Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Na de hbo-bacheloropleiding tot politieagent

Met je bachelordiploma politieagent op zak start je in een van de basisteams binnen jouw werkregio. Het politiewerk met onvoorspelbare situaties leer je het beste door veel te doen en te ervaren.

Aan het werk als politieagent

Samen met je collega's een bijdrage leveren aan maatschappelijke veiligheid. Dat is jouw hoofdtaak als politieagent. En je draagt vanuit jouw onderzoekende houding bij aan de kwaliteit van de politieorganisatie! Je draait mee in de incidentenafhandeling en handhaaft op straat. 

Als politieagent ben je altijd op zoek naar verbinding en werk je samen met belangrijke ketenpartners. Verkeersongevallen, drugsoverlast, huiselijk geweld. In de incidentenhandeling kom je veel tegen! Jij helpt mensen in deze situaties en bedenkt duurzame interventies, zodat het in de toekomst misschien wel voorkomen kan worden.

Ondermijning

Hoe divers politiewerk kan zijn? Bijvoorbeeld, een ondernemer in een district heeft in verschillende wijken kapperszaken. Bij de politie komen signalen binnen dat er weinig klandizie is, dat er mogelijk acties plaatsvinden voor witwassen en dat het misschien een plek voor ontmoeting van criminelen is. Als politieagent ga jij samen met de gemeente, de ondernemersvereniging en de ondernemer zelf in gesprek. Mogelijk wordt de betreffende ondernemer zelf bedreigd. Jij signaleert, verstrekt informatie en onderzoekt vanuit welke instantie interventies nodig zijn. Het kan namelijk goed zijn dat interventies vanuit de gemeente moet komen! 

Jeugdproblematiek

Een ander voorbeeld is de aanpak van jeugdproblematiek. Als politieagent handhaaf je niet alleen, je denkt vooral na over duurzame oplossingen. Komt jeugdoverlast alleen voor in jouw werkgebied, of hebben andere basisteams hier ook al eens mee te maken gehad? En zo ja, hoe hebben die dat opgelost? Jij zoekt het tot op de bodem uit. 

Wil je weten wat het werk als politieagent echt inhoud? Bekijk dan het verhaal van politieagent Puck eens!

Verder groeien

Na deze bachelor ben je ‘executief politiemedewerker’. We stellen je aan in schaal 8. Na een paar jaar groei je – bij voