Vergroot jezelf Kombijdepolitie

Werken als persoonsbegeleider

Houd je van afwisseling, ben je fysiek fit en altijd alert? Word dan persoonsbegeleider. Het voorbereiden van een begeleidingsopdracht, verkennen van routes en zicht houden op vervoersbewegingen van de te begeleiden persoon (TBP). Dát ga je onder andere doen als persoonsbegeleider bij de politie. Je begeleidt TBP's die bedreigd worden. Dit doe je in openbare ruimtes en voor publiek toegankelijke plaatsen.

Persoonsbegeleiding, een compleet andere wereld

Dave is persoonsbegeleider bij de politie: 'Als persoonsbegeleider werk ik in een compleet andere wereld. We bevinden ons in een werkveld met belangrijke mensen en komen op bijzondere plaatsen waar je normaal gesproken niet zo snel komt. Toch is er in deze functie een goede balans tussen werk en privé. In de weekenden hebben we het minder druk en wij werken vooral met vroege en late diensten. Nachtdiensten komen weinig voor. Er valt gewoon veel te plannen met je gezin, dus die balans vind ik ideaal in dit werk.'

Verklein het risico op een aanslag

Je begeleidt TBP's die bedreigd worden. Denk bijvoorbeeld aan politici, lokale bestuurders, bewindspersonen, rechters, officieren van justitie, advocaten en diplomaten. Tijdens hun dagelijkse bezigheden ben jij in de directe omgeving aanwezig en houd je toezicht, ook als diegene zich verplaatst. Jij bent dus degene die het risico op een aanslag zo klein mogelijk houdt. Je bent alert, scant continue de omgeving en hebt oog voor bijzonderheden en afwijkend gedrag bij personen. Het doel is om het leven van de TBP, ondanks onze aanwezigheid, zo ongestoord mogelijk door te laten gaan. Jij gaat hier als persoonsbegeleider flexibel mee om,  je neemt afstand van de TBP wanneer het kan en bent dichterbij wanneer dat moet. Die dynamiek wisselt de hele dag en is afhankelijk van de situaties en locaties waarin je terechtkomt.

Als persoonsbegeleider werk je vanuit Amersfoort, Amsterdam, Asten, Rotterdam of Zwolle. Je start je werkdag vanaf jouw standplaats, volgt de briefing en gaat aan de slag. Daarnaast ben je ook landelijk inzetbaar.

Werkzaamheden persoonsbegeleider

Bij een begeleidingsopdracht is een goede voorbereiding cruciaal. Je moet weten wat je rol is, wat de opdracht inhoudt, hoe deze uitgevoerd gaat worden en wat de risico's en alternatieve werkwijzen zijn. Je neemt ook deel aan de debriefing waarin de uitgevoerde begeleidingsopdracht kritisch wordt geanalyseerd en besproken. Zo blijf je het begeleidingsproces verbeteren.

Jouw werkzaamheden op een rij:

  • Voorbereiden op de begeleidingsopdracht.
  • Verkennen van aankomst- / vertreklocaties.
  • Verkennen van de routes.
  • Aanwezig zijn in de nabije omgeving van de TBP of dichterbij wanneer nodig.
  • Adequaat reageren op verdachte situaties die zich voordoen rondom of met de TBP.
  • Debriefen.

Als persoonsbegeleider kun je ook één of meerdere taakaccenten hebben. Denk aan motorrijder of explosievenverkenner. In alle gevallen werk je nauw samen met andere teamleden en zoveel mogelijk volgens standaard begeleidingsprocedures. Als de situatie daarom vraagt en het noodzakelijk is, wijk je af van de procedures. De middelen en uitrusting die je draagt, stemmen we af op de weerstand die je op dat moment kunt verwachten en zijn afhankelijk van de rol die je hebt. Dit is dus plaats- en tijdsgebonden.

Voorbereiding persoonsbegeleiding

Pas jij in het profiel?

Om in deze functie aan de slag te gaan, vragen we het volgende van je:

  • Mbo 3 werk- en denkniveau.
  • Aantoonbare werkervaring in het publieke domein.
  • Je kunt spreken en schrijven in het Nederlands en Engels.
  • Een sociaal karakter: je maakt makkelijk contact en hebt een vriendelijke en respectvolle houding.
  • Een goede conditie.
  • Alertheid en je kunt denken in scenario’s.
  • Een verzorgd uiterlijk (eventuele tatoeages moet je kunnen verbergen).

Benieuwd wat er verder van je verwacht wordt? Verdiep je in de selectieprocedure.

Personen begeleiden is politiewerk

Het vak van persoonsbegeleider is politiewerk. Daarom volg je een gecombineerd opleidingstraject tot agent en persoonsbegeleider. Je leert onder andere schieten, aanhouden en zelfverdediging. Ook sporten is een onderdeel. Lees meer over de opleiding.

Verschil persoonsbegeleider en persoonsbeveiliger

Het beschermen van een TBP en routes en locaties verkennen; het zijn niet alleen taken voor een persoonsbegeleider, maar ook voor persoonsbeveiligers van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB). Wat is dan het verschil tussen beide rollen? Dit heeft vooral te maken met het dreigingsniveau. Persoonsbeveiligers bevinden zich, met een team, dagelijks rondom de TBP omdat er sprake is van een hoge dreiging. Als persoonsbegeleider houd je meer afstand ten opzichte van de TBP. Er is geen sprake van 'close protection' en de TBP heeft dus meer bewegingsvrijheid omdat er geen concrete ernstige dreiging is. 

Verder hebben persoonsbeveiligers een centrale locatie in Den Haag. De locaties voor persoonsbegeleiders liggen verspreid in Nederland, namelijk: Amsterdam, Rotterdam, Asten, Amersfoort en Zwolle.


Klik op de afbeelding om deze te vergoten.

Het zijn dus verschillende functies, maar je werkt regelmatig gezamenlijk aan een opdracht.

Vergroot je talent

Ook in onverwachte situaties houd jij focus en heb je een scherp oog voor afwijkend gedrag. Ben je alert en vertrouw je op je intuïtie? Zet je talent in, en vergroot jezelf. Word persoonsbegeleider bij de politie.

Vacatures Persoonsbegeleiding

Op dit moment zijn er geen vacatures voor persoonsbegeleider. We verwachten in december een openstelling. Meld je aan voor een alert en blijf op de hoogte.