Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Bereid je voor op de cognitieve capaciteitentest

Als agent moet je patronen en verbanden kunnen zien. Je moet aan de hand van stukjes informatie een totaalplaatje kunnen maken van een situatie of een actie. Het is daarbij belangrijk dat je de juiste informatie oppikt uit het verhaal van verschillende getuigen en daar vervolgens een samenhangend geheel van maakt. Die vaardigheid testen we in de cognitieve capaciteitentest (cognitietest), een online test die bestaat uit de onderdelen cijferpatronen, letterpatronen en woordrelaties.

Hoe ziet de test eruit?

Hoe de test werkt, kun je ervaren in onze oefentest. Daarmee bereid je je voor op de drie onderdelen van de cognitieve capaciteitentest: cijferpatronen, letterpatronen en woordrelaties. En krijg je een goed beeld van hoe de officiële online cognitietest eruit ziet.

De officiële cognitietest tijdens de selectie

Nu je de oefentest hebt gedaan, heb je een beeld van de cognitietest. Deze officiële selectietest duurt, exclusief instructie en oefenvragen, langer dan de oefentest. De test duurt ongeveer 50 minuten en is adaptief. Dat betekent dat de test zich aanpast aan jouw niveau. Je begint met een relatief gemakkelijke vraag. Als je deze goed beantwoordt, dan krijg je een moeilijker vraag. Als je deze ook weer goed beantwoordt, dan krijg je een nog moeilijker vraag. Als je een vraag fout beantwoordt, krijg je weer een wat makkelijker vraag.

Tijdens de test krijg je niet te zien of je een vraag goed of fout hebt beantwoord. Als het goed gaat dan zul je merken dat je uiteindelijk alleen maar vragen krijgt die voor jou moeilijk zijn. De test wordt uiteindelijk door iedereen als moeilijk ervaren. Schrik hier niet van.

Bekijk ook onderstaande video met uitleg, tips en oefeningen, zodat je nog beter weet wat je kunt verwachten. 

Veelgestelde vragen over de cognitietest

Heb je na het lezen van de informatie hierboven nog een vraag? Check dan de pagina met veelgestelde vragen. Staat jouw antwoord er niet bij? Neem dan contact met ons op; we proberen je vraag dan alsnog te beantwoorden.