Vergroot jezelf Kombijdepolitie

Kiezen voor de politie: de FAQ voor decanen en mentoren

Ben jij een onderwijsprofessional? En wil je leerlingen en studenten helpen bij hun oriëntatie op een vervolgopleiding of baan? Kom in contact met ons of vind hieronder antwoorden op vragen als: Hoe lang duurt een politieopleiding? Wanneer kun je je aanmelden? Wat zijn de toelatingseisen?

Tips & Tools

Vraag het lespakket aan
Voor onderwijsprofessionals in het vmbo (3/4) en mbo (3/4) bieden we een speciaal lespakket Wat doe je wel/niet waarin je met de klas interactief aan de slag kunt om het politiewerk te ontdekken. Via www.onderwijsinformatie.nl/politie is dit pakket kosteloos aan te vragen. 

Minimagazine 
Voor scholieren en studenten is er een handig mini-magazine met alle info over het politiewerk en de politieopleidingen. Als onderwijsprofessional kun je deze aanvragen via info@kombijdepolitie.nl.

Online keuzehulp
Een handig hulpmiddel en startpunt voor alle studenten en scholieren is de Keuzehulp. Op basis van je vooropleiding leidt de keuzehulp je naar passende opleidingen en functies. 

(Online) voorlichtingen 
Scholieren en studenten zijn van harte welkom bij onze voorlichtingen. We geven de voorlichtingen live op diverse locaties van de Politieacademie, maar ook online. Je moet je van tevoren aanmelden, ook je eventuele introducé(e).

Chatten met Job
Onze virtuele recruiter Job geeft 24/7 antwoord op (bijna) alle vragen over werken bij de politie. Handig voor jou als decaan of mentor, maar ook voor scholieren en studenten.

Goed om te weten voor decanen & mentoren

 

1. Welke politieopleidingen zijn er?

Om als agent of rechercheur aan de slag te kunnen, volgt de scholier/student eerst een basispolitieopleiding op mbo 4 niveau of een bachelor aan de Politieacademie. Check hiervoor het overzicht van alle politieopleidingen.  

Functie na de opleiding

2. Welke vooropleiding is vereist?

Hieronder vind je de toelatingseisen per politieopleiding: welke vooropleiding wordt gevraagd + de vereiste minimale leeftijd.

Vooropleiding

3. Wat zijn de verdere toelatingseisen naast de gevraagde vooropleiding?

Om je in te kunnen schrijven voor een politieopleiding moet de scholier/student voldoen aan de basiseisen. Alle basiseisen staan beschreven op de pagina toelatingseisen.

4. Wat zijn de mogelijkheden bij de politie met vmbo?

Met een diploma vmbo gl/tl kan men kiezen voor de politieopleiding op mbo 4-niveau. Die leidt op tot politieagent. Is er interesse in een andere baan dan agent maar wel bij de politie, dan zijn er genoeg andere vacatures bij de politie

Met een diploma vmbo-kader raden we aan om door te studeren. Denk aan een opleiding op een ROC zoals Beveiliging. Zo ontdekt iemand of het vakgebied echt iets voor hem of haar is. Ook kan deze vmbo’er zich oriënteren op andere functies dan agent, zoals arrestantenbeveiliger, 112-centralist of medewerker intake & service

5. Wat kun je doen bij de politie met een mbo-diploma?

Met een mbo 3- en mbo 4-diploma als vooropleiding kun je je inschrijven voor de politieopleiding tot agent op mbo 4-niveau.

Heb je een mbo 2-diploma en wil je agent worden, dan kun je een toelatingstoets doen.
Je kunt er ook voor kiezen om door te studeren. Denk aan de opleiding HTV op een ROC, de opleiding Beveiliging of een sportopleiding. Die eerste twee bieden de mogelijkheid om te ontdekken of het vakgebied echt iets je is. 

Je kunt je gemakkelijk oriënteren via onze keuzehulp. 

