Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Sporttest

De sporttest bestaat uit een parcours dat je in een bepaalde tijd moet afleggen. Daarin laat je zien hoe het staat met jouw uithoudingsvermogen, kracht, explosiviteit en vaardigheid in bewegen. De tijd die je voor de test hebt is afhankelijk van je leeftijd en geslacht.

Waarom een sporttest?

Als agent moet je fit zijn, mentaal en fysiek. Conditioneel moet je aan een minimale standaard voldoen. In de opleiding zijn hiervoor meetmomenten en ook agenten moeten jaarlijks een sporttest doen. Dat is het zogenaamde Fysiek Motorisch Onderzoek (FMO). Om aan de opleiding te kunnen beginnen, moet je al aan de minimale standaard voldoen. Dat toetsen we in de sporttest.

Hoe verloopt de sporttest?

De sporttest doe je individueel en meestal in het bijzijn van andere kandidaten die de test ook uitvoeren. Je begint met het invullen van een sportformulier en omkleden in de kleedkamer. Vervolgens volgt er een warming-up, oefen je de elementen in het parcours en loop je enkele oefenrondes. Daarna start de daadwerkelijk afname van de test met als afsluiting een evaluatie van de behaalde tijden van de kandidaten. Dit alles duurt ongeveer 1,5 uur.

Hoe kan ik me voorbereiden?

Heb je de PolitieConditie app gebruikt en kun je training 5 goed aan? Dan ben je klaar voor de sporttest. Blijf wel lekker doortrainen en jezelf uitdagen, maar ga niet op het laatste moment nog keihard trainen. Houd ook een paar dagen rust voor de testdag.

In onderstaande video krijg je uitleg hoe het parcours van de sporttest eruitziet en hoe je de oefeningen goed uitvoert. Op de dag zelf wordt deze uitleg ook herhaald, we gaan er daarbij vanuit dat je de video dan al hebt gezien.

Normtijden

Wil je weten hoe lang jij over de test mag doen, bekijk dan hieronder de normtijden.

 Leeftijdscategorie  Vrouwen  Mannen
 < 19 jaar  3:43  3:07
 19 - 24 jaar  3:45  3:08
 25 - 29 jaar  3:46  3:10
 30 - 34 jaar  3:52  3:13
 35 - 39 jaar  4:00  3:19
 40 - 44 jaar  4:07  3:24
 45 - 49 jaar  4:13  3:30
 50 - 54 jaar  4:25  3:38
 55 - 59 jaar  4:40  3:53
 60 - 64 jaar  4:50  4:00

Blijf sporten!

Ga door met sporten, ook als je de sporttest hebt gehaald! Beweeg regelmatig en blijf jezelf uitdagen, zodat je straks fit aan de opleiding begint. Tijdens de opleiding staat er namelijk veel sport op het programma, waaronder de ‘profit-toets’. Dat is een pittige test van ongeveer een uur, bestaande uit de onderdelen roeien, squats, push-ups, sit-ups, burpees, pull-ups en een 1600 meter run. Het is dan ook fijn om al een goede basis te hebben bij de start van de opleiding.

Vragen en antwoorden over de sporttest

V: Moet ik nu wel of niet eten op de ochtend van de sporttest?
A: Eet altijd een ontbijt en vergeet ook niet te drinken. Je hebt die energie hard nodig.

V: Kan ik me ergens omkleden, nu in coronatijd?
A: Ook in coronatijd zijn er kleedkamers waar je je kunt omkleden. Hier zijn altijd maximaal vier kandidaten tegelijk aanwezig vanwege de 1,5 meter maatregel. Douchen is helaas niet mogelijk.

V: Als ik de sportzaal binnenkom, moet ik dan gelijk de sporttest doen?
A: Nee, voordat je de echte test gaat doen, ga je eerst wat oefenen en krijg je uitleg. Daarna pas start je met de sporttest.