Vergroot jezelf Kombijdepolitie

Wat leer je tijdens de opleiding tot wijkagent?

Een hbo-opleiding bij de politie volgen tot wijkagent? Met elk bachelor- of master-diploma kun je de bachelor wijkagent volgen. Deze hbo-studie duurt drie jaar ongeacht jouw vooropleiding. De opleiding is beroepsgericht en een combinatie van leren en werken. Je ontvangt daarom direct een salaris.

Voorbereiding op het werken bij de politie

In deze opleiding bereiden we je zo goed mogelijk voor op het werk van de wijkagent. Want politiewerk is uniek. Je leert over de rol van de politie in de samenleving en je krijgt een stevige juridische basis. Ook doe je praktische vaardigheden op die je nodig hebt voor je toekomstige werk. Denk bijvoorbeeld aan verbindend communiceren met verschillende doelgroepen, of aandacht vragen voor de problemen in de wijk binnen het basisteam. Daarnaast werken we aan jouw mentale, morele en fysieke weerbaarheid en draag je bij aan de ontwikkeling van het politievak - onder andere door jouw onderzoekend vermogen - én het coachen van je collega’s.

School- en praktijkdagen

Je bent gemiddeld 38 uur per week bezig met je opleiding. Elk leerjaar is onderverdeeld in periodes van 12 weken. Je wisselt 12 weken op de Politieacademie in Apeldoorn af met 12 weken werken & leren in een team in jouw regio. Tijdens de periodes op de Politieacademie krijg je vaardigheids- en theorielessen. Je doet aan zelfstudie, maar werkt én leert ook samen met medestudenten in Apeldoorn. Schooldagen zijn meestal van maandag tot en met vrijdag, tussen 07.00 en 18.00 uur. Woon je ver van Apeldoorn, dan kun je in de buurt van Apeldoorn woonruimte zoeken. Je kunt gebruik maken van de huisvestingsvergoeding. Reis je liever heen en weer? Geen probleem, wij vergoeden ook je reiskosten!

Je draagt een politie-uniform en bijbehorende uitrusting, zoals een portofoon, pepperspray en een wapen. Hier mag je uiteraard niet mee reizen. In de praktijkperioden word je voor diensten ingeroosterd. Dit kunnen ook al avond-, weekend- en nachtdiensten zijn.

  • De verschillende bacheloropleidingen starten in week 5, 17, 33 en 45.
  • Je hebt vakantie van week 29 t/m week 32. Je hebt dan geen onderwijs. 
  • Week 52 is een onderwijsluwe week, maar geen officiële verlofperiode. 

Inhoud van de opleiding

De beste manier om je snel te kunnen ontwikkelen tot een volwaardig wijkagent? Vraag het aan een willekeurige agent op straat, en zijn of haar antwoord zal zijn: praktijkervaring opdoen. Tijdens je studie ga je daarom veel op pad met een ervaren wijkagent. In ieder leerjaar speelt de praktijkperiode een belangrijke rol. En alles wat je op school doet en leert, kun je direct toepassen in de praktijk. Zodat je na het behalen van je diploma er helemaal klaar voor bent.

De opleiding bestaat uit verschillende modules. Iedere module gaat over een maatschappelijk vraagstuk, waar de wijkagent mee te maken heeft. De module probeert antwoord te geven op dit vraagstuk vanuit verschillende (kennis) perspectieven en met behulp van relevante vaardigheden. 

Naast de inhoudelijke modules, vormen drie pijlers de rode draad in deze opleiding. Deze pijlers gaan in op de verschillende aspecten van het politiewerk:

  • Politievakmanschap: Van schieten en het verlenen van eerste hulp tot het horen van een kwetsbare verdachte of slachtoffer. Maar ook legitiem en rechtmatig handelen: zet ik mijn bevoegdheden juist in? Kan ik mijn gedrag verantwoorden?
  • Onderzoekend vermogen: Het doen van bronnenonderzoek en opsporingshandelingen; vanuit een onderzoekende houding komen tot een duurzame aanpak van problematiek in de wijk.
  • Professionele beroepsidentiteit: Het uitvinden wat voor wijkagent jij wilt zijn, het geven en ontvangen van feedback, maar ook het omgaan met diversiteit en inclusie binnen en buiten de politieorganisatie. Ook leer je jezelf goed te positioneren binnen de politieorganisatie.

 

Studeren aan de Politieacademie

De klassen zijn iets anders dan je misschien gewend bent. Elke klas bestaat uit kleinschalige  leerteams: groepen van twaalf studenten die aan elkaar gekoppeld worden om zo het beste uit zichzelf én uit elkaar te halen. Je leert hierdoor samen te werken, samen te leren en diversiteit te omarmen. 

Je krijgt op verschillende manieren les. Denk hierbij aan werkcolleges, real-life simulaties en trainingen. Het onderwijs is zo ingericht dat leren zo effectief mogelijk is én dat het motiveert. Daarnaast werk je steeds aan concrete beroepsproducten, in groepen of alleen. Zo leer je bijvoorbeeld een sfeer proces-verbaal op te stellen, een groepsscan te maken van kwetsbare groepen en een netwerkkaart voor je eigen wijk inzichtelijk te krijgen. Ook ga je zelfstandig met de theorie aan de slag door zelfstudie-opdrachten en online tools; tijdens de contactmomenten op de Politieacademie zal met name de toepassing en verdere verdieping van kennis centraal staan. Natuurlijk kun je tijdens je studie ook gebruikmaken van een uitgebreide digitale leeromgeving.

Iedere praktijkperiode lever je een portfolio op, waarin jij jouw ontwikkeling tot bachelor wijkagent aantoont. 