6. Voor welke politieopleiding kun je je inschrijven met een havo-diploma?

Is iemand in het bezit van een havo-diploma dan kan men kiezen voor de politieopleiding op mbo 4-niveau. Je kunt nu (nog) niet kiezen voor een politiebachelor. Je kunt je sinds 2023 inschrijven voor de versnelde bachelors Politieagent, Wijkagent en Rechercheur. Maar voor die versnelde bachelors is de eis dat je in het bezit bent van een bachelordiploma. Van de reguliere, 4-jarige, politiebachelors is het onbekend wanneer die in het onderwijsaanbod komen. 
N.b. Met een overgangsbewijs naar 4 havo/vwo kan men al kiezen voor de politieopleiding op mbo 4-niveau, de opleiding tot agent.

7. Welke politieopleiding kun je volgen met een vwo-diploma?

Heeft iemand een vwo-diploma op zak, dan raden we aan om door te studeren en daarna eventueel te gaan voor een versnelde hbo-bachelor bij de politie.
Ook kan men zich natuurlijk oriënteren op andere functies dan agent.

N.B. Met een overgangsbewijs naar 4 havo/vwo kun je al kiezen voor de politieopleiding tot agent op mbo 4-niveau.

8. Leren en werken bij de politie, hoe werkt het?

Politieagent ben je niet zomaar. Daarvoor is een leerwerktraject nodig. Lesperiodes op een van de opleidingslocaties van de politie wisselt de student af met lerend werken in een politieteam. Om het politievak gelijk in de praktijk te leren. Na de opleiding heeft de student niet alleen een erkend politiediploma, maar ook direct een baan bij de politie! Voor het voltijds leerwerktraject sluiten we een overeenkomst met de student af. Dit betekent dat hij of zij vanaf de eerste dag in dienst is bij de politie als aspirant en vanaf dag 1 het uniform draagt. Lees alles over het opleidingstraject.

9. Hoe kun je je aanmelden of inschrijven voor een politieopleiding?

Inschrijven voor het leerwerktraject tot politieagent gaat per politieregio en startmoment. Dit gaat via een inschrijfpagina op kombijdepolitie.nl. De student kiest gericht voor een specifieke politieopleiding en eenheid. De eenheid is de politieregio waarbinnen iemand werkzaam is en blijft, zowel tijdens- als na het afronden van de politieopleiding. Inschrijven kan maar voor één opleiding en regio tegelijk.

Staat er op dit moment geen passend leer-werktraject bij? Dan adviseren we vooral om een vacature-alert in te stellen op Mijn Kombijdepolitie. Daar kan men aangeven over welke opleidingen/vacatures en regio’s men geïnformeerd wil worden. Zodra er een optie online komt die aan de voorkeuren voldoet geven wij een seintje.

10. Op welke momenten kun je je aanmelden voor een politieopleiding?

Voor de politieopleiding op mbo 4-niveau zijn er vier keer per jaar inschrijfmomenten voor bijna alle regio's.  Voor de hbo-bachelor politieopleiding gaan we steeds voor een aantal regio's open voor inschrijving. Kijk hier voor het actuele aanbod.

Zijn er op dit moment geen passende mogelijkheden? We adviseren dan om een vacature-alert in te stellen via MijnKombijdepolitie. Hier kan iemand aangeven voor welke opleiding(en) en regio’s hij of zij op de hoogte gehouden wil worden. Wij geven dan een seintje zodra hierover nieuws is.

11. Waarin verschillen de agent-opleidingen?

Er zijn politieopleidingen tot agent op mbo- en hbo-niveau. Ze verschillen in tijdsduur, en in wat je er mee gaat doen bij de politie.

