Kom bij de politie Maak er politiewerk van

3-jarige hbo-opleiding tot politieagent

Heb jij een hbo-bachelor of master op zak? En trekt jou het politiewerk op straat? Dan is de bacheloropleiding tot politieagent iets voor jou. De opleiding is een 3-jarig leerwerktraject. Daarna ga je aan de slag als politieagent in een basisteam. Of je nu komt te werken in een stedelijk of landelijk gebied, overal spelen maatschappelijke vraagstukken. Verkeersongevallen, (digitale) criminaliteit, ondermijning en jeugdoverlast; een kleine greep van voorbeelden waar jij mee te maken krijgt. Met jouw hbo-skills draag je bij aan de structurele aanpak van dergelijke veiligheidsproblemen in je regio.

Is de hbo-bachelor politieagent iets voor jou?

Ga je voor deze bacheloropleiding, dan is de eis dat je al wel een bachelor- of masterdiploma op zak hebt. Oordeelsvorming, stressbestendigheid en leervermogen zijn belangrijke eigenschappen in de opleiding en het politiewerk.

De opleiding

De inhoud van de opleiding is beroepsgericht en op hbo-niveau. Daarom ga je altijd vanuit realistische maatschappelijke vraagstukken aan de slag met verschillende, praktijkgerichte studieopdrachten. Denk bijvoorbeeld aan een opdracht over jouw rol als politieagent bij de protesten van Extinction Rebellion. 

Dankzij je eerder afgeronde bachelor of master heb je al bachelor competenties verworven. Tijdens de opleiding tot politieagent leer je deze eerder verworven kennis en vaardigheden in de politiepraktijk toe te passen. Naast het politievakmanschap hechten we in de opleiding veel waarde aan de vorming van jouw professionele beroepsidentiteit als agent.

Na de opleiding ga je aan de slag in het 24/7 politiewerk. Je werkt niet alleen in de incidentafhandeling, maar je werkt ook aan de aanpak van maatschappelijke- en veiligheidsvraagstukken, onder meer met ketenpartners. Op straat zijn een verbindende houding en een analytische helicopterview heel belangrijk. In de aanpak is onderzoekend vermogen onmisbaar. 

De opleiding volg je aan de Politieacademie in Apeldoorn. Eventueel is een vergoeding voor huisvesting mogelijk. De praktijkperiode vindt plaats in een basisteam van de politieregio waarvoor je hebt gesolliciteerd. Het is een leer-werktraject waarvoor je 38 uur per week studiebelasting rekent.

Meld je aan voor de chatsessie op 17 juni 2024 

Heb je interesse in deze hbo-opleiding maar heb je nog vragen?
Voor alle vragen over de hbo-bachelors organiseren we een chatsessie op maandag 17 juni 2024 van 19.30 - 20.30 uur.

Je kunt ook (ter voorbereiding) de voorlichting over de hbo-opleidingen Politieagent en Wijkagent terugkijken.