Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Wat zijn de criteria om bij de politie te werken? | Kombijdepolitie

Om bij de politie te mogen, moet je aan een aantal harde criteria voldoen. Omdat er veel vragen over gesteld worden, leggen we hieronder wat meer uit over een deel van deze eisen.

Rijbewijs

In de politieopleiding zit een speciale rijopleiding voor het rijden in een politieauto. Hiervoor is het nodig dat je je rijbewijs B uiterlijk 9 maanden na start van de opleiding in bezit hebt.  Het gaat daarbij om een rijbewijs voor een handgeschakelde auto; een rijbewijs voor een automaat is niet voldoende. 

Neutraliteit

Als persoon heb je een mening, kun je ergens voor of tegen zijn, maar als agent ben je neutraal. In hoe je handelt en in wat je uitstraalt. Dat betekent bijvoorbeeld dat je geen tatoeage mag hebben in het aangezicht (je gezicht of hals). Ook mag je als agent geen zichtbare verwijzingen dragen naar religie, levensovertuiging en dergelijke. En als politieman of -vrouw handel je vanuit de normen en waarden van de politieorganisatie, je dient je eigen mening en vooroordelen opzij te zetten. Ben jij in staat iedereen gelijk te behandelen zonder onderscheid te maken?

Diploma aanleveren

Om met de politieopleiding te starten is het nodig dat je het diploma van je (hoogst genoten) vooropleiding hebt gehaald. Deze zullen wij controleren. Hiervoor heb je een uittreksel nodig uit het diplomaregister (via DUO). Je moet hier inloggen met je DigiD. Heb je nog geen DigiD, vraag die dan snel aan. Met je DigiD kun je vervolgens op de site van DUO zelf een kopie van je diploma (gratis) downloaden.

Heb je bij je inschrijving laten weten dat je nog eindexamen moet doen? Belangrijk is dat je je diploma hebt voordat de opleiding begint. We vragen je op een later moment je diploma aan te leveren.

Heb jij je diploma behaald vóór 1996, dan is er een kans dat deze niet in het DUO-register is opgenomen. Je kunt dan tegen betaling een vervangend document opvragen. Je zult zelf de kosten hiervoor moeten betalen. Na betaling duurt het maximaal drie weken tot je het vervangende document in huis hebt.

Buitenlands diploma

Heb je een buitenlands diploma? Dan heb je een diplomawaardering nodig. Die kun je aanvragen via de website van het IDW. Hier zijn kosten aan verbonden, deze zijn voor eigen rekening. De procedure kan een aantal weken duren, vraag deze dus meteen aan.

Nederlandse nationaliteit

Om politietaken te mogen uitvoeren is in de wet vastgelegd dat je de Nederlandse nationaliteit moet hebben. Dit mag ook je tweede nationaliteit zijn. Om met de politieopleiding te kunnen starten moet het Nederlanderschap daarom geregeld zijn voor de start van de selectieprocedure. Heb je dit nog niet gedaan, vraag het dan zo snel mogelijk aan bij je eigen gemeente. Je gemeente dient de aanvraag voor jou in bij de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst). Hoe lang dit aanvragen duurt, verschilt per gemeente. De IND heeft vervolgens maximaal een jaar de tijd om een uitspraak te doen. Meer informatie over het aanvragen van de Nederlandse nationaliteit vind je op de website van de rijksoverheid. Ben jij in procedure of moet je het Nederlanderschap nog aanvragen? Geef dat bij ons aan, we kijken dan samen of dit consequenties heeft voor jouw selectietraject.