Er zijn mogelijkheden om te gaan werken als agent op straat, in de wijk, waarbij je ook 112- en 0900 88 44-meldingen rijdt (mbo 4-niveau), of je bent als bachelor agent op straat, meer overkoepelend en netwerkend bezig (hbo-niveau). Het is belangrijk dat iemand goed weet wat er bij hem of haar past voordat hij of zij zich aanmeldt voor een opleiding. De politieopleiding op mbo 4-niveau duurt 2 jaar. De versnelde bacheloropleiding duurt 3 jaar. Hiervoor moet men al een bachelordiploma op zak hebben.

12. Wat is het verschil tussen de 3-jarige hbo-bachelor en de 4 jarige?

Voor inschrijving op de nieuwe 3-jarige hbo-bachelors moet men al een hbo-bachelor gevolgd hebben. We verwachten dat de student sneller door de lesstof zal gaan, omdat men al beschikt over bepaalde hbo-competenties. Lees meer over de verschillende bachelors. Het is nog niet bekend wanneer de 4-jarige bachelor in het aanbod komt. 

13. Welke politieregio’s zijn er?

De politie in Nederland is opgedeeld in 10 regionale politie-eenheden en 2 landelijke eenheden (De Eenheid Landelijke Expertise en Operaties en de Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies) Deze eenheid voert specialistische en overkoepelende taken, landelijk, uit. We hebben 7 opleidingslocaties en we proberen studenten naar de dichtstbijzijnde vestiging van de Politieacademie te sturen. De hbo-politieopleidingen worden alleen in Apeldoorn aangeboden. De praktijkstages rondt de student af binnen de politieregio waarvoor diegene zich heeft aangemeld. (Inschrijven voor de politieopleiding kan maar voor één regio. We benadrukken daar een bewuste keus in te maken.)

14. Waar wordt naar gekeken als je solliciteert?

Na de inschrijving wordt gekeken naar verschillende eigenschappen en competenties, maar ook naar factoren als leeftijd, woonplaats, motivatie, multiculturele kennis, migratie-achtergrond, werkervaring en opleiding.
Voor de hbo-bachelor vraggen we bij de inschrijving een motivatiebrief te uploaden. Voor de agentopleiding op mbo 4-niveau hebben kandidaten 1000 tekens in het inschrijfformulier om zijn/haar motivatie te omschrijven. Ook de omschrijving van kennis die een kandidaat heeft van verschillende groepen en culturen mag uit maximaal 1000 tekens bestaan.

Diversiteit binnen de politie is belangrijk. Want als het korps divers is, horen, zien en begrijpen we meer. De politie is van en voor iedereen, in de wijk en ook als werkgever. Daarom is het thema diversiteit en inclusie het onderwerp van gesprek bij de politie. Wat is inclusie? Dat iedereen erbij hoort, zowel in de maatschappij als binnen de politie. Iedere burger moet kunnen rekenen op gelijke behandeling van de politie. En dat geldt ook voor politiemedewerkers. Lees meer over het belang van divers samengestelde teams op de pagina over de selectieprocedure.

15. Hoe ziet de selectieprocedure voor een politieopleiding er precies uit?

Politiewerk vraagt veel van mensen. Daarom toetsen we in de selectie of ze de basis hebben om te beginnen aan een politieopleiding. De selectie bestaat uit:

  • Check op de inschrijving (minimale eisen)
  • De online testen (taaltest en cognitieve test) en vragen over iemands persoonlijkheid. De taaltest is niet van toepassing voor de hbo-politieopleidingen.
  • Intakegesprek
  • Psychologisch onderzoek (interview met psycholoog en rollenspel)
  • Sporttest, en een verificatietoets van de online testen
  • Medische keuring
  • Screening

Na de inschrijving informeren we de kandidaat per selectieonderdeel over de exacte inhoud en hoe hij of zij zich hierop kan voorbereiden. Na elk onderdeel hoort iemand of hij/zij door kan naar het volgende selectieonderdeel. In totaal duurt de selectie zo'n zes maanden. Naar alle informatie over de selectieprocedure.

