Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Werken als persoonsbeveiliger

Een diplomaat begeleiden tijdens een belangrijk diner, de aankomst van een regeringsleider beveiligen of de Koning vergezellen tijdens het paardrijden. In het dynamische werk van een persoonsbeveiliger ben je altijd voorbereid op onverwachte situaties en wissel je in een hecht team verschillende rollen af. Daarom heb je een scherpe blik die niets ontgaat en zet je op het juiste moment je communicatieve vaardigheden in.

Unieke inkijk in andere wereld

Suzanne is 4 jaar werkzaam als persoonsbeveiliger bij de politie: ‘Het werken in teamverband en allemaal met de neuzen dezelfde kant op sprak mij aan in dit werk. De reizen en locaties zijn uniek en leuk om mee te maken. Je ontmoet wereldleiders, werkt in hun directe beveiliging en maakt van dichtbij mee wat er speelt en van jou wordt verwacht om altijd te kunnen reageren als er iets gebeurt. Het is uitdagend werk dat je een unieke inkijk geeft in een andere wereld, met alle verantwoordelijkheden die daarbij komen kijken.’
Benieuwd hoe andere persoonsbeveiligers hun werk ervaren? Lees en bekijk hun verhalen uit de praktijk.

Analyseren, voorbereiden en observeren

In een tijd waarin advocaten van kroongetuigen bedreigd worden, is het werk van persoonsbeveiligers belangrijker dan ooit.

‘Samen met je team zorg je dat te beveiligen personen (TBP) veilig kunnen wonen, werken en ontspannen in het binnen- en buitenland. Daarom is alles wat we doen erop gericht om een eventuele aanslag te voorkomen. Maar als het nodig is, zijn we er ook om de aanslag af te weren of te doorstaan.’, aldus Suzanne.

Om de veiligheid te garanderen, worden de locaties en de routes grondig verkend. Observatie is daarbij zeer belangrijk; je bent alert op afwijkend gedrag van het publiek en je voelt direct aan of er een gevaarlijke situatie dreigt. Zie jij wat een persoonsbeveiliger ziet? Spot de verdachte situatie.

Personen beveiligen is politiewerk

Als persoonsbeveiliger werk je bij de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB). Deze speciale dienst van de politie beveiligt personen tegen wie een mogelijke dreiging bestaat. De koninklijke unit beveiligt de leden van het Koninklijk Huis en hun gasten. De diplomatieke unit ontfermt zich over staatshoofden, regeringsleiders en diplomaten, maar ook getuigen in rechtszaken, advocaten, journalisten en columnisten.

Wereldwijd inzetbaar

Om de veiligheid van je TBP te garanderen, ga je ook mee tijdens privéaangelegenheden. Zo ontmoet je bijzondere mensen op unieke locaties. Suzanne: ‘Je bent wereldwijd inzetbaar, bijvoorbeeld bij staatsbezoeken, privévakanties, congressen en noem maar op. Je werkt samen met alle internationale partners en iedere deur gaat voor je open. Van paleizen, tot parlementsgebouwen, luchthavens of geheime locaties.’ 

Verschillende rollen en specialismen

Binnen je team wissel je iedere dag van rol; de ene dag ben je voorverkenner, de andere dag chauffeur of Personal Protection Officer. Daarbij moet je je TBP altijd en overal beschermen, dus ook als hij/zij gaat skiën of paardrijden. Nadat je als persoonsbeveiliger voldoende praktijkervaring hebt opgedaan, kun je je specialiseren tot motorrijder, ruiter, schipper, skiër of medic. De opleiding voor je specialisatie wordt verstrekt door de politie.

Veel sport en goede werk-privé balans

Als persoonsbeveiliger heb je een vroege of een late dienst en werk je om het weekend. Ook is het mogelijk om parttime of in 4 x 9 uurs diensten te werken. Om fit te blijven, is er voldoende tijd om te sporten, ook op onze locatie in Den Haag. Omdat je onopvallend en goed gekleed ‘in burger’ werkt, krijg je kledinggeld.
Lees meer over wat wij jou bieden.

Politiewerk

Ook het vak van persoonsbeveiliger is politiewerk. Daarom volg je een gecombineerd opleidingstraject tot agent en persoonsbeveiliger. Je leert onder andere rijden met gepantserde voertuigen, schieten, aanhouden en zelf verdedigen. Ook wordt er regelmatig gesport. Na de opleiding ontvang je je speld en ben je persoonsbeveiliger bij de DKDB. Lees meer over de opleiding.

Profiel

Voor de functie van persoonsbeveiliger zoekt de politie sportieve mannen en vrouwen die er niet voor terugdeinzen om ook fysiek in actie te komen. Dat betekent niet dat je minimaal 1.80 moet zijn met enorme spierballen. Ook vrouwen zijn hele goede persoonsbeveiligers. Suzanne: ‘In sommige gevallen zijn vrouwelijke persoonsbeveiligers cruciaal. Denk aan het beveiligen van vrouwelijke personen en aan sommige plaatsen waar alleen vrouwen zijn toegestaan.’ 

Naast een goede conditie is het vooral belangrijk dat je kunt denken in scenario’s en dat je altijd alert bent. Relevante werkervaring is mooi meegenomen. Dit kan bijvoorbeeld werkervaring zijn waarbij een hoog improvisatievermogen was vereist en je de Engelse taal goed moest beheersen.
Benieuwd waar we tijdens de selectie naar kijken? Lees meer over de selectieprocedure.

Maak er politiewerk van

Ook in onverwachte situaties hou jij focus en heb je een scherp oog voor afwijkend gedrag. Je werkt het liefst in een hecht team, komt graag op unieke locaties en vindt het geen probleem om weekenddiensten te draaien. Herken je jezelf? Dan ben jij misschien wel klaar voor een afwisselende en uitdagende functie. Ben je alert en vertrouw je op je intuïtie? Maak er politiewerk van.

Naast persoonsbeveiliger zijn er binnen het vakgebied Beveiliging ook interessante functies als objectbeveiliger, beveiligingsmedewerker en arrestantenbeveiliger.

Vacature persoonsbeveiliger

Functie Locatie(s) Vakgebied(en) Opleidingsniveau
ervaren persoonsbeveiliger Locatie(s):Den Haag Vakgebied(en):Beveiliging Opleidingsniveau:MBO 3