Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Wat is het salaris van een forensisch onderzoeker?

Welk salaris kun je als forensisch onderzoeker verwachten? En welke mogelijkheden zijn er om te groeien? Of je nou kiest voor het vakgebied forensisch onderzoek plaats delict, forensisch onderzoek plaats delict verkeer of forensisch onderzoek laboratorium: je komt binnen als ‘generalist’. Daarna kun je doorgroeien tot ‘senior’ en ‘operationeel expert’. Hoe dat zit? Lees snel verder!

Salaris generalist forensisch onderzoek

Als generalist voer je zelfstandig forensisch onderzoek uit op de plaats delict of in het lab. Je draait mee in het team en doet voorstellen om de uitvoering van forensische opsporingsonderzoeken te verbeteren. Ook geef je instructies en handreikingen aan andere medewerkers in het team forensische opsporing.

Als generalist kom je binnen in salarisschaal 7. In welke trede jij start is afhankelijk van jouw ervaring en achtergrond. In de eerste trede verdien je rond de € 2.297,- bruto, in de laatste trede is dit € 3.750,- . 

Salaris senior forensisch onderzoek

Als senior draag je bij aan het opstellen van plannen van aanpak voor forensisch onderzoek. Je coördineert en voert daarnaast zelfstandig forensisch onderzoek uit. Ook bouw en onderhoud je netwerken met andere expertises binnen en buiten de politie. Daarbij maak je afspraken over de uitvoering van het onderzoek en doe je voorstellen voor verbetering vanuit de opsporingspraktijk – die je vervolgens ook implementeert. Daarnaast bevorder je als mentor de professionaliteit van collega’s.

Of je nou instroomt of doorstroomt naar deze functie senior forensisch onderzoek, je bruto maandsalaris is dan max. € 4.237,-.

Salaris operationeel expert forensisch onderzoek

Als operationeel expert analyseer je de uitvoering van forensisch onderzoek en adviseer je over verbeteringen. Ook zet je verbeteringen in gang, evalueer je resultaten en adviseer je over eventuele bijsturing. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor plannen van aanpak en organisatorische coördinatie, en voer je zelfstandig forensisch opsporingsonderzoek uit. Je initieert, bouwt, onderhoudt en regisseert netwerken die bijdragen aan een gezamenlijke aanpak van forensisch opsporingsonderzoek. Je maakt uitvoeringsafspraken en stuurt aan op het nakomen van die afspraken. Ook bevorder je en beoordeel je als mentor de professionaliteit van collega’s.

Als operationeel expert forensisch onderzoek wordt je bruto maandsalaris max. € 4.622,-.

Extra's naast het salaris van een forensisch onderzoeker

  • Wie 's nachts of in het weekend werkt, krijgt extra betaald. 
  • Ook weekendnachtdiensten en onvermijdelijk verzwarende werkomstandigheden (OVW) leveren extra toelages op. 
  • Voor een piketdienst, waarbij je in je vrije tijd bereikbaar en inzetbaar moet zijn voor spoedgevallen, krijg je bovendien ook  extra betaald. Een piketdienst wordt ook wel ‘consignatie’ of ‘oproepdienst’ genoemd.
  • Daarnaast is er nog 8 procent vakantiegeld en 8,33% eindejaarsuitkering.
  • Ben je 12,5 , 25 , 40 , 45 of 50 jaar in dienst, dan krijg je een percentage van je maandsalaris (oplopend van 25 tot 100 procent) als bonus.