Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Werken bij het arrestatieteam van de politie

Werken als AT'er is een mooie vervolgstap voor agenten die zich willen specialiseren. In Nederland zijn zes arrestatieteams. Deze teams vallen onder de Dienst Speciale Interventies (DSI) van de politie. Een arrestatieteam is het uiterste geweldsmiddel van de politie en wordt daarom niet bij het minste of geringste incident ingezet.

Wat houdt het werk bij het AT in?

Een arrestatieteam wordt ingezet bij levensbedreigende situaties of situaties die levensbedreigend kunnen worden. Denk aan een gijzeling, een arrestatie van een vuurwapengevaarlijke verdachte of het aanhouden van een gevaarlijk, verward persoon. Maar ook bij aanhoudingen op hoogte of in het geval van een suïcidedreiging kom je als AT'er in actie. Verder zetten we het AT in voor het beveiligen van personen of objecten en het openen van gebarricadeerde deuren.

Taken arrestatieteam op een rijtje

  • Het AT treedt op bij levensgevaarlijke en complexe of moeilijke aanhoudingen.
  • Maar ook bij gijzelingen en eventuele ontsnappingen in strafinrichtingen komen ze in actie.
  • Het AT beveiligt zgn. actieplaatsen (bijvoorbeeld bij een gijzeling, kaping of ontvoering), objecten en personen (verdachten, informanten, VIP’s en rechtszittingen).
  • Het adviseert bij gijzelingen en kapingen. Ook adviseert en assisteert het AT bij tactisch of technisch moeilijke aanhoudingen.
  • Verder adviseert en assisteert het AT waar nodig bij het maken van plannen en het uitvoeren van deze plannen voor aanhoudingen in gebouwen of openbare gelegenheden.

Geplande en onverwachte inzet

Werk je bij een AT, dan moet je goed kunnen schakelen. Gemiddeld heeft een arrestatieam één inzet per dag. Dit kunnen geplande acties zijn, maar ook onverwachte incidenten. Veel inzetten van het AT blijven onbekend. Een enkele keer staat er in een nieuwsbericht een bepaalde arrestatie waarbij er gebruik is gemaakt van een AT. Een inzet is vaak relatief kort, maar vereist een secure voorbereiding, voorverkenning en planning. Na afloop van een inzet wordt er geëvalueerd. In de weken dat je piket hebt, kun je elk moment worden opgeroepen voor een actie, dus ook 's nachts.

De video's op deze pagina geven nog meer toelichting op het werk van de DSI en het arrestatieteam.

Dit heb je nodig als AT'er

Als AT’er moet je ook beschikken over een sterke fysieke en mentale conditie. Dat is erg belangrijk. Daarnaast moet je goed kunnen improviseren, razendsnel kunnen reageren en een op en top teamplayer zijn. Maar wat ook heel belangrijk is: tact en mensenkennis. Om verdachten goed in te kunnen schatten, maar bijvoorbeeld ook suïcidale mensen van een dak te kunnen halen of kwetsbare betrokkenen te kunnen beschermen. Daarnaast beschik je over flexibiliteit, stressbestendigheid en zelfreflectie. Op dit moment werken er geen vrouwen bij het AT, maar als vrouw ben je zeker welkom om hier te komen werken!

Hoe word ik een AT'er?

Wil je werken als AT'er bij de Dienst Speciale Interventies (DSI), dan moet je eerst agent worden. Na enkele jaren ervaring kun je solliciteren bij het arrestatieteam waarna een pittige fysieke en psychische selectie volgt. AT’ers volgen een 16-weekse opleiding op de politieacademie in Ossendrecht en een 1-weekse specialistische rijopleiding. Aan het einde van de opleiding ontvang je de blauwe baret. Klaar om aan de slag te gaan bij het arrestatieteam!

Zit er een agent en AT'er in jou? Ontdek eerst of het politiewerk bij jou past.