Vergroot jezelf Kombijdepolitie

Wat is forensisch onderzoek?

In het forensisch onderzoek draait alles om sporen. Bij een misdrijf, brand of verkeersongeluk kunnen die sporen je namelijk meer vertellen: wat is er precies gebeurd? Hoe zijn hier mensen binnengekomen? Wat waren de onderlinge relaties? Waar is de brand ontstaan? Hoe vloog deze auto uit de bocht? Vingerafdrukken, haren, bloedsporen, schoenafdrukken, bandensporen: als forensisch onderzoeker stel je ze snel en zorgvuldig veilig, om in het laboratorium verder te onderzoeken hoe de vork in de steel zit. Dat doe je natuurlijk niet alleen, maar met een compleet team.

Wat betekent forensisch eigenlijk?

Het woord forensisch betekent letterlijk: gerechtelijk. Als iemand een misdaad heeft begaan, bepaalt de rechter welke straf daarop staat. Daarvoor moet wel eerst worden uitgezocht wie precies wat heeft gedaan. Dat gerechtelijk onderzoek, als voorbereiding op de rechtszaak, doet de politie. En dat noemen we dus forensisch onderzoek. Overigens heet het bij de politie officieel ‘forensische opsporing’.

 

Specialismes forensisch onderzoek

Binnen het forensische onderzoek zijn er drie verschillende teams. Elk team heeft zijn eigen specialisme. Het analyseren van verkeersongevallen, sporenonderzoek op de plek waar een misdrijf of brand plaatsvond, of juist drugsonderzoek in het laboratorium: waar zou jij het beste passen?

1. Forensisch onderzoek plaats delict verkeer

Bij het forensisch onderzoek plaats delict verkeer doe je onderzoek naar de oorzaak en het verloop van een zwaar verkeersdelict of verkeersongeluk. Hoe hard werd er gereden? Vanaf welk moment werd er geremd? Heeft het voertuig goed gefunctioneerd of waren er mankementen? Je voert forensisch onderzoek uit op de plaats van het ongeval, spreekt slachtoffers en getuigen, bekijkt de schade aan voertuigen en omgeving, doet metingen, laat luchtfoto’s maken, berekent vluchtroutes. Daarnaast neem je voertuigen mee voor verder onderzoek. In bijvoorbeeld een auto is vaak allerlei data opgeslagen waaruit je kunt afleiden wat er mogelijk is gebeurd. Door die informatie te combineren met alle andere gegevens, en natuurlijk door samen te werken met collega’s en partners, breng je dat als forensisch onderzoeker plaats delict verkeer in kaart.

‘Wie een dierbare is verloren, wil niet met vraagtekens blijven zitten. Met gedegen onderzoek kan ik bijdragen aan het verwerkingsproces van nabestaanden.

Staas, onderzoeker plaats delict verkeer. 
Lees hier het hele verhaal van Staas

2. Forensisch onderzoek plaats delict

Werk je als forensisch onderzoeker plaats delict, dan maak je sporen zichtbaar op de plaats van een misdrijf of ongeluk. Je stelt bijvoorbeeld vingerafdrukken, genetisch materiaal of voetstappen veilig, en onderzoekt en analyseert de onderlinge samenhang van sporen. Welke sporen zijn het belangrijkst? Waar moet verder naar gekeken worden?

Het forensisch onderzoek plaats delict begint met het bedenken van een aanpak, in samenspraak met de tactische recherche en andere specialismen. 'Neem een overlijdensonderzoek,’ vertelt forensisch specialist Roxane. ‘Daarbij probeer ik eerst een indruk te krijgen van de plaats delict en kijk ik rond wat er opvalt of niet klopt. Lag er nog een telefoon of een portemonnee? Is het huis overhoop gehaald? Samen met de forensisch arts wordt het lichaam ontkleed en bespreken we de bijzonderheden. Een moord is niet altijd evident. En wat op het eerste oog een suïcide lijkt, hoeft dat ook niet te zijn. Het is aan ons om de verschillende scenario’s te onderzoeken.'

‘Het huis was volledig uitgebrand. Voorzichtig stelden we sporen veilig. Als forensisch rechercheur kun je nooit zomaar uitgaan van het meest voor de hand liggende: een verschrikkelijk ongeluk. Je moet altijd de tegenvraag durven stellen: wat kan hier óók gebeurd zijn?’

Hilco, expert forensisch onderzoek plaats delict
Lees hier het hele verhaal van Hilco

'Dat je met een team - je directe collega’s, de tactische recherche en de officier - aan een onderzoek hebt gewerkt en dat er dan een veroordeling uit komt op de juiste gronden. Dat is uiteindelijk waar je het voor doet.'

Roxane, forensisch specialist
Lees hier Roxane's hele verhaal

3. Forensisch onderzoek laboratorium

Hebben we hier met drugs te maken? Van wie is deze haar? Bij het forensisch onderzoek in het laboratorium richten de onderzoekers zich op het zichtbaar maken, veiligstellen, analyseren en interpreteren van sporen. Dat kunnen verdovende middelen zijn, vinger- of handafdrukken, of bijvoorbeeld DNA-sporen. Blikjes frisdrank, briefjes of enveloppen, plastic zakken, een glas: elk simpel gebruiksvoorwerp kan in het forensisch laboratorium van de politie een hit opleveren. Een hit met bijvoorbeeld de databank HAVANK, waarin de vingerafdrukken van zeker een miljoen mensen zijn opgeslagen.

In het lab vind je de nieuwste apparatuur om elk spoor aan een gedegen onderzoek te onderwerpen. Ook wordt er samengewerkt met het Nederlands Forensisch Instituut. Werk voor secure, nieuwsgierige types, die het naadje van de kous willen weten!

‘Bij mijn eerste hit was ik zo trots: door mijn sporenonderzoek kon het team verder met een mogelijke verdachte.’

Christy-Ann, forensisch onderzoeker laboratorium
Lees hier het verhaal van Christy-Ann, forensisch onderzoeker laboratorium

Forensisch onderzoeker worden

Wil jij ook forensisch onderzoeker worden? En ben je benieuwd wat je moet studeren om forensisch onderzoek te doen? Op onze drie afdelingen werken mensen met allerlei achtergronden: van techneuten tot laboranten en voormalig agenten, van biochemici tot ontwerpers en verplegers, en van criminologen tot analisten en monteurs. Je kunt dus vanuit veel opleidingen en werkvelden instappen. Op de Politieacademie word je vervolgens verder opgeleid. Hier lees je verder over die opleiding forensisch onderzoek.

Dit specialistische recherchewerk vraagt om zorgvuldigheid en analytische skills, maar ook om inlevingsvermogen en creativiteit. Benieuwd of jij de eigenschappen in huis hebt die een forensisch onderzoeker nodig heeft. Bekijk dan meteen even deze checklist

Forensisch onderzoek vacature

Ben je op zoek naar een vacature in het forensisch onderzoek? Check de vacatures bij forensische opsporing hieronder of maak een vacaturealert aan.

Vacatures forensisch onderzoek

Op dit moment zijn er geen vacatures beschikbaar. Maak een vacaturealert aan.