Onderdelen selectieprocedure persoonsbegeleiding
De selectieprocedure bestaat uit de volgende verplichte onderdelen:
- Beoordeling basiseisen
- Online testen: cognitieve capaciteitentest (CCT)
- Informatiebijeenkomst
- Motivatiegesprek
- Selectiedag 1: sporttest, taaltest en verificatietoets CCT
- Selectiedag 2: psychologisch onderzoek
- Selectiedag 3: PBG-assessment
- Medische keuring
- Informatieavond opleiding + voorlichting arbeidsvoorwaarden
- Screening
- Aanstellingsgesprek
Beoordeling basiseisen
We checken je sollicitatie eerst op de basiseisen:
- Nederlandse nationaliteit;
- taal: beheersing van de Nederlandse taal (minimaal niveau B1) is een eis;
- leeftijd: bij start opleiding moet je minimaal 18 jaar zijn;
- diploma: je hebt minimaal een diploma vmbo gl/tl of mbo-3;
- rijbewijs B, of je hebt deze na start opleiding binnen negen maanden in bezit.
Ben je niet aantoonbaar in het bezit van een diploma zoals hierboven vermeld? Dan accepteren wij ook de volgende toelatingstoets, mits recent behaald, als bewijs voor toelating tot deze opleiding:
o NTI MBO. Je vindt meer info over deze mbo-toelatingstoets op de site van het NTI.
o LOI MBO4. Meer informatie vind je op de site van de LOI. Ook kun je je daar aanmelden voor deze toelatingstoets.
De toelatingstoets is 1 jaar geldig en mag gedurende dit jaar gebruikt worden voor jouw inschrijving op de gecombineerde politie- en persoonsbeveiligeropleiding. Je kunt zelf de toets aanvragen bij een van de aanbieders. We vergoeden de kosten voor de toelatingstoets op het moment dat je aangesteld wordt.
Lees verder over de toelatingseisen.
Online testen
Cognitieve capaciteitentest; met letterpatronen, woordrelaties en cijferpatronen wordt jouw werk- en denkniveau bepaald. Check hoe je je kunt voorbereiden.
Informatiebijeenkomst
Tijdens de bijeenkomst krijg je meer informatie over het werk, de opleiding en de arbeidsvoorwaarden. Ook kun je op deze avond al je vragen stellen en in gesprek gaan met o.a. persoonsbegeleiders en recruiters. De informatiebijeenkomst is een verplicht onderdeel van de selectieprocedure.
Motivatiegesprek
We bespreken graag jouw beweegreden om persoonsbegeleider bij de politie te worden. Waarom past dit werk bij je en waarom denk jij geschikt te zijn? Op welke manier heb je je georiƫnteerd op het beroep? Natuurlijk kun je ook zelf vragen stellen.
Selectiedag 1
De sporttest is een sportparcours op snelheid, kracht, behendigheid en uithoudingsvermogen.
Deze test is bijna gelijk aan de sporttest die afgenomen wordt voor de reguliere politieopleiding, alleen voer je, in plaats van 1 keer, de test 2 keer achter elkaar uit met tussendoor een herstelperiode. Bekijk vooral ook de informatie over de sporttest voor de reguliere politieopleiding en de tips die we hiervoor geven.
Naast het doen van de sporttest, maak je ook een taaltest* en een verificatietoets. Met de verificatietoets controleren we of je de online testen zelf hebt gemaakt door je onder toezicht een vergelijkbare toets te laten maken. Lees meer over deze testen.
*Heb je een mbo 4-, havo- of vwo-diploma dan hoef je GEEN taaltest te maken, tenzij het een buitenlands diploma betreft.
Selectiedag 2
Om je geschiktheid voor het politiewerk te bepalen krijg je ook een psychologisch onderzoek. Het onderzoek bestaat uit een gesprek met een psycholoog en een rollenspel met een assessor en een acteur. De volgorde van de onderdelen kan verschillen, maar meestal zijn ze wel op dezelfde dag. Lees meer over het psychologisch onderzoek.
Selectiedag 3
Dit is een assessment om extra competenties te meten die je nodig hebt als persoonsbegeleider. Dit assessment bestaat onder andere uit een interview en een rollenspel waarin een pauze zit. Tijdens deze pauze ontvang je feedback. Vervolgens kijken we of jij deze feedback kan toepassen in je gedrag.
Medische keuring
Naast psychische fitheid en een goede conditie is ook je lichamelijke gesteldheid van belang. Het functioneren van je ogen en oren, of je armen en benen en eventuele aandoeningen of medische klachten die je hebt, kunnen van invloed zijn op jouw mogelijkheden om het politiewerk goed uit te voeren. Daarom word je medisch getest. Meer weten over de medische keuring.
Informatieavond opleiding + voorlichting arbeidsvoorwaarden
Tijdens deze avond laten we de trajectbegeleiders aan het woord en gaan we dieper in op de politieopleiding en met name de beginperiode. Ook zoomen we in op de arbeidsvoorwaarden en alle vragen over dit onderwerp. Daarnaast vertellen we alvast iets over de opleiding tot persoonsbegeleider.
Screening
Iedereen die bij de politie werkt moet betrouwbaar en van onbesproken gedrag zijn. Als persoonsbegeleider kom je in aanraking met mensen in belangrijke posities. Ook werk je met gevoelige informatie waar je zorgvuldig en integer mee om moet gaan. Daarom is een betrouwbaarheids- en omgevingsonderzoek (BO+) onderdeel van de selectieprocedure. Bij een BO+ kijken we ook naar mensen in je omgeving.
Aanstellingsgesprek
Heb je de selectie positief doorlopen, dan bereiden we je aanstelling voor. Je kunt daarna starten met de opleiding.