Vergroot jezelf Kombijdepolitie

Online rechercheren

Meelezen met criminele fora op het darkweb. Gevonden malware draaien in een virtuele machine en uitzoeken wat het doet. Cybercriminaliteit verstoren en botnets ontmantelen. In vrijwel elke zaak is er digitaal materiaal dat kan leiden naar een verdachte. En dat kan ook een slimme thermostaat zijn. Welkom in de wereld van de digitaal rechercheur.

Digitale bouwstenen

Cybercrime is een vorm van criminaliteit waarbij een digitaal middel wordt gebruikt tegen een digitaal doel. Ransomware, hackers, DDoS-aanvallen. Complexe zaken waar je niet ver in komt zonder een stevige technische basis. Materie waar je je in moet vastbijten, vaak maandenlang. Is dat geen enorm zware kost? “Het is ontzettend leuk,” zegt digitaal rechercheur Davy. “Je probeert een puzzel te leggen, maar je hebt het uiteindelijke plaatje niet. Je bent steeds op zoek naar nieuwe puzzelstukjes die tot de uiteindelijke verdachte leiden. 

Geavanceerde technieken

Het Team High Tech Crime (THTC) waar Davy werkt, voert zelfstandig opsporingsonderzoeken uit naar complexe, (inter)nationale cybercrimezaken en nieuwe vormen van high tech crime. Ze werken er met de meest geavanceerde technieken om cybercrime op te sporen, te verstoren en te helpen vervolgen. Dat is ook logisch, zegt Davy: “Onze tegenstander wordt steeds slimmer en we moeten dus wel bijblijven. Soms is er specifieke tooling beschikbaar voor het oplossen van je probleem. Maar als die er niet is, dan ontwikkelen we hem zelf.”

Beluister de podcast

Omvangrijke botnets, ransomware, DDoS-aanvallen, cryptocommunicatiediensten en de hack op de oud-president van de Verenigde Staten. Deze en meer vormen van cybercrime komen aan bod in de nieuwe podcast Takedown, van Team High Tech Crime van de Nederlandse politie. Luisteraars van de podcastserie Takedown worden meegenomen in de wereld van cybercrime. In deze serie vertellen onder meer specialisten van THTC, het OM en private partijen over zes omvangrijke cybercrime-onderzoeken. Zij geven hiermee een inkijk in hun specialistische, technische werkveld.

Meer bevoegdheden

Los van het landelijke THTC, worden er in de regionale eenheden ook veel cybercrimezaken opgepakt. Digitaal rechercheurs, OSInt-specialisten en data-analisten werken in speciale Cybercrimeteams samen met tactisch rechercheurs, financieel specialisten en juristen. Ze werken van voor tot achter aan zaken rondom bijvoorbeeld hacking, DDoS-aanvallen, phishing en whatsapp-fraude. Van het zoeken naar de digitale sporen tot het oppakken en verhoren van verdachten. Gina maakte als cybercrimespecialist de overstap van een commercieel cybersecuritybedrijf naar een regionaal cybercrimeteam van de politie: “Als politie heb je meer bevoegdheden dan als burger of als medewerker van een cybersecuritybedrijf en dat maakt het voor mij heel interessant. Dat ik een cybercrimineel soms tot achter z’n bureau kan opsporen. En ook echt de stappen kan maken om te voorkomen dat een cybercrimineel meer slachtoffers maakt.”

Verstoren en voorkomen

Behalve achter cybercriminelen aan jagen, zet de politie ook in op het verstoren en voorkomen van hun criminele activiteiten. Het internationale No More Ransom-platform is daar een goed voorbeeld van. Gina: “Daar geven we als opsporing gevonden decryptiesleutels weg. De slachtoffers zijn daarmee snel geholpen en criminelen zijn hun verdienmodel kwijt.” Met een initiatief als HackRight worden jonge daders gewaarschuwd voor de gevolgen van hun verkeerde keuzes. En nog zo’n voorbeeld zijn de waarschuwingen die Cybercrimeteams stuurden naar mensen die een phishing-panel kochten op het darkweb. “Je wilt potentiële daders laten zien dat we ze in de gaten houden. En ze de keuze geven om toch maar iets anders met hun leven te gaan doen.”

Test je skills

Bij de digitale recherche ben je direct betrokken bij het oplossen van zaken. Op locatie informatiedragers veiligstellen, uitlezen en analyseren, of juist proactief cybercriminaliteit voorkomen en verstoren. Spannender wordt IT bijna niet. Meer weten? Test je skills met de Cybercrime Challenge of bewijs jezelf in opsporingsexperience #CRIMEDIGGERS.

MAAK ER POLITIEWERK VAN

Jij bent een specialist met diepgaande kennis van data, gegevensdragers, encryptie, netwerken, cybercrime en alles daaromheen. Je houdt van puzzelen en ziet in elk probleem een uitdaging. Je hebt bovendien affiniteit met de opsporing. Kortom: je bent geknipt voor het werk van digitaal rechercheur. Ga je met jouw expertise de waarheid aan het licht brengen in complexe onderzoeken? Bekijk onze vacatures:

Vacatures

Op dit moment zijn er geen Cybercrime-vacatures beschikbaar. Maak een alert aan op Mijn Kombijdepolitie of bekijk onze andere ICT-vacatures.