De opleiding bestaat uit meerdere modules. Iedere module sluit je af met een examen. Alle opdrachten en examens staan in het teken van je toekomstige werk als wijkagent.

Alle eenheden zijn opgedeeld in geografische clusters. Vanaf het begin van de opleiding ben je verbonden aan een team in één van de 10 regionale politie-eenheden of de Eenheid Landelijke Expertise en Operaties. Tijdens de praktijkperiodes ga je aan de slag in dit team. Je werkt dus in een bepaald gebied. Hier krijg je alles mee over het operationele (24/7) gebiedsgebonden politiewerk. Voor de effectieve aanpak van veiligheidsvraagstukken lever jij als professional een bijdrage aan de veiligheid en leefbaarheid in jouw wijk. 

Het 1e jaar: Bachelor Basis 

Alle bacheloropleidingen van de Politieacademie starten met een gezamenlijk basisjaar. Hierin leg je een stevig fundament voor een wendbare en weerbare politieprofessional. Je leert bijvoorbeeld vaardigheden zoals aanhouding en zelfverdediging, schieten en eerste hulp door politie, maar ook hoe je een verhoor moet afnemen of een proces verbaal schrijven. Je bouwt een brede kennisbasis op het gebied van recht, gedrag & maatschappij en opsporing. Verder leer je hoe je jouw onderzoekende houding kunt inzetten binnen de politiepraktijk en ontwikkel je jouw professionele beroepsidentiteit. 

Je gaat leren & werken: je volgt diverse modules aan de Politieacademie en doet praktijkervaring op in een basisteam. Tijdens de perioden op de Politieacademie krijg je afwisselend vaardigheden- en theorielessen en doe je aan zelfstudie. Thuis maak je opdrachten en bestudeer je lesstof ter voorbereiding op de lessen. In de praktijkperiodes ga je onder begeleiding aan de slag met actuele thema’s op jouw basisteam en praktijkgerichte onderzoeken. En natuurlijk draai je diensten mee! Op deze manier leer je goed hoeveel verschillende werkzaamheden er binnen een basisteam zijn. 

Jaar twee en drie

Ook in de periode daarna (jaar twee en drie) ga je afwisselend leren aan de Politieacademie en praktijkervaring opdoen in een basisteam. De school-en praktijkperiode gaan vanaf het tweede jaar steeds meer in elkaar overlopen, doordat je tijdens de schoolperiode zoveel mogelijk terug gaat naar je wijk om daar informatie op te halen voor jouw opdrachten. Je gaat steeds zelfstandiger werken en veiligheidsvraagstukken waaraan je werkt zullen toenemen, ook qua complexiteit. Docenten zullen je uitdagen om vanuit verschillende perspectieven naar politiewerk te kijken: streetwise, sciencewise en otherwise.

De school- en praktijkperiode zijn erop gericht dat je een stabiele allrounder wordt. En dat je zelfstandig (en alleen) door de wijk kunt. Je draait volledig bevoegd en bekwaam mee in de incidentafhandeling en bent in staat om een regisserende en coördinerende rol te vervullen. Ook betekent het dat je zelfstandig informatie ophaalt uit de wijk en dit waardevol weet in te zetten in het basisteam. Dat je duurzame verbindingen aangaat met burgers, ondernemers en ketenpartners in jouw wijk.  Dat je jezelf weet te positioneren binnen het basisteam en de politieorganisatie.

Zowel in leerjaar twee als in leerjaar drie staan verschillende maatschappelijke thema’s centraal.  Het zijn stuk voor stuk thema’s waar jij als politieprofessional mee te maken krijgt, zoals kwetsbare groepen, ondermijning, digitalisering van de samenleving, sociale spanningen en demonstraties. Je leert om jouw kennis, vaardigheden én onderzoeken vermogen als verbindende wijkagent in te zetten bij deze maatschappelijke thema’s. Ook leer je hoe je problemen in een vroeg stadium kunt signaleren en hoe je proactief kunt handelen. 

Jaar drie: Afronden van je opleiding

Het laatste half jaar van de opleiding staat in het teken van de eindopdracht; het onderzoeken van een veiligheids- of leefbaarheidsvraagstuk in de wijk waar je werkt. Je ontwikkelt een interventie voor dit vraagstuk. Deze interventie voer je ook daadwerkelijk uit in de praktijk en dit evalueer je vervolgens. 

Naarmate de opleiding vordert worden de leerstof en het werk steeds complexer en leer je alle kanten van het politiewerk kennen. Je werkt aan je professionele beroepsidentiteit (professionele en persoonlijke ontwikkeling, morele en mentale weerbaarheid) en je onderzoekend vermogen (nieuwsgierige grondhouding, logisch en kritisch denken). Je leert hoe je maatschappelijke vraagstukken aanpakt in jouw wijk en hoe deze aanpak verder verbeterd kan worden. Ook leer je om jezelf te positioneren binnen onze politieorganisatie. In het veiligheidsvraagstuk, tijdens de afronding van je opleiding, komen al deze elementen samen.

Wie begeleidt jou tijdens je opleiding?

Op de Politieacademie en op je praktijkplek begeleidt een vast aanspreekpunt je tijdens de gehele opleiding. Hierdoor hebben we samen goed in beeld waar jouw kracht en ontwikkelpunten liggen. We faciliteren dat jij verantwoordelijkheid kunt nemen voor je eigen leerproces. Het begeleidingsteam bestaat uit studiebegeleiders, praktijkbegeleiders en trajectbegeleiders. Bij hen kun je terecht met vragen.