Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Bereid je voor op de sporttest

Wil je goede resultaten halen tijdens de sporttest, dan is een goede voorbereiding belangrijk. Om je op weg te helpen geven we je tips en adviezen mee.

Begin op tijd

Het is verstandig om je tijdig voor te bereiden op de sporttest. Je sporttest komt vrij snel na je intakegesprek. Dus begin niet pas met sporten als je hebt gesolliciteerd, maar werk ook al vóór die tijd aan je conditie.

We geven je alvast een overzicht van onze belangrijke tips.

PolitieConditie

Om je te helpen met trainen hebben we de PolitieConditie app ontwikkeld. Met verschillende oefeningen en trainingen begeleiden we jou naar het sportlevel dat we van je vragen om de politieopleiding te kunnen volgen. Je kunt de app downloaden in een store naar keuze:

Heb je de PolitieConditie app gebruikt en kun je training 5 goed aan? Dan ben je klaar voor de sporttest. Blijf wel lekker doortrainen en jezelf uitdagen, maar ga niet op het laatste moment nog keihard trainen. Houd ook een paar dagen rust voor de testdag. 

Parcours

In onderstaande video krijg je uitleg hoe het parcours van de sporttest eruit ziet en hoe je de oefeningen goed uitvoert. Op de dag zelf wordt deze uitleg ook herhaald. We gaan er daarbij vanuit dat je de video al hebt gezien. 

Normtijden

Wil je weten hoe lang jij over de test mag doen, bekijk dan hieronder de normtijden.

 Leeftijdscategorie  Vrouwen  Mannen
 17 - 24 jaar  3:45  3:08
 25 - 29 jaar  3:46  3:10
 30 - 34 jaar  3:52  3:13
 35 - 39 jaar  4:00  3:19
 40 - 44 jaar  4:07  3:24
 45 - 49 jaar  4:13  3:30
 50 - 54 jaar  4:25  3:38
 55 - 59 jaar  4:40  3:53
 60 - 64 jaar  4:50  4:00

Blijf sporten!

Ga door met sporten, ook als je de sporttest hebt gehaald! Beweeg regelmatig en blijf jezelf uitdagen, zodat je straks fit aan de opleiding begint. Tijdens de opleiding staat er namelijk veel sport op het programma, waaronder de ‘profit-toets’. Dat is een pittige test van ongeveer een uur, bestaande uit de onderdelen roeien, squats, push-ups, sit-ups, burpees, pull-ups en een 1600 meter run. Het is dan ook fijn om al een goede basisconditie te hebben bij de start van de opleiding.

Veelgestelde vragen over de sporttest

Heb je na het doornemen van de informatie hierboven nog vragen over de sporttest? Check dan de pagina met veelgestelde vragen. Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.