Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Selectie persoonsbeveiliger

Met verschillende tests en onderzoeken kijken we of je cognitief, mentaal en fysiek voldoende basis hebt om aan de gecombineerde politie- en persoonsbeveiligeropleiding te beginnen.

Onderdelen

Toets basiseisen

We checken je sollicitatie eerst op de basiseisen:

 • Nederlandse nationaliteit
 • Diploma (minimaal vmbo gl/tl of mbo-3)
 • Rijbewijs

Daarna ontvang je een link naar een online voorlichting. Liever hadden we je persoonlijk ontmoet, maar vanwege de coronamaatregelen is dit niet mogelijk en bekijk je de voorlichting op eigen gelegenheid. De voorlichting is een verplicht onderdeel van de selectie.

Toets op motivatie en werkervaring

We kijken naar je motivatie voor het werken als persoonsbeveiliger, maar ook voor de politie als werkgever. Ook je relevante (werk)ervaring checken we uitgebreid. Omschrijf deze dus goed in je brief.

Online testen

 • Cognitieve capaciteitentest; met letterpatronen, woordrelaties en cijferpatronen wordt jouw werk- en denkniveau bepaald.
 • Taaltest; de online taaltest bestaat uit begrijpend lezen, grammatica en woordenschat.
 • Persoonlijkheidsvragenlijst

Intakegesprek

Jouw beweegredenen om te solliciteren bij zowel de politie als persoonsbeveiliger worden via beeldbellen besproken. Waarom past dit werk bij je en waarom ben jij hiervoor geschikt? Op welke manier heb je je georiënteerd op het beroep? Natuurlijk kun je ook zelf je vragen stellen.

Selectie op locatie

(Apeldoorn of Amsterdam)

 • VTS vaardigheidsproef
  Een uitgebreid testpaneel (Vienna testsysteem) meet onder meer je reactiesnelheid en waarnemingsvermogen.
 • Sporttest; sportparcours op snelheid, kracht, behendigheid en uithoudingsvermogen.
  Deze test is gelijk aan de sporttest die afgenomen wordt voor de reguliere politieopleiding, alleen zijn de ballen nu zwaarder en is de kar vervangen door een pop. De test voer je 2 keer achter elkaar uit met tussendoor een herstelperiode, zie onderstaande tabel. Onderaan de pagina vind je een video van de reguliere sporttest.

Psychologisch onderzoek

Het psychologisch onderzoek op afstand bestaat uit een interview en een praktijkproef. Zit je in een thuissituatie waarin je niet de mogelijkheid hebt om veilig en/of goed contact via videobellen met ons te leggen, dan kan dit onderdeel eventueel ook op locatie plaatsvinden.

Sportmedische keuring

(Den Haag)

De keuringsarts kijkt onder meer naar:

 • zicht- en hoorvermogen
 • functioneren ledematen
 • hart- en longfunctie
 • medicijngebruik

Je krijgt de uitslag meestal direct te horen. De politie krijgt niet de gegevens van het medisch onderzoek, alleen de uitslag: positief of negatief.

Meer informatie over eisen voor oren, ogen en medicijngebruik.

Intestdagen​

(Ossendrecht)

Op de intestdagen staan je fysieke en mentale weerbaarheid centraal en is de kernvraag in hoeverre je past bij de functie van persoonsbeveiliger.

Dag 1
Dag 1 start in de avond met een briefing en je krijgt je materialen uitgereikt.

Dag 2
Dag 2 staat in het teken van groepsdynamica en casuïstiek. Je wordt op meerdere competenties getest. Dit kan betekenen dat je verrast wordt met selectieonderdelen waarop je je niet kon voorbereiden.

Dag 3
Op de derde dag heb je een individueel eindgesprek met het beoordelingsteam. Tijdens dit gesprek worden je resultaten besproken en ontvang je een positief of negatief advies.

Screening​

Iedereen die bij de politie werkt moet betrouwbaar en van onbesproken gedrag zijn. Dit onderzoeken we in een betrouwbaarheids- en geschiktheidsonderzoek (BGO). Als persoonsbeveiliger kom je in aanraking met mensen in belangrijke posities en gevoelige onderwerpen waarmee je uiterst zorgvuldig en integer om moet gaan. Daarom krijgt je naast een BGO ook een veiligheidsonderzoek (P-onderzoek).
Meer informatie over BGO en P-onderzoek.

Selectiedossier

Als je het selectietraject positief hebt doorlopen, nemen we de selectiedossiers door van alle geschikte kandidaten en bepalen welke kandidaten kunnen starten met de opleiding. Behoor je niet tot deze groep, dan bekijken we in overleg of je later in het jaar kunt start met de opleiding of dat je gaat voor alleen de reguliere politieopleiding.

Aanstellingsgesprek

Tot slot volgt er een presententie of video-call over arbeidsvoorwaardelijke zaken en rechtspositie. Daarna kun je starten met de opleiding.