Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Wijkagent Rudy: “In de wijk komen alle facetten van het politiewerk samen.”

Alleen maar koffie drinken bij buurtbewoners en rondjes door de wijk fietsen? Echt niet! “De onmisbare informatie die de politie nodig heeft haal ik op uit de wijk. En dat gebeurt op heel veel manieren.” Wijkagent Rudy (31) werkt vol passie in zijn wijk in de Eenheid Den Haag.

Eén van de drukste politiebanen

Rudy wist al vroeg dat hij specifiek voor dit vakgebied wilde gaan. “Als klein jochie zag ik de bikers van de politie, en toen wist ik al: ik wil wijkagent worden.” Tijdens zijn politieopleiding, waar hij mee begon in 2017, werd dat gevoel alleen maar sterker. “Dat beeld dat sommigen hebben van de oude, saaie wijkagent die alleen maar koffiedrinkt vind ik zo verrot. Als wijkagent heb je één van de drukste banen van de politie. Je hebt met zo veel verschillende casussen te maken en de verschillende ketenpartners die daarbij betrokken worden,” legt Rudy uit. “De informatie die de politie nodig heeft vind je in de wijk. Als wijkagent kan ik echt tijd uittrekken voor een casus. Dat kan een politieagent in de noodhulp bijvoorbeeld niet, die is toch meer ad hoc bezig. Dat maakt dit werk anders dan andere politiefuncties.” 

Het gezicht van de politie

Het werk van een wijkagent is volgens Rudy net zo onvoorspelbaar als het werk in de noodhulp. “Natuurlijk heb je je vaste overlegdagen met partners. Maar je gaat nog steeds achter de boeven aan, je moet net zo snel schakelen als je collega’s. Het grote verschil: ik kan achter die voordeur écht de diepte in. Zo kunnen we iemand daadwerkelijk verder helpen.” Een gebeurtenis die Rudy bijbleef is een zoon met een drugsprobleem. “Ik kreeg een huilende vader aan de lijn: het ging thuis niet meer met zijn verslaafde zoon. Hij accepteerde geen hulp. Later bleek dat er ook sprake was van oudermishandeling. Als je meldingen rijdt, kom je natuurlijk ook bij deze situaties, maar dan als het goed misgaat. Nu konden we aan de voorkant een vertrouwensband opbouwen en de juiste hulp bieden. Het gaat nu hartstikke goed met het gezin – als ik ze op straat zie hebben we een fijn gesprek. Daar doe ik het voor.”   

Meer weten over Rudy’s dagelijkse bezigheden? Check hier zijn Instagram. 

Vlotte babbel

Met zijn makkelijke babbel maakt hij gauw verbinding met bewoners én ketenpartners als de gemeente of gezondheidszorg. “Contact kunnen maken is cruciaal. Je wilt ook dat mensen naar jou toekomen. Dan krijg je een goede informatiepositie. Het zit ook wel in mijn aard. Ik kan nog prima het gesprek aan met mensen die ik net heb aangehouden.” De wijkagent is het gezicht van de politie. “In mijn communicatie maak ik geen verschil tussen bewoners en ketenpartners. Voor mij is het belangrijk om duidelijk te zijn: dit kan ik voor je doen en dit niet. Zo wordt het werk alleen maar makkelijker en ga je met de bewoners en de samenwerkingspartners voor een goede vertrouwensband waarin je weet wat je aan elkaar hebt.”

Zelf in de spiegel kunnen kijken

Als wijkagent werk je veel samen met ketenpartners. “Dat is fijn samenwerken, maar je hebt ook te maken met verschillende belangen. Soms kun je niet doorpakken door bijvoorbeeld het gebrek aan capaciteit of budget. Dat kan echt pijnlijk zijn. Je hebt dan moeite in een casus gestoken, maar op de eerste plaats is dat natuurlijk heftig voor de betrokkene.” Die teleurstelling en de soms heftige gebeurtenissen die je meemaakt in het werk moeten wel van je af kunnen glijden. “Als ik thuis in de spiegel kijk en ik kan zeggen: ik heb er alles aan gedaan, dan kan ik het loslaten.”

Wat je nodig hebt: doorzettingsvermogen

Verbindend, invoelend zijn en kunnen organiseren zijn belangrijke competenties voor een wijkagent. Wat is volgens Rudy een eigenschap die bij dit werk niet kan ontbreken? “Doorzettingsvermogen. Ik geef niet zo gauw op. Als je bij hangjeugd na twee keer posten denkt: ‘er is niemand, het probleem zal wel meevallen’ dan bereik je je doel nooit. Ik ga dan vaker posten, en dan een keer in burger. Die vrijheid krijg ik ook. Daarin sta ik ook veel in contact met collega-wijkagenten. Hoe gaaf is het om samen tot een plan te komen dat ook nog werkt? Dat vind ik zo mooi aan deze organisatie: niets is fout. We krijgen de ruimte om ook creatief te zijn.”

Het werk van een wijkagent & een privéleven

Of je nu vrijgezel bent of een gezin hebt met kinderen – volgens Rudy is het werk goed te combineren met je privéleven. “Als wijkagent spring je ook gewoon bij in de noodhulp, draai je nachtdiensten en werk je onregelmatig. In deze job heb je wel iets meer vrijheid in je rooster, maar het onregelmatig werken hoort erbij. Ik vind dat juist ook heerlijk. Op maandag juist lekker even blijven liggen terwijl anderen naar het werk gaan. Natuurlijk mis je af en toe wel iets, een verjaardag bijvoorbeeld, maar er is binnen de organisatie ook veel bespreekbaar.”

Een fantastische job

Twijfel je nog om als wijkagent aan de slag te gaan? Rudy trekt je graag over de streep. “Wil je echt iets voor mensen betekenen in een gebied? Samen met bewoners kijken naar problemen waar je iets aan kunt doen als politie? Alle facetten van het politiewerk komen samen in de wijk. Als wijkagent heb jij de regie: pak die regie ook. Dit is een fantastische job!”