Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Selectieprocedure

Je hebt je ingeschreven voor de politieopleiding; daarmee solliciteer je naar een vaste baan als agent na je opleiding. Maar om te mogen starten met de opleiding moet je eerst de selectieprocedure succesvol doorlopen. Omdat politiewerk veel van je vraagt, toetsen we tijdens de selectie of je de basis hebt om agent te worden en te beginnen aan de politieopleiding. Ook geven we je tips om je voor te bereiden op de selectie.

Selectieonderdelen en tips om je voor te bereiden

Wil je weten waaruit de selectieprocedure bestaat en tips per onderdeel krijgen? Bekijk dan de interactieve video. Na je inschrijving informeren we je per selectieonderdeel over de exacte inhoud en hoe je je hierop kunt voorbereiden. Na elk onderdeel hoor je of je door kunt naar het volgende selectieonderdeel. In totaal duurt de selectie zo'n zes maanden.

Hoe selecteren we?

De politie wil voor iedereen herkenbaar en benaderbaar zijn. Hiervoor is meer culturele diversiteit in de politieteams nodig. In de basispolitieopleidingen zijn kandidaten met een migratieachtergrond ondervertegenwoordigd. Móchten er meer geschikte kandidaten zijn dan opleidingsplaatsen, dan kiest de politie eerst kandidaten met een migratieachtergrond. Dit doen we na elke selectiestap. Uiteraard zijn de kwaliteitseisen voor iedereen gelijk en moet elke kandidaat voldoen aan de vastgestelde normen en aanstellingseisen.

Alle kandidaten doen de (online) cognitietest en taaltest. Welke kandidaten worden uitgenodigd voor volgende selectieonderdelen is afhankelijk van het aantal geschikte kandidaten en het aantal beschikbare opleidingsplaatsen. We kijken eerst naar culturele achtergrond: geschikte kandidaten met een migratieachtergrond gaan door. Van geschikte kandidaten zonder migratieachtergrond kijken we ook naar vooropleiding, (werk)ervaring, kennis, motivatie, testresultaten en praktische zaken zoals woonwerkafstand. Zo bepalen we met welke kandidaten we verder gaan of moeten teleurstellen en afwijzen, ook als zij voldoen aan de minimale eisen.

Lees hier welke toelatingseisen er zijn.

Ook interessant