Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Stap 4 - Psychologisch onderzoek

Om je geschiktheid voor het politiewerk te bepalen krijg je naast de cognitie- en taaltest en de sporttest ook een psychologisch onderzoek. Het onderzoek bestaat uit een gesprek met een psycholoog en een rollenspel met een assessor en een acteur. De volgorde van de onderdelen kan verschillen, maar meestal zijn ze wel op dezelfde dag.

Waarom moet je een psychologisch onderzoek doen?

Binnen het politiewerk krijg je te maken met ingrijpende en stressvolle gebeurtenissen en dat moet je aankunnen. En het is belangrijk dat het werk bij je past. Aan de hand van het psychologisch onderzoek willen we jou als persoon leren kennen. We willen een totaalbeeld krijgen van jou en van de mate waarin jij beschikt over de eigenschappen en competenties die nodig zijn voor het politiewerk.

Wat houdt het psychologisch onderzoek in?

In het psychologisch onderzoek kijken we naar wie jij bent. Het onderzoek bestaat uit twee onderdelen.

  • Je gaat in gesprek met een psycholoog over wie jij bent als persoon en welke levenservaringen jou beïnvloed hebben. Bij de uitnodiging voor het psychologisch onderzoek ontvang je een vragenlijst om in te vullen. Het gesprek met de psycholoog vindt plaats aan de hand van deze lijst.
  • Daarnaast laat je jezelf zien in een rollenspel. Hoe reageer je als emoties hoog oplopen? Wat zijn je sterke en minder sterke kanten?

Hoe kun je je voorbereiden op het psychologisch onderzoek?

Tijdens het onderzoek zijn zelfkennis en echtheid belangrijk. We willen jou zien zoals je bent. De drie belangrijkste tips van onze psycholoog zijn daarom:

  1. Blijf dicht bij jezelf. Ook al ga je aan de slag met een rollenspel: speel geen rol. Reageer zoals je normaal zou reageren.
  2. Denk vooraf na over je goede eigenschappen en je valkuilen. Zelfinzicht is belangrijk.
  3. Zeg niet wat je denkt dat we willen horen. Laat jezelf zien zoals je bent. Het is de bedoeling dat jij je goed voelt bij het werk dat je doet. Dus het is ook voor je eigen welzijn belangrijk dat we je ware 'ik' zien. 

In onderstaande video geven we je tips om je voor te bereiden op het psychologisch onderzoek. Lees ook de pagina's over het rollenspel en het interview voor meer informatie.

Ervaringsverhalen van anderen

Wil je weten hoe anderen het psychologisch onderzoek beleefd hebben? Lees er meer over in de ervaringsverhalen.

Na het psychologisch onderzoek

Je ontvangt de uitslag van het psychologisch onderzoek binnen vijf werkdagen. Is de uitslag van het onderzoek positief, dan hoor je zo snel mogelijk of je door mag naar de volgende stap in het selectieproces: de  medische keuring* en het korte programma 'Bewust Blauw'.

Gehaald

Als je door mag naar de medische keuring is het belangrijk om je daar alvast op voor te bereiden. Op de informatiepagina over de keuring kun je lezen hoe het onderzoek in zijn werk gaat en wat je eventueel van tevoren moet regelen. Zorg dus dat je tijdig voorbereid bent, dat voorkomt vertraging in je selectieprocedure. Heb je twijfels of je aan de medische eisen voldoet, dan geeft de pagina met veel gestelde vragen over zicht, gehoor en medicijngebruik hier misschien meer duidelijkheid over. 

* De uitslag van je  medische keuring is zes maanden geldig en moet nog geldig zijn bij de start van je opleiding. Daar houden we rekening mee als we je inplannen voor de keuring. Heb je de selectie tot  nu toe heel snel doorlopen, dan kan dat betekenen dat je nu even moet wachten. Dat is dus om te voorkomen dat je de keuring bij de start van de opleiding opnieuw moet doen.

Terwijl je wacht op de medische keuring melden wij je aan voor 'Bewust Blauw', een kort programma waarin we met jou en je mede-kandidaten verkennen of jeje voldoende bewust bent van de impact die politiewerk op jou, maar ook op je omgeving kan hebben. Afhankelijk van de precieze planning van jouw selectieprocedure neem je deel aan Bewust Blauw terwijl je wacht op de medische keuring, of in de wachttijd voorafgaand aan de screening. We laten je zo snel mogelijk weten wanneer je aan de beurt bent. Lees hier alvast meer over Bewust Blauw

Niet gehaald

Haal je het psychologisch onderzoek niet, dan ontvang je naast de uitslag ook het eindrapport dat de psycholoog heeft geschreven. In dat rapport kun je zien hoe je op alle onderdelen gescoord hebt. Mocht je het psychologisch onderzoek niet halen, dan houdt de selectieprocedure helaas op. We raden je in dat geval aan om contact op te nemen met je recruiter om samen je opties te bespreken.

Na een afwijzing op het psychologisch onderzoek moet je minimaal één jaar wachten voordat je je opnieuw kunt aanmelden. Maak hierin een weloverwogen beslissing. Wil je het opnieuw proberen, gebruik dit jaar dan om de competentie(s) waarop je een onvoldoende hebt behaald verder te ontwikkelen. 

Veelgestelde vragen over het psychologisch onderzoek

Heb je na het lezen van de informatie hierboven nog vragen over het psychologisch onderzoek? Check dan de pagina met veelgestelde vragen. Staat jouw antwoord er niet tussen? Neem dan contact met ons op.