Kom bij de politie Maak er politiewerk van

3-jarige hbo-opleiding tot wijkagent

Een hbo-opleiding bij de politie volgen tot wijkagent? Met elk bachelor- of masterdiploma kun je de bachelor wijkagent volgen. Als wijkagent ben je de ‘ogen en oren’ van de wijk voor je collega’s in het basisteam. Je hebt veel contact met bewoners en ondernemers en zo bewaak je de maatschappelijke rust in de wijk. Van dakloze tot burgemeester en van hangjeugd tot GGZ-medewerkers; als wijkagent kun je goed communiceren met alle mensen in jouw wijk en grijp je in waar nodig. De opleiding duurt drie jaar en daarna ga je aan de slag in een basisteam in jouw regio.

Is de 3-jarige hbo-opleiding tot wijkagent iets voor jou?

Deze opleiding volg je aan de Politieacademie in Apeldoorn en de praktijkperiode is in een basisteam van de politieregio waarvoor je hebt gesolliciteerd. Of je werkplek hartje Amsterdam is of een plattelandsgemeente in de Achterhoek, iedere ‘wijk’ heeft voor de politie zijn eigen uitdagingen.

De inhoud van de opleiding is beroepsgericht en op hbo-niveau. Vanuit realistische maatschappelijke vraagstukken ga je aan de slag met verschillende praktijkgerichte opdrachten voor de wijk. Denk bijvoorbeeld aan een opdracht over hoe je als wijkagent kunt bijdragen aan de aanpak van drugsoverlast. Hierin heb jij een signalerende en proactieve rol. Of wat dacht je van de impact van wereldproblematiek in de wijk? De aardbeving in Marokko grijpt ons allemaal aan, maar wat als de inwoners in jouw wijk een Marokkaanse achtergrond hebben? Wereldse gebeurtenissen kunnen grote impact hebben op jouw ‘kleine’ wijk. 

Dankzij je eerder afgeronde bachelor of master heb je al diverse bachelor-competenties verworven. Tijdens de opleiding tot wijkagent leer je deze eerder verworven kennis en vaardigheden in de politiepraktijk toe te passen. Naast het politievakmanschap hechten we in de opleiding veel waarde aan de vorming van jouw professionele beroepsidentiteit als wijkagent. 


Na de opleiding ga je aan de slag in het 24/7 politiewerk. Als wijkagent word je opgeleid tot stabiele allrounder: je doet incidentafhandeling in jouw wijk maar werkt ook aan de aanpak van maatschappelijke en veiligheids- en leefbaarheidsvraagstukken in de wijk, onder meer met ketenpartners. Jij bent hét gezicht vanuit de politie in de wijk. Jouw verbindende houding en analytische helicopterview zijn in dit werk heel belangrijk.

Oordeelsvorming, stressbestendigheid en leervermogen zijn belangrijke eigenschappen in de opleiding en het politiewerk. Het is een leer-werktraject waarvoor je 38 uur per week studiebelasting rekent.

Voorlichting gemist?

Kon je niet bij de voorlichting van 10 januari zijn? Kijk ´m hier terug.