Kom bij de politie Maak er politiewerk van

De cognitie- en taaltest

Als agent moet je patronen en verbanden kunnen zien. Je moet aan de hand van stukjes informatie een totaalplaatje kunnen maken van een situatie of een actie. Het is daarbij belangrijk dat je de juiste informatie oppikt uit het verhaal van verschillende getuigen en daar vervolgens een samenhangend geheel van maakt.

Tijdens de selectieprocedure kijken we daarom of je cognitief en mentaal voldoende basis hebt om aan de politieopleiding te beginnen. Om te bepalen of jouw basis voldoende is meten en onderzoeken we: 

  • jouw cognitieve vaardigheden;
  • je Nederlandse taalvaardigheid;
  • je persoonlijkheid.

Bij hbo-opleidingen is de taaltest niet van toepassing. Het resultaat van de cognitie- en taaltest bepaalt of je verder mag met de rest van de selectieprocedure. De persoonlijkheidsvragenlijst is géén test, maar wordt gebruikt als uitgangspunt voor het psychologisch onderzoek verderop in het selectieproces.

Bereid je voor en... oefen!

Om je op weg te helpen bieden we je de mogelijkheid om te oefenen en je voor te bereiden op het maken van de testen en het invullen van de vragenlijst. 

  1. Check hoe je je kunt voorbereiden op de cognitietest. Doe vooral de oefentest van 20 minuten.
  2. Doe de oefentest taalvaardigheid en bekijk de informatie over voorbereiding op de taaltest. Ook veel lezen kan helpen bij de taaltest. 
  3. Ga naar de uitleg over de persoonlijkheidsvragenlijst. Als je de lijst invult, blijf dan dicht bij jezelf. Vul niet in wat je denkt dat 'men' als antwoord verwacht. Vul 'm in zoals je bent. 

Wil je meer weten over de bedoeling van persoonlijkheidsvragenlijst voor het psychologisch onderzoek, lees dan de uitgebreide uitleg van selectiepsycholoog Jamie.