Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Digitale recherche - cybercrime aanpakken

Door het veiligstellen en interpreteren van digitale sporen een vermissing helpen oplossen. Of met het screenen van bestanden, telefoondata of internetcontacten een overvaller traceren. Als digitaal expert speel je een cruciale rol in rechercheonderzoeken. En dat gaat al helemaal op in gevallen van cybercrime. Om die vorm van criminaliteit aan te kunnen pakken, moet je niet alleen technisch en creatief zijn, maar ook continu alert. Want het speelveld wordt steeds groter en complexer. En het verandert ook nog voortdurend. Als je even niet oplet, loop je achter de feiten aan.

Gradaties in cybercrime

In bijna alle soorten zaken krijg je te maken met data, maar lang niet alle criminaliteit met een digitale component is cybercrime. 'Het gaat om criminaliteit met ICT als middel én als doelwit', legt Frido Koolstra van Team High Tech Crime uit. En ook daarin heb je weer gradaties. Het loopt van een relatief eenvoudige phishing-mail tot aan ransomware. Van DDoS-attacks en het stelen van digitale gegevens tot het hacken van bedrijven of overheden. In de regionale eenheden pakken digitaal rechercheurs de zaken op. Team High Tech Crime is er voor de meest complexe zaken. De ontwikkelingen op dit gebied gaan razendsnel. Opsporing en cybercriminelen zijn in een continue strijd verwikkeld om de heerschappij online.

Van reactief naar proactief

Digitaal rechercheren is eindeloos puzzelen en constant bijleren. 'Je komt steeds weer voor nieuwe dichte deuren te staan. En die moeten dus wel open. Het is het mooist als je criminelen op een bepaald moment een stap voor bent. Dat je, zonder dat ze het door hebben, een voet tussen de deur hebt gekregen.' Het overnemen van de Hansa-markt op het darkweb is daarvan een mooi voorbeeld. Daar dachten criminelen veilig achter een dichte deur te zitten, maar ondertussen kon een team van digitaal rechercheurs van minuut tot minuut alle transacties volgen.

Een ander voorbeeld van proactief politiewerk vanuit de digitale recherche is het internationale No More Ransom-platform. In plaats van achter de makers en verspreiders van ransomware aan te jagen, maken opsporingsinstanties gevonden decryption keys algemeen bekend. 'Zo zijn slachtoffers van de ransomware snel geholpen én neem je criminelen hun verdienmodel af. Die proactieve manier van denken is niet vanzelfsprekend, maar wel heel gewenst. Want je politie-instinct zegt dat je die crimineel wil pakken, maar soms is een andere actie effectiever.'

#CRIMEDIGGERS

Overal in het land zijn digitaal rechercheurs nodig. Om dat te worden, zijn opsporingscompetenties wel echt een must. Meer nog dan bij andere IT-disciplines ben je direct betrokken bij het oplossen van een zaak. En dat moet je ook leuk vinden. Je zit er soms letterlijk middenin. Mee met een inval of naar een plaats delict en ter plaatse informatiedragers veiligstellen, uitlezen en analyseren? Het is niet iedereens cup of tea. Maar misschien is het ’t jouwe wel. Speel opsporingsexperience #CRIMEDIGGERS en kom erachter

Maak er politiewerk van

Jij bent een praktijkgerichte IT-specialist met diepgaande kennis van data, gegevensdragers, encryptie, netwerken en alles daar omheen. Je houdt van puzzelen, en ziet in elk probleem een uitdaging. Je hebt bovendien affiniteit met de opsporing. Kortom: je bent geknipt voor het werk van digitaal rechercheur. Ga je met jouw expertise de waarheid aan het licht brengen in complexe opsporingsonderzoeken?