Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Bureau Rotterdam agent Joyce volgde haar gevoel

Van kleins af aan koesterde Joyce de droom om bij de politie te werken. Hoewel ze eerst een andere opleiding volgde, bleef het politievak aan haar trekken. Nu, als agent in Rotterdam, heeft ze haar jeugddroom werkelijkheid zien worden.

Hoe zag jouw weg naar het politiewerk eruit?

“Als klein meisje van vier jaar wilde ik al agent worden. Toen ik van school kwam heb ik me daarom aangemeld voor de politieopleiding. Helaas haalde ik de sporttest niet omdat ik toen niet fit genoeg was. Ook dacht ik dat het goed was om eerst een andere studie te doen.  Tijdens mijn stage voor bestuurskunde belandde ik alsnog bij de politie, namelijk bij bureau Maashaven. Mijn scriptie zou ik hier gaan schrijven. Omdat nog niet alles geregeld was en ik nog geen account had, heb ik eerst twee weken bij de noodhulp meegekeken. En dit was zo gaaf! Het waren de twee leukste weken van mijn stage. Na mijn opleiding heb ik nog twee jaar gewerkt. In die twee jaar heb ik wel drie of vier banen gehad. Ik was onrustig en snel verveeld.  En toen dacht ik bij mezelf: wie houd je nou eigenlijk voor de gek? Ik heb het roer omgegooid en me aangemeld. Nu kwam ik wel door de sporttest.”

Nu werk je weer bij bureau Maashaven, is dat toeval?

“Nee, geen toeval maar wel geluk. In mei 2018 heb ben ik begonnen met de opleiding. Mijn stages waren bij de basisteams Drechtsteden-Buiten en Hoeksche Waard. Toen ik klaar was met de opleiding, mocht ik drie keuzes doorgeven waar ik aan het werk wilde. En ik had het geluk om op mijn eerste voorkeur geplaatst worden. Er waren in onze lichting namelijk veel mensen met dezelfde keuze en weinig plekken.“ 

 

Wat is het leukste wat je tot nu toe hebt meegemaakt?

“Dat is best een lastige vraag. Bij de politie is geen enkele dag hetzelfde, en je maakt zoveel mee in een korte tijd. Spanning, adrenaline, hulpverlening.. Ik zou het echt niet weten. Als je me nu vraagt wat ik minder vind aan het werk, weet ik dat wel: aanrijdingen en winkeldiefstal vind ik het minst leuk.“

Hoe ontwikkel jij jezelf verder?

"In januari heb ik de ME-opleiding afgerond. En volgend jaar start ik met de opleiding huiselijk geweld. Deze opleiding gaat dieper in op de stof, bijvoorbeeld over de criteria voor het aanhouden van verdachten van huiselijk geweld. Zo kunnen de brigadiers die met huiselijk geweld te maken hebben mij wat hierbij meer betrekken. Mijn opgedane kennis kan ik dan overbrengen aan mijn collega’s. En voor het komende jaar heb ik me aangemeld als praktijkbegeleider voor studenten. In de toekomst overweeg ik ook de opleiding tot familieagent te volgen, omdat ik meer wil weten over deze specifieke richting. Voorlopig ben ik de noodhulp nog niet zat en wil ik eerst nog beter worden in wat ik doe. Daarna zie ik wel wat er op mijn pad komt. “

Wat wil je nog kwijt over je deelname aan Bureau Rotterdam?

“Mensen vinden Nadia en mij als koppel heel grappig. Wij hebben ook echt heel veel lol gehad tijdens de diensten. Je gaat het best missen. En, o ja, wat mij heel vaak gevraagd wordt: nee, ik heb geen relatie met Guido! Wij hebben allebei een leuke vrouw thuis zitten.“ 

Heb je nog tips voor mogelijke kandidaten?

“Als je het idee hebt dat je dit werk wilt doen, laat je niet tegenhouden. Anders blijft het maar in je  hoofd spoken. Alles is te trainen, de sporttest, rekenen en taaltesten. Ik heb ook op internet gekeken naar rollenspellen. En tot in den treure reken- en taaltesten geoefend.”

Wil jij ook bij de politie? Bezoek een voorlichting of schrijf je in voor de politieopleiding!

Of lees eerst de andere persoonlijke ervaringen van agenten en politiestudenten.