Vergroot jezelf Kombijdepolitie

Opleiding tot persoonsbegeleider

Als persoonsbegeleider ben je in de basis agent. Om een goede persoonsbegeleider te zijn, moet je het reguliere politiewerk kennen en kunnen. Ook vindt de politie het belangrijk dat je perspectief hebt binnen onze organisatie na je carrière als persoonsbegeleider. Daarom volg je een gecombineerd opleidingstraject tot agent (mbo 4-niveau) en tot persoonsbegeleider. De opleiding duurt iets meer dan 2 jaar.

Basispolitieopleiding agent

Tijdens de basis politieopleiding tot agent leiden we je allround op, op onze opleidingslocatie in Leusden (locatie onder voorbehoud).

De politieopleiding is een praktijkgerichte opleiding. Vanaf het begin van de opleiding ben je verbonden aan een van de tien eenheden. Tijdens de praktijkperiodes ga je in een eenheid aan de slag op een leer- en ontwikkelplek (LOP).  Zo ervaar en leer je het politievak in de praktijk. Samen met jou kijken we naar de best passende locatie.

Houd rekening met 36/39 uur werk of studie-uren, verdeeld over 5 dagen. In de praktijkperioden roosteren we je in voor diensten. Dit kunnen ook al avond-, weekend- en nachtdiensten zijn.

Op deze pagina lees je meer over de politieopleiding. Let op: alleen de pagina ‘inhoud studie’ is van toepassing voor dit traject.

Startbekwaam na opleiding persoonsbegeleider

Na de basis politieopleiding volg je de opleiding tot persoonsbegeleider. Deze duurt 7 weken. We maken je startbekwaam en je leert alle noodzakelijke procedures om de (kern)taken van persoonsbegeleiding te kunnen uitvoeren. Ook ontwikkel je je verder op het vlak van gevaarsbeheersing. Je verbetert onder andere je aanhoudings- en zelfverdedigingstechnieken, schietvaardigheid en juridische kennis en leert deze toepassen in de juiste context. Communicatie is een rode draad tijdens de opleiding en komt regelmatig terug in lessen en praktijkoefeningen. Verder krijg je meerdere thematische lessen die ondersteunend zijn voor de uitvoering van het vak.

De opleiding tot persoonsbegeleider bestaat uit drie fasen:

  • Fase 1: Je leert de nieuwe kennis en vaardigheden aan door het volgen van zowel theoretische als praktische lessen.
  • Fase 2: Je gaat al het aangeleerde combineren. In deze fase neemt de complexiteit toe en train je veel in het publieke domein.
  • Fase 3: Je voert taken volledig zelfstandig uit. In deze fase gaat het vooral om het kunnen beargumenteren van je keuzes.

Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor persoonlijke professionele ontwikkeling. Een coach begeleid je tijdens het traject.

Certificaat

Je rondt de 7-weekse opleiding af door middel van een performance assessment, een waarheidsgetrouwe simulatie in het publieke domein. Tijdens deze simulatie laat je zien hoe je het geleerde in de praktijk toepast. Behaal je dit assessment, dan ontvang je het certificaat en ga je aan de slag als persoonsbegeleider. In de praktijk ontwikkel je je vervolgens van startbekwaam naar vakbekwaam.