Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Vragen over je persoonlijkheid

Bij de uitnodiging voor het psychologisch onderzoek ontvang je een link naar een aantal vragenlijsten. De vragen hierop gaan over je persoonlijkheid, mentale weerbaarheid en ingrijpende gebeurtenissen. In totaal duurt het invullen van deze lijsten zo’n 75 minuten.

Hoe kan ik me voorbereiden?

De vragenlijsten gaan over jou persoonlijk. Over hoe jij als persoon in elkaar zit en hoe je met bepaalde situaties of met je omgeving omgaat. In de voorbereidingsvideo over het psychologisch onderzoek geven we je tips hoe je de vragenlijsten kunt invullen.

Voorbeeld uit de vragenlijst

De persoonlijkheidsvragenlijst en de vragenlijst over je mentale weerbaarheid meten de belangrijkste aspecten van de persoonlijkheid. Ze bestaan uit uitspraken waar mensen verschillend over kunnen denken. Het is de bedoeling dat je voor elke uitspraak in de vragenlijst aangeeft in hoeverre deze op jou van toepassing is. Hierbij is er geen goed of fout.

Een voorbeeldvraag uit de persoonlijkheidsvragenlijst is: “Ik houd liever mogelijkheden open dan alles van tevoren te plannen”. Je kunt het daar (helemaal) mee oneens zijn, (helemaal) eens, of je kunt er neutraal over zijn.

Daarnaast vul je een ‘Ingrijpende gebeurtenissenlijst’ in. Hierin geef je aan welke ingrijpende gebeurtenissen je hebt meegemaakt. De psycholoog gebruikt deze informatie tijdens het psychologisch onderzoek (het interview), om te weten waar hij/zij het over moet hebben.