Vergroot jezelf Kombijdepolitie

Werken als financieel rechercheur

Als financieel rechercheur speel je een cruciale rol in het ontdekken en aanpakken van financiële delicten. Denk aan witwassen, fraude, afpersing en underground banking. Met slim speurwerk breng je financiële netwerken in kaart en geef je houvast aan de tactische opsporing. Zo help je mee crimineel bezit af te nemen. Met jouw financiële expertise kun je echt impact maken en werken aan een veiliger Nederland.

Wat doet een financieel rechercheur

Ook bij de politie bestaat het financieel speurwerk met name uit bureauwerk: veel bestanden, documenten en cijfertjes. Maar daarentegen verhoor je ook getuigen en verdachten en ga je soms mee met een actie. Dan kan het gebeuren dat je om vijf uur buiten staat voor een doorzoeking van een bedrijfspand of een woning. En vervolgens een keukenla opentrekt waar de pakken met geld inzitten. Het is een dynamiek in het werk die je niet snel tegenkomt. Het idee dat misdaad niet mag lonen. Daar draag jij een steentje aan bij.

Veel financieel rechercheurs zijn ook de hulplijn voor collega’s die ergens tegenaan lopen op financieel gebied. We doen het bij de politie met elkaar en voor hetzelfde doel: het ontnemen van geld en goederen die op criminele wijze zijn verkregen.

Je financiële expertise inzetten in diverse teams

Er zijn meerdere teams die financieel-economische criminaliteit aanpakken. Je hebt teams die de grotere financieel economische zaken oppakken. Maar je hebt bijvoorbeeld ook de teams financiële opsporing. Die helpen in overwegend tactische onderzoeken, bijvoorbeeld een geweldsdelict, waarbij ook een financiële component om de hoek komt kijken. Ook zitten financieel rechercheurs bij de districtsrecherche en bij milieuteams bijvoorbeeld. Je kunt overal in de organisatie bijdragen.

Financieel-economische criminaliteit aanpakken doe je samen

De financiële opsporingsteams zijn al even divers als de onderzoeken die ze draaien. Je werkt met collega’s die uit de politieorganisatie zijn doorgegroeid, maar ook veel met zij-instromers. Die hebben een bankachtergrond, of komen uit het notariaat, uit de accountancy of het vastgoed bijvoorbeeld. Of ze weten alles over verzekeringen of bitcoins. Er is dus altijd een collega die een aanknopingspunt heeft en je leert veel van elkaar.

 

Wat heb je nodig om financieel rechercheur te worden?

Wie financieel rechercheur wil worden, moet een sterk analytisch vermogen meenemen. Je gaat geld- en goederenstromen in kaart brengen, dingen aan elkaar knopen en patronen ontdekken. Maar er komt meer bij het vak kijken. Je moet ook goed kunnen samenwerken. Een onderzoek draai je immers niet alleen. Uiteraard heb je een financiële achtergrond. En vergeet ook je kennis op digitaal gebied niet. Gelukkig kun je dan ook weer de hulp inschakelen van de digitaal experts.

De opleiding tot financieel rechercheur

Als zij-instromer volg je eerst een interne opleiding van 14 weken, waarin je de bevoegdheid tot opsporing verkrijgt en leert over de politiecontext. Lees meer over de opleiding van 14 weken. Daarna volgt een financiële opleiding aan de Politieacademie. Hier leer je wat je bevoegdheden zijn en hoe je een administratie onderzoekt. Ook leer je hoe je een rechtshulpverzoek opstelt en een verhoor structureert. De opleidingen geven een goede basis, maar je leert uiteindelijk het meest in de praktijk. Alleen al door de diversiteit in onderzoeken. Zaken rondom oplichting, valsheid in geschrifte, faillissementsfraude, witwassen, alles komt voorbij. Meestal ook nog in combinatie.

Hoe word ik financieel rechercheur

Het werk als financieel rechercheur is specialistisch politiewerk. Daar worden bepaalde eisen aan gesteld. Daar testen we je op in ons selectietraject. En die kan best pittig zijn. Hier lees je meer over het selectietraject.  Je hebt natuurlijk gesprekken, maar ook een veiligheidsonderzoek en een assessment. Dat hoort er allemaal bij. Gedurende dit traject kun je altijd met je vragen terecht bij de recruiter van de vacature.