Kom bij de politie Maak er politiewerk van

De cognitietest

De cognitieve capaciteitentest is een online test die bestaat uit de onderdelen cijferpatronen, letterpatronen en woordrelaties. De test duurt exclusief instructie en oefenvragen ongeveer 50 minuten.

Waarom test de politie op cognitie?

Als agent moet je patronen en verbanden kunnen zien. Je moet aan de hand van stukjes informatie een totaalplaatje kunnen maken van een situatie of een actie. Het is daarbij belangrijk dat je de juiste informatie oppikt uit het verhaal van verschillende getuigen en daar vervolgens een samenhangend geheel van maakt.

Hoe ziet de test eruit?

De cognitieve capaciteitentest bestaat uit drie onderdelen: cijferpatronen, letterpatronen en woordrelaties.

Het is een adaptieve test. Dat betekent dat de test zich aanpast aan jouw niveau. Je begint met een relatief gemakkelijke vraag. Als je deze goed beantwoordt, dan krijg je een moeilijkere vraag. Als je deze ook weer goed beantwoordt, dan krijg je een nog moeilijkere vraag. Als je een vraag fout beantwoordt, krijg je weer een wat makkelijkere vraag.

Tijdens de test krijg je niet te zien of je een vraag goed of fout hebt beantwoord. Als je goed je best blijft doen, zal je merken dat je uiteindelijk alleen maar vragen krijgt die voor jou moeilijk zijn. De test wordt uiteindelijk door iedereen als moeilijk ervaren. Schrik hier niet van.

Hoe kan ik me voorbereiden?

Bekijk onderstaande video met uitleg, tips en oefeningen, zodat je weet wat je kunt verwachten. Onder de video vind je daarnaast de antwoorden op de meest gestelde vragen over de cognitieve capaciteitentest.

Veelgestelde vragen

Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen over de cognitieve capaciteitentest. Zit het antwoord op jouw vraag er niet bij? Stuur dan een e-mail met daarin je contactgegevens en vragen naar svp.recruitment.hrm@politie.nl. Er wordt vervolgens contact met je opgenomen om je antwoord te geven op de vragen die je hebt.

 

Antwoorden

Hoeveel opgaven krijg ik maximaal?

Er is geen maximum aantal opgaven in de test. Maak gewoon het aantal opgaven dat je aangeboden wordt. Houd daarbij in gedachten dat het niet gaat om het aantal opgaven dat je maakt, maar om de moeilijkheid ervan. Geef dus niet te snel antwoord, maar houd wel de tijd per opgave in de gaten.

Hoeveel tijd krijg ik per opgave?

De tijd per opgave varieert. Voor een makkelijke opgave krijg je een aantal seconden om te antwoorden, voor een lastige opgave meerdere minuten. Wanneer je nog tien seconden hebt om een vraag te beantwoorden, dan verschijnt er een tijdsbalkje in beeld.

Hoe kan ik merken dat ik het goed doe?

Als de opgaven moeilijker worden, dan weet je dat je de vorige opgaven goed hebt gemaakt.

Hoeveel fouten mag ik maken?

De test is adaptief. Met andere woorden: maak je de opgaven goed, dan krijg je steeds moeilijkere opgaven. Geef je een fout antwoord, dan volgt een wat makkelijkere opgave. Hoe moeilijker de vragen, hoe hoger je dus scoort.

Mag ik een rekenmachine gebruiken?

Je mag alleen pen en papier gebruiken als hulpmiddel. Het gebruik van een rekenmachine is dus niet toegestaan.

Mag ik kladpapier gebruiken?

Ja, het gebruik van kladpapier is toegestaan en dat mag je onbeperkt gebruiken.

Ik heb dyscalculie / dyslexie. Wordt daar rekening mee gehouden, bijvoorbeeld in tijd?

De instructies in de cognitieve capaciteitentest en de taaltest zijn niet beperkt in tijd. Je kunt dus zoveel tijd nemen als jij nodig hebt om de instructies van de test te begrijpen. Neem die tijd ook, want de opgaven zelf zijn wel tijdgebonden. Misschien vind je het ook fijn om de test in uitvergroot formaat te bekijken en te maken. Dat kan via de ‘zoomfunctie’ op je toetsenbord of in je browser.

Kan ik onderdelen in de test onderling compenseren? Bijvoorbeeld de letterreeksen met de cijferreeksen?

Ja, dat kan. Je eindscore op de test is opgebouwd uit je scores op de drie testonderdelen. Als je een onderdeel minder goed hebt gemaakt, dan kan je deze score compenseren met onderdelen die je beter hebt gedaan. Het is wel zo, dat een extreem lage score op één van de onderdelen lastig te compenseren is met de andere twee onderdelen. In dat geval wordt het dus heel moeilijk om een voldoende score te behalen op de cognitieve capaciteitentest als geheel.

Wat als ik de cognitietest nét niet haal?

Helaas is er geen herkansing mogelijk.