Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Bureau Rotterdam-agent Jacco: “Dit is de tofste baan die ik mij kan bedenken”

Jacco is 25 jaar en werkt al ruim vier jaar bij de politie. In mei 2019 begonnen met de opleiding op de Politieacademie in Rotterdam en tijdens zijn praktijkperiode geplaatst in Rotterdam-Zuid. En hier is hij niet meer weggegaan!

Wilde je altijd al bij de politie?

In groep 7 en 8 van de lagere school had ik al in mijn hoofd dat ik motoragent of leraar basisonderwijs wilde worden. Leraar worden is niet gelukt en vervolgens heb ik me aangemeld bij de politieopleiding. Dat is wel gelukt! 

Ik ben jeugdagent en het is de tofste baan die ik mij kan bedenken. Met veel enthousiasme werk ik bij bureau Charlois, waar het taakaccent jeugd mij de mogelijkheid biedt om op een andere manier toch een beetje 'voor de klas te staan'.

Hoe heb je de selectie ervaren?

Ik heb alles in één keer gehaald. Voor de sporttest had ik getraind. Het stukje culturele kennis bezat ik ook. Op mijn 18e ben ik twee maanden alleen door Indonesië gereisd, dat bijdroeg aan kennis en zelfstandigheid. Ik bezat ook wat levenservaring, als manager bij een supermarkt leer je hoe je met mensen om moet gaan. 

Waar hou je je als jeugdagent mee bezig?

Ik houd mij bezig met jeugdcriminaliteit en richt mij op het contact met de jeugd en ze te leren kennen. Ook geef ik voorlichtingen op scholen over bijvoorbeeld vuurwerk. Zo proberen we alle zaken die spelen rondom jeugd bij elkaar te pakken en daarop te investeren. 

Waar komt je passie voor jeugdagent vandaan?

Ik heb altijd wat met jeugd gehad. Zo ben ik ook jeugdtrainer bij een atletiekvereniging. Dus toen ik op Zuidplein kwam werken, heb ik ook aangegeven dat mijn interesse daar lag. Ik ben nu ongeveer een jaar met dit taakaccent bezig en begin in januari met een aanvullende opleiding hiervoor op de Politieacademie. 

Loop je ook wel eens tegen dingen aan in het werk?

In de uitzending heb je natuurlijk kunnen zien dat met de jeugd en dynamiek in de wijk het soms niet goed gaat. Je kunt een buurt of mens niet veranderen, maar soms is het ook aan de ouders om normen en waarden aan de kinderen over te brengen. Er gebeurt zoveel in de wijk en vaak krijgt de jeugd op jonge leeftijd al te maken met de politie, maar daar heb ik als jeugdagent geen invloed op en dat blijft een lastig problematiek. Soms frustreert dat en zou ik meer willen doen, maar ik doe wat ik kan doen voor ze. 

Wat maakt Zuid nou zo leuk om daar te werken?

De actie, hectiek, dynamiek en chaos. Zuid is Zuid! We zien ook dat de mensen ons waarderen om wat we doen. Tuurlijk gebeuren er hele nare dingen, maar natuurlijk ook heel veel goede dingen. 

Heb je je wens om leraar te worden nu helemaal laten vallen?

Het onderwijs blijft wel trekken. Voorlopig blijf ik echter op straat. Het lijkt me wel mooi om met de bak ervaring die ik aan het einde van mijn carrière heb docent bij de Politieacademie te worden. Ik vind het leuk om mensen dingen te leren, dus ik hoop ook nog als praktijkbegeleider aan de slag te kunnen. 

Hoe heb je je deelname aan Bureau Rotterdam ervaren?

Ik vond het een hele gave tijd. Het geeft veel voldoening om op deze manier ons mooie werk te laten zien aan de maatschappij. De draaidagen waren soms wel wat vermoeiend. We zaten altijd met vier man in de auto en Ewout stelt best veel vragen. Het zet je aan het denken: waarom doe ik het eigenlijk zo? Omdat we het altijd zo gedaan hebben, is natuurlijk geen antwoord waar je mee weg komt. Je staat stil bij het nut van zaken. Ook heb ik veel geleerd van het wijkagentschap van Guido. 

Heb je nog tips voor mensen die bij de politie willen?

Doe het gewoon! Lees je in in wat je te wachten staat. Weet wat het politiewerk inhoudt en zorg dat je er een goed beeld bij hebt.

Wil je tot slot nog wat toevoegen?

We hopen natuurlijk dat we door Bureau Rotterdam heel veel nieuwe enthousiaste collega’s gaan krijgen. Dus word mijn collega, kom bij de politie! En stem op Bureau Rotterdam voor de Televizierring! 

Wil jij ook bij de politie? Bezoek een voorlichting of schrijf je in voor de politieopleiding!

Of lees eerst de andere persoonlijke ervaringen van agenten en politiestudenten