Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Alle informatie over de verificatietoets

Eerder in het selectietraject heb je thuis online een cognitieve capaciteitentest en taaltest gemaakt. Ter controle op deze testen maak je een soortgelijke verkorte test onder toezicht. We noemen dat ook wel de verificatietoets. Meestal begin je de selectiedag met dit onderdeel.

Waarom moet je de verificatietoets doen?

We willen zeker weten dat jij de cognitie- en taaltest zelf hebt gemaakt, dat je daadwerkelijk het niveau hebt wat je in deze testen hebt laten zien.

Wat houdt de verificatietoets in?

De verificatietoets is een check, je gaat niet de cognitie- en taaltest opnieuw doen. De toets duurt ook maar kort. Je stapt direct in op het eindniveau dat je bij de cognitie- en taaltest behaald hebt, waardoor je de toets direct als moeilijk zult ervaren. Schrik daar niet van. Heb je de cognitie- en taaltest zelfstandig gemaakt, dus zonder hulp (behalve pen en papier), dan hoef je je geen zorgen te maken over deze toets.

Hoe kun je je voorbereiden op de verificatietoets?

In principe is er geen voorbereiding nodig. Het is een check, geen volledig nieuwe test. Heb je zelfstandig de cognitie- en taaltest gedaan, dan heb je genoeg ervaring om de verificatietoets te kunnen maken. 

Na de verificatietoets

Meestal start je met de verificatietoets en ga je daarna de sporttest doen. Aan het eind van de dag hoor je direct of je de testen gehaald hebt, zowel de sporttest als de verificatietoets. Je resultaat op de cognitie- en taaltest is pas geldig als je óók de verificatietoets gedaan hebt. 

Gehaald

Is het resultaat positief, dan hoor je zo snel mogelijk of je door mag naar de volgende stap in het selectieproces: het psychologisch onderzoek. Na het psychologisch onderzoek ontvang je een eindrapport met daarin ook het resultaat van de sporttest, de cognitieve capaciteitentest en de eventuele taaltest. Dit rapport is twee jaar geldig. 

Niet gehaald

Als je de verificatietoets niet haalt, dan krijg je nog dezelfde dag de mogelijkheid om de volledige cognitie- en taaltest opnieuw te doen. Haal je die alsnog, dan is dat je nieuwe uitslag. Je loopt dan geen vertraging op in de selectieprocedure. Haal je ook deze herkansingstest niet, dan stopt voor jou de selectieprocedure en vervalt je inschrijving voor de opleiding. Als je wilt, kun je je na drie maanden opnieuw aanmelden. 

Veelgestelde vragen over de verificatietoets

Heb je na het doornemen van de informatie hierboven nog vragen over de verificatietoets? Check dan de pagina met veelgestelde vragen. Staat het antwoord op jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.