???politieacademie.header.title??? ???politieacademie.header.subtitle???

Na de 3-jarige hbo-bacheloropleiding tot wijkagent

Met je bachelordiploma wijkagent op zak start je in een van de basisteams binnen jouw werkregio. Het politiewerk met onvoorspelbare situaties leer je het beste door veel te doen en te ervaren.

Aan het werk als wijkagent

Als wijkagent bewaak jij de rust en veiligheid in jouw wijk. Je haalt belangrijke informatie van buiten naar binnen. Je bent een stabiele allrounder die goed aanvoelt wat er speelt in jouw wijk. Natuurlijk draai je mee in de incidentenafhandeling, maar jij bent vooral zichtbaar in de wijk.

Minderjarigen in de criminaliteit 

Je hebt een hele zelfstandige rol en je bent vaak alleen op pad. Maar je staat er zeker niet alleen voor. Als wijkagent heb je veel contact met de mensen in je wijk, ketenpartners en je collega’s. Jij weet wat er speelt achter de voordeur en schakelt indien nodig de juiste expertise in. Stel je eens voor. Een jeugdgroep met minderjarigen uit jouw wijk wordt ingezet voor zware criminaliteit. Jij kijkt samen met partners naar andersoortige (dan strafrecht) interventies om deze minderjarigen weer op het juiste pad te krijgen. Je investeert in de jongeren en in hun families. Dankzij jouw proactieve handelen probeer je verdere doorgroei in de zware criminaliteit te voorkomen.

Huiselijk geweld 

Als wijkagent kun je ook te maken krijgen met huiselijk geweld. In zo'n situatie treed je niet alleen handhavend op. Je brengt de thuissituatie in kaart door de mensen te leren te kennen en op zoek te gaan naar hun verhaal. Je hebt vaak intensief contact met hulpverlening om deze mensen verder te helpen.  

Het werken als wijkagent heeft ontzettend veel te bieden. Laat je inspireren door agent Anna! 

Verder groeien

Na deze bachelor ben je ‘executief politiemedewerker’. We stellen je aan in schaal 8. Na een paar jaar groei je – bij voldoende functioneren - door naar schaalniveau 9. In die periode in schaal 8 ben je operationeel breed inzetbaar en bouw je werkervaring op, ook ten behoeve van de voorbereiding op die volgende stap. 

Salaris

Na het behalen van de opleiding is je salaris minimaal  € 3.124,- (peildatum 1 januari 2024). Dit is een indicatie. Je kunt hier geen rechten aan ontlenen. 

Daarnaast biedt de politie uitgebreide secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk daarbij aan: 

  • toeslagen op het salaris voor nacht- en weekenddiensten of bereikbaarheidsdienst;
  • mogelijkheden om parttime te werken na de opleiding;
  • vakantiegeld (8%) en een eindejaarsuitkering (8,33%);
  • deelname aan het pensioenfonds ABP;
  • een reiskostenregeling;
  • betaald ouderschapsverlof.