Vergroot jezelf Kombijdepolitie

Dit doet een wijkagent

Je vaste spreekuur in de wijk. Dan door naar een huisbezoek. Een melding van een diefstal. Op verzoek van de recherche een buurtonderzoek in de wijk. Een afspraak met Veilig Thuis. ”Het is misschien een veelgehoord cliché, maar de gemiddelde werkdag bestaat niet. Je weet van tevoren nooit wat er op je pad komt. Eén ding is wel zeker: je krijgt het echte verhaal uit je wijk.” Als wijkagent werkte Jörg jarenlang in Dordrecht en daarna in het Westland in Den Haag, nu denkt hij mee over de nieuwe bacheloropleiding tot wijkagent. “Voor mij was het werken in de wijk het échte politiewerk. Je bent verantwoordelijk voor iets tastbaars.”

Ander werk, dezelfde impact

Is het meldingen rijden als politieagent dan niet veel spannender? “Vergis je niet, het werk van de wijkagent heeft dezelfde impact. Ook jij draait onregelmatige diensten, want je werkt wanneer de wijk je nodig heeft. Dat kan dus ook in het weekend zijn, in de nacht, en op feestdagen. Je kunt op spoedmeldingen worden ingezet als jij daar dichtbij bent. En de heftigheid van situaties is voor een wijkagent natuurlijk niet anders dan een politieagent. Als wijkagent kun je trouwens ook aan de slag met neventaken. Voor mij was het de ideale combinatie: doordeweeks met mijn wijkproblematiek bezig, maar in het weekend met de Mobiele Eenheid bij een wedstrijd van Feyenoord.”

In de wijk het gezicht van de politie

“Voor de buurtbewoners ben jij het gezicht achter het politie-uniform, mensen weten wie je bent. In verschrikkelijke situaties kun je als wijkagent het verschil maken. Ik denk bijvoorbeeld vaak terug aan de keer dat we een meisje van 16 met een hartaanval tevergeefs probeerden te helpen. Vlak daarvoor had ik nog met haar gesproken op de kermis in mijn wijk, het volgende moment kreeg ik de reanimatiemelding. Als wijkagent ben je ook familieagent, dus ik bleef in de gaten houden of het goed ging met de moeder. Toen ik haar jaren later in een andere stad tegen kwam herkende ze mij direct – maar ik haar ook. In het werk als wijkagent zie je veel gezichten, maar haar en haar man vergeet ik nooit meer.” 

Waardering nog waardevoller dan het salaris

De oprechte verbinding met de buurtbewoners maakte het werk voor Jörg heel bijzonder. “Je bent verantwoordelijk voor iets tastbaars. Je ziet hoe het de mensen vergaat en krijgt een hoop waardering voor wat je doet. En die waardering van de buurtbewoners, dat was voor mij meer waard dan het salaris.”

Hangjeugd of Pokémasters?

“Het werk van de wijkagent is verschoven: je bent niet alleen fysiek aanwezig, het digitale stuk is net zo belangrijk.” De politie kreeg bijvoorbeeld meerdere meldingen van ‘verdachte jongeren’ die in groepen rondhingen op steeds dezelfde plekken in de wijk. “Stuur je de jongeren dan steeds weg of ga je kijken naar de oorzaak?” Het bleek te gaan om het populaire smartphonespel Pokémon Go, waarbij je als Pokémaster op specifieke plekken de beestjes moet weten te vangen. “Als wijkagent moet je dat echt in de vingers krijgen. Wat zijn de online trends? Zo blijf je in verbinding, en dat is natuurlijk je doel als wijkagent.”

Het grotere plaatje bij elkaar zoeken

Je kunt op verschillende niveaus het werk als wijkagent doen. Wat is dan het verschil met het werk van de agent die de mbo-opleiding volgde? “Gemeente Westland, waar ik werkte, bestaat uit meerdere dorpskernen met ieder een eigen wijkagent. Als er bijvoorbeeld in meerdere dorpen op een bepaalde manier is ingebroken, kan het lastig zijn om daar wijkoverstijgend mee aan de slag te gaan. Als ‘hbo-wijkagent’ ga je dan het grotere plaatje bij elkaar zoeken. Je houdt je bezig met de meer complexere zaken, die misschien ook meerdere wijken beslaan, en je betrekt daar de juiste partijen bij. We hebben een mix nodig van wijkagenten die analytisch en planvormig te werk gaan, en wijkagenten die precies weten wat er speelt in hun wijk. De verschillende niveaus brengen die verbreding met zich mee.

Onmisbaar in de samenleving

“Ik zeg altijd: als je echt wilt verbinden met mensen, als je echt verantwoordelijkheid in je werk wilt voelen, dan moet je wijkagent worden,” zegt Jörg stellig. “Het gaat om jouw wijk, om jouw bewoners.” Als wijkagent ben je onmisbaar in de samenleving. Je kunt op mbo- en hbo-niveau deze rol gaan vervullen. Voor welke rol ga jij?