Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Bereid je voor op de taaltest

We testen je beheersing van de Nederlandse taal, omdat je tijdens de opleiding en het werk veel lees-, luister- en schrijfwerk zult hebben. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van een proces-verbaal op basis van het verhoor van een getuige. Natuurlijk leer je hier inhoudelijk meer over tijdens de politieopleiding, maar je moet dit wel in je hebben. Je taalvaardigheid meten we in een online test waarin je vragen krijgt op het gebied van begrijpend lezen, grammatica en woordenschat.

Hoe ziet de test eruit?

Hoe de test werkt, kun je ervaren in onze oefentest. Daarmee bereid je je voor op het maken van de vragen die je krijgt over begrijpend lezen, grammatica en woordenschat. En krijg je een goed beeld van hoe de officiële online taaltest eruit ziet.

De officiële taaltest tijdens de selectie

Nu je de oefentest hebt gedaan, heb je een beeld van de taaltest. Deze officiële selectietest duurt, exclusief instructie en oefenvragen, iets langer dan de oefentest. De test duurt ruim 30 minuten en is adaptief. Dat wil zeggen dat de test zich aan jouw niveau aanpast. Je begint met een relatief gemakkelijke vraag. Als je deze goed beantwoordt, dan krijg je een moeilijker vraag. Beantwoord je deze ook goed, dan krijg je weer een moeilijkere vraag. Als je een vraag fout beantwoordt, krijg je weer een wat makkelijker vraag.

Tijdens de test krijg je niet te zien of je een vraag goed of fout hebt beantwoord. Als je goed je best blijft doen, zal je merken dat je uiteindelijk alleen maar vragen krijgt die voor jou moeilijk zijn. De test wordt daarom uiteindelijk door iedereen als moeilijk ervaren, schrik daar niet van.

Bekijk ook onderstaande video met uitleg, tips en oefeningen, zodat je nog beter weet wat je kunt verwachten. 

Veelgestelde vragen over de taaltest

Heb je na het lezen van de informatie hierboven nog een vraag? Check dan de pagina met veelgestelde vragen. Staat jouw antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op; we proberen je vraag dan alsnog te beantwoorden.