Vergroot jezelf Kombijdepolitie

Sammuel: “Wijkagent 2.0 is veel meer dan een fiets en een uniform”

Het avontuur van Sammuel (37) begon als talentvolle voetballer in zijn thuisland Brazilië, maar nu maakt hij het verschil in hartje Rotterdam. Van hangjeugd tot criminelen en van Veilig Thuis tot de burgemeester: als wijkagent slaat hij bruggen tussen alle lagen van de samenleving. “Dat vraagt om inlevingsvermogen, vastberadenheid en een sterke reputatie in de wijk.”

Van voetbal naar politie

Op 18-jarige leeftijd kwam toptalent Sammuel naar Nederland om te voetballen bij het Rotterdamse Feyenoord. Twee jaar later eindigde deze jongensdroom, waarna hij terugkeerde naar Brazilië om zijn profcarrière te vervolgen. “Op mijn 28e ben ik gestopt met professioneel voetballen en niet veel later verhuisde ik met mijn gezin weer naar Nederland. Toen moest ik op zoek naar een 'normale' baan”, vertelt Sammuel. 

Bij een routinecontrole kreeg hij destijds te maken met de Nederlandse politie. “Het viel me op hoe professioneel dat eraan toeging, veel netter dan in Brazilië.” Deze positieve ervaring was dé aanleiding om zelf bij de politie te gaan. “Inmiddels ben ik wijkagent in het centrum van Rotterdam, een dynamisch deel van de stad, waar veel samenkomt in een klein gebied”, zegt Sammuel.

Vertrouwen winnen, wapens vinden

Het werk van de wijkagent begint volgens hem met vertrouwen geven en verbinding maken. "Een goed voorbeeld is een jongen die bij ons bekend stond vanwege een strafbaar feit", vertelt hij. Toen Sammuel bij hem thuis kwam, smeekte de jongen om wat tijd: ‘Kun je me alsjeblieft een paar dagen geven om zaken op orde te krijgen? Daarna meld ik me op het bureau.’

De wijkagent besloot hem dat vertrouwen te geven. Na het weekend kwam de jongen inderdaad langs, waarna hij 45 dagen moest zitten. “Het eerste wat hij deed toen hij vrijkwam, was mij bellen om me te bedanken. We hielden vervolgens contact en de jongen speelde later als informant een belangrijke rol. Door hem hebben we meerdere vuurwapens gevonden en drugspanden opgerold”, deelt Sammuel. 

Wijkagent 2.0: meer dan je denkt

Het imago van de wijkagent die alleen maar rondjes fietst door de buurt, is volgens hem niet realistisch. “Eigenlijk zou het ‘wijkagent 2.0’ moeten heten”, legt hij uit. “Ik sta bijvoorbeeld in nauw contact met ondernemers en werk veel samen met ketenpartners zoals de gemeente, Handhaving en Veilig Thuis. Samen vergroten we de leefbaarheid in de wijk, onder andere op het gebied van dakloosheid, drugscriminaliteit en huiselijk geweld.”

Keuzes met impact

Als wijkagent krijgt Sammuel te maken met complexe zaken, uiteenlopend van wereldproblematiek die leeft onder de inwoners tot langdurige burenruzies. “Onlangs heb ik in samenwerking met een woningcorporatie en Veilig Thuis een bejaarde man uit huis moeten zetten”, vertelt hij. Ondanks Sammuels inspanningen van ruim een jaar om het gedrag van de man te verbeteren, bleef hij zijn buurvrouw mishandelen. “Hoewel dit erg pijnlijk is, moet je als wijkagent zulke knopen kunnen doorhakken en daarin vastberaden zijn.”

De toekomst voorspellen

De kracht van een wijkagent is volgens Sammuel dat je in een vroeg stadium cruciale informatie oppikt. Hij vergelijkt zijn werk met de film Minority Report, waarin Tom Cruise misdaden voorspelt die nog moeten plaatsvinden. "Dat is wat een goede wijkagent ook doet: met een helicopterview mogelijke problemen signaleren en vervolgens preventief handelen. Dit lukt alleen door verbinding te maken in de wijk en op de hoogte te zijn van wat er speelt”, legt hij uit.

Unieke talenten

Daarom is Sammuel veel op straat, waar hij contact maakt met de buurt. “Mensen kennen mij en spreken me aan. Het is belangrijk om benaderbaar te zijn voor iedereen die hier leeft”, zegt hij. Daarbij zijn een open houding en inlevingsvermogen volgens hem essentieel. “Daarnaast helpt het dat ik Portugees en Spaans spreek, waardoor ik soms taalbarrières kan doorbreken. Zo heeft iedere wijkagent weer een andere achtergrond en eigen unieke talenten. Daarmee vullen we elkaar aan.”