16. Hoe zit het met doorgroeien binnen de politie?

De functie waarin iemand start bij de politie moet aanspreken en uitdagen. Natuurlijk kan men van daaruit doorgroeien. Zo groeit een agent na twee jaar door naar de functie van hoofdagent. Het is ook mogelijk om rechercheur of wijkagent te worden, leiding te gaan geven, of bij het arrestatieteam te gaan werken. Maar dat kan vaak pas na een paar jaar werkervaring. Er moet bovendien vacatureruimte zijn.

17. Wat zijn de mogelijkheden bij de recherche?

Er zijn meerdere manieren om bij de recherche, ofwel in het vakgebied Opsporing, te gaan werken:

1. Het is mogelijk om vanuit de functie van agent of politiekundige door te stromen naar de recherche. Afhankelijk van iemands inzet en werkervaring kan men solliciteren op interne vacatures. Vaak volgt iemand hiervoor een (specifieke) interne maatwerkopleiding bij de Politieacademie.

2. Mensen die al een hbo-diploma op zak hebben kunnen zich inschrijven voor de 3-jarige bachelor Rechercheur. De eerste maanden leert men het basispolitiewerk kennen en daarna volgt de specialisatie in de opsporing.

3. De politie heeft ook specialistische functies binnen de opsporing:

Hiervoor is geen politiediploma vereist. Men solliciteert dan direct op een externe vacature. Er wordt verondersteld dat iemand de benodigde kennis en ervaring voor het betreffende vakgebied al in huis heeft. Een kandidaat volgt een 14-weekse opleiding om het politievak te leren kennen en de opsporingsbevoegdheid te behalen. Dit is nodig om de functie goed uit te kunnen voeren.

18. Is het mogelijk dat een scholier of student een dag meeloopt met de politie om te kijken of hij of zij het wat vindt?

We begrijpen dat iemand graag een dag wil meelopen met de politie. Helaas kunnen wij dit niet regelen. De politie krijgt jaarlijks duizenden meeloopverzoeken en dat vraagt teveel van de politieteams in het land. Ook moet iedereen die bij de politie aan het werk gaat, vooraf worden gescreend. Dit vraagt teveel werk voor slechts 1 dag meelopen en wordt daarom niet gedaan.

In plaats daarvan proberen we zoveel mogelijk inzicht te geven in het politiewerk door middel van video’s, blogs, (online) voorlichtingen en chatsessies.
Ook kan iemand die interesse heeft in politiewerk de documentaire Dienders (over de ervaringen van politiestudenten) terugkijken, politieblogs lezen en @kombijdepolitie volgen op social media.

19. Zijn er stages mogelijk bij de politie?

De politie biedt praktijk- en afstudeerstages aan voor mbo’ers, hbo’ers en wo’ers, maar met name in de bedrijfsvoering, dus in andere vakgebieden dan agent. Als iemand een stage wil lopen bij de politie dan is dat alleen mogelijk als diegene reageert op een beschikbare stageplaats of –opdracht. Meer informatie over de procedure en het actuele aanbod is te vinden op de website. Open stageverzoeken worden niet in behandeling genomen.

Via de ROC-opleiding Handhaving Toezicht en Veiligheid Politie (HTV-P) is er wel de mogelijkheid tot een stageplaats waarbij iemand goed inzicht krijgt in het werken als agent. De politie werkt samen met de ROC’s die het P-deel (=politiedeel) van de opleiding HTV faciliteren. De theorie die men leert op het ROC, wordt getoetst in de praktijk bij de politie in de vorm van stages. Het belangrijkste is dat men iets doet dat bij zijn of haar persoonlijkheid past en waarin diegene zichzelf kan ontwikkelen. Als iemand eerst een ander vak leert en levenservaring opdoet, dan staat diegene steviger in de schoenen. En haalt iemand dan onverhoopt de selectie niet, dan is er meteen een plan B.