Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Bureau Rotterdam agent Andrea: van meldkamer naar de actie op straat

Andrea begon bij de politie in de meldkamer en is nu hoofdagent in Rotterdam. “Ik vind het tof om door Bureau Rotterdam te laten zien wat het werk inhoudt. Mensen denken dat het werk draait om boeven vangen en wat ze op tv in nieuwsberichten zien. Maar dit werk is zó divers!”

Hoe zag jouw loopbaan er tot nu toe uit?

“Ik werkte als accountmanager in het bedrijfsleven maar wilde graag naar de politie. Ik ben bij de meldkamer in Rotterdam begonnen. Voor dat werk ben je buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA).  Je doet dan de uitvraag en prioritering. Later werd ik centralist en deed ik de intake en uitgifte. Het was een leuke tijd en je leert er veel. Toch wilde ik graag naar de actie op straat. Ook is er binnen de organisatie meer mogelijk met een politiediploma. Daarom ben ik de politieopleiding gaan doen.  Inmiddels werk ik in totaal alweer veertien jaar bij de politie. Ik heb altijd bij de Eenheid Rotterdam gewerkt. Het bevalt me hier goed en ik voel me er thuis.“

Wat vind je het leukste aan het politiewerk?

“Hier ben ik vast niet de enige in, maar dat is de afwisseling in het werk. Het is geen standaard 9-tot-5-baan. Elke dag is weer anders, hierdoor houd je ook uitdaging in je werk. Het stukje hulpverlening spreekt mij ook aan. Je kunt mensen met kleine dingen blij maken. Zo kregen we een keer een melding van een man die uit bed gevallen was en die wij weer terug konden leggen. Voor ons een kleine moeite en mensen zijn zo dankbaar.”

Wat doe je nog meer behalve de noodhulp?

“Als hoofdagent heb ik nog best veel taken ernaast: ik zet me in bij de Mobiele Eenheid, ben praktijkbegeleider en doe werkzaamheden voor de Nederlandse Politiebond. 

Als praktijkbegeleider begeleid je de studenten die na negen maanden theorie de straat opgaan om het geleerde in de praktijk te brengen. Je ziet de studenten binnenkomen vanaf het eerste moment tot ze hun diploma hebben. De groei die ze doormaken is heel mooi om te zien. Zeker als ze uit het bedrijfsleven komen moet je er veel tijd in investeren, maar het is het waard. Hoe ze binnen komen  zonder ervaring en aan het einde van de opleiding volledig meedraaien.”,,In het verlengde daarvan geef ik ook presentaties voor de Nederlandse Politiebond op de diverse locaties van de Politieacademie. Zo breng je belangrijke informatie over naar de studenten.”

Kun je wat meer vertellen over je inzet bij de ME?

“Al enige tijd ben ik ook werkzaam binnen de ME . Dat zijn echt totaal andere werkzaamheden dan de normale diensten. Je werkt elke dienst weer met andere collega’s wat het superleuk maakt. De ME is een hele hechte groep. Zo word je door heel Nederland ingezet, net waar het nodig is. Je bent onderdeel van een peloton. Voor het grootste gedeelte zijn de inzetten voor demonstraties en voetbalwedstrijden. Bijvoorbeeld van Extension Rebellion of Europa- en Champions League-wedstrijden. Ook met Oud en Nieuw worden we opgeroepen. Inzetten bij de ME vind ik heel erg leuk, voor mij zijn dat toch wel de krenten in de pap.”

Heb je nog meer ambitie?

“Ik ben heel tevreden met wat ik nu doe. Op termijn zou ik nog wel door willen groeien naar een senior-functie in het operationele politiewerk. Dat is een meer aansturende functie.”

Wat was je motivatie om met Bureau Rotterdam mee te doen?

"Ik vind het tof om te laten zien wat het werk inhoudt. Mensen denken dat het werk draait om boeven vangen en wat ze op tv en in nieuwsberichten zien, maar het werk is veel diverser. Kijkers krijgen op deze manier een inkijkje in mijn diensten als hoofdagent en wat daar bij komt kijken. Ons werk is voor ons zó normaal dat wij niet meer door hebben dat het abnormaal is. Ik vind het ook belangrijk dat ze de mens achter de politieagent zien. Het was erg leuk om met Ewout en de cameraploeg op te trekken. Je bouwt een bepaalde band op. Het is best snel gegaan en ik zou het zo weer doen.”

Heb je nog tips voor mensen die bij de politie willen?

“Zorg dat je standvastig in je schoenen staat. En ten slotte: blijf vooral jezelf.”