactisch of technisch moeilijke aanhoudingen.
- Verder adviseert en assisteert het AT waar nodig bij het maken van plannen en het uitvoeren van deze plannen voor aanhoudingen in gebouwen of openbare gelegenheden.
Geplande en onverwachte inzet
Werk je bij een AT, dan moet je goed kunnen schakelen. Gemiddeld heeft een arrestatieam één inzet per dag. Dit kunnen geplande acties zijn, maar ook onverwachte incidenten. Veel inzetten van het AT blijven onbekend. Een enkele keer staat er in een nieuwsbericht een bepaalde arrestatie waarbij er gebruik is gemaakt van een AT. Een inzet is vaak relatief kort, maar vereist een secure voorbereiding, voorverkenning en planning. Na afloop van een inzet wordt er geëvalueerd. In de weken dat je piket hebt, kun je elk moment worden opgeroepen voor een actie, dus ook 's nachts.
De video's op deze pagina geven nog meer toelichting op het werk van de DSI en het arrestatieteam.