Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Stap 2 - Intakegesprek

Heb je de cognitie- en taaltest gehaald, dan heb je de eerste stap in het selectieproces achter de rug. Nu volgt stap 2: het intakegesprek met een recruiter.

Waarom moet je een intakegesprek doen?

Tijdens het intakegesprek willen we een beeld krijgen van jou als persoon in relatie tot het politiewerk. We onderzoeken of werken bij de politie bij je past en hoeveel kans je maakt om met goed resultaat door de selectie heen te komen. 

Wat houdt het intakegesprek in? 

Tijdens het gesprek kijken we samen met jou of er een goede match is met de politieopleiding waarvoor je hebt gekozen. We bespreken je motivatie en ambitie, je beeld van de functie en van het politievak in het algemeen. Ook bespreken we of je keuze goed aansluit bij je vooropleiding, je woonplaats en reismogelijkheden. En of er voor jou mogelijk belemmeringen zijn voor het vervolg van de selectieprocedure, zoals aanstaande vakanties of blessures. 

Hoe werkt het? 

Het gesprek vindt online plaats in de vorm van een interview (aan de hand van een checklist). Je kunt in het gesprek jouw kennis en ervaring toelichten en daarnaast ook de vragen stellen die je hebt. Tijdens het gesprek letten we op een open, flexibele en lerende houding. Het resultaat van het intakegesprek is een bindend advies.

Belangrijk om te weten

Het gesprek vindt plaats via beeldbellen. Zorg ervoor dat je voorafgaand aan jouw afspraak getest hebt of beeldbellen werkt op jouw pc of laptop. Het gebruik van een mobiele telefoon voor dit gesprek is niet toegestaan. Op de pagina beeldbellen vind je een video en pdf met alle informatie die je nodig hebt om het beeldbellen in te stellen op jouw computer. 

Hoe kan ik me voorbereiden op het intakegesprek? 

Wil je je kans om de intake door te komen vergroten? – Dit zijn onze tips:

  1. Weet waar je over praat: Laat zien dat je je hebt verdiept in het vak. Heb je een voorlichting bezocht? Kombijdepolitie.nl uitgeplozen?  Gesprekken gevoerd? Vloggers gevolgd? Waarom kies je voor de politie?
  2. Wees concreet: Welke van jouw eigenschappen passen goed bij het werk dat je straks gaat doen? Waarom? Waarom kies je voor déze opleiding en déze functie?
  3. Check, check, dubbelcheck: Is je motivatie duidelijk? Ken je je sterke en minder sterke kanten? Oefen het gesprek een keer met een vriend/ouder/broer of zus. Succes met de voorbereiding!

Om over na te denken

Dit zijn de 5 vragen waar je zéker over moet nadenken voor je intakegesprek:

  1. Hoe zou ik mezelf omschrijven?
  2. Waarom wil ik agent worden?
  3. Waarom ben ik er nú klaar voor?
  4. Hoe heb ik gezorgd voor een goed beeld van het werk?
  5. Waaruit blijkt dat ik gemotiveerd ben?

Ervaringsverhalen van anderen

Wil je meer weten over het intakegesprek. Lees hier de uitleg en tips van recruiter Melike

Na het intakegesprek

Op basis van alle dingen die besproken zijn wordt bepaald of je doorgaat naar het volgende onderdeel van de selectieprocedure. De recruiter geeft daarover een bindend advies. 

Positief advies

Je gaat door naar de volgende stap in het selectieproces, de sporttest. De recruiter plant met jou een afspraak in. Vergeet niet om goed te trainen. Gebruik de PolitieConditie app als je hulp nodig hebt. 

Negatief advies

Als jijzelf, de recruiter of jullie allebei vinden dat er op dit moment geen goede match is tussen jou en het politiewerk, dan wordt de selectieprocedure beëindigd. In overleg met de recruiter kun je afstemmen of het verstandig is het in de toekomst opnieuw te proberen en vanaf wanneer dat weer mogelijk is. Daarbij geldt dat je eerst minimaal drie maanden aan je feedback moet werken voordat je het opnieuw kunt proberen. Het kan zijn dat de recruiter adviseert om langer te wachten en meer tijd te nemen om aan je feedback te werken.

Check hier waar je op moet letten als je aan de eisen wilt voldoen.

Veelgestelde vragen over het intakegsprek

Heb je na het lezen van de informatie hierboven een vraag over het intakegesprek? Check dan eerst even de antwoorden op de veelgestelde vragen. Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.