Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Tegemoetkoming in kosten rijbewijs

Als politieagent moet je in het bezit zijn van een rijbewijs B. Want tijdens de politieopleiding krijg je al vrij snel te maken met je eerste praktijklessen in een politieauto. Om studenten die nog geen rijbewijs hebben tegemoet te komen startten we in 2024 met een tegemoetkoming voor het behalen van je rijbewijs. De politie vergoedt de kosten van je rijbewijs tot maximaal €2.750,- netto.

Voor wie is de tegemoetkoming?

Studenten die in week 5, 17, 33 of 45 in 2024 en 2025 starten met een politieopleiding en nog geen rijbewijs hebben, kunnen gebruik maken van deze regeling. Als je al een rijbewijs hebt bij aanvang van de politieopleiding, kun je geen gebruikmaken van de regeling.

Het gaat hier om de opleidingen politieagent op mbo 4-niveau en de hbo bachelors politieagent, wijkagent, rechercheur en politieleider. Volg je al wel rijlessen? Ook dan kun je de gemaakte kosten declareren. De kosten die je maakt tot één jaar voordat je aan de politieopleiding begint kun je declareren, met een maximum van €2.750,- netto.

Wat wordt precies vergoed?

•    theoriecursus
•    rijopleiding rijbewijs B handgeschakelde auto 
•    theorie-examen (inclusief herexamen)
•    afleggen tussentijdse toets
•    praktijkexamen (inclusief herexamen)

Moet je de rijlessen eerst zelf voorschieten?

Je kunt (eenmalig) een voorschot aanvragen van maximaal €2.000,-. Dit kan vanaf het moment dat je in dienst bent bij de politie, dus vanaf de start van je opleiding.

Wanneer en hoe kan ik de tegemoetkoming aanvragen?

Het declareren van de kosten moet je binnen drie maanden na je aanstelling doen. Je moet dit in één declaratie doen. Daarvoor lever je het volgende in:
•    gespecificeerde factuur rijschool (kan ook factuur van CBR zijn) 
•    bewijzen van betaling.

Moet je de vergoeding terugbetalen als je de opleiding niet afmaakt?

Het eventuele voorschot moet worden terugbetaald wanneer je de politieopleiding niet afrondt en niet bij de politie wordt aangesteld. Het voorschot wordt dan ingehouden op je laatste salarisbetaling.

Hoe verrekent de politie het voorschot als je je rijbewijs hebt gehaald?

Wanneer je binnen drie maanden de tegemoetkoming declareert valt het voorschot weg tegen de tegemoetkoming die je ontvangt (tenzij het voorschot hoger was dan de tegemoetkoming die je ontvangt).

Wanneer moet ik mijn rijbewijs hebben gehaald?

Binnen negen maanden nadat je aan de politieopleiding begonnen bent, moet je je rijbewijs hebben. In het eerste kwartaal van het tweede jaar begint namelijk de rijopleiding (ROI) van de politie. 
Tip: Ben je nog niet begonnen met rijlessen, check eens de mogelijkheid om een versneld examen aan te vragen bij het CBR.

Wat als ik mijn rijbewijs niet binnen negen maanden haal?

Als je je rijbewijs niet binnen negen maanden haalt volgt er in principe ontslag. Maar uiteraard kijken we altijd naar de situatie waardoor het rijbewijs niet is behaald en beoordelen we de termijn waarop we verwachten dat je alsnog je rijbewijs kunt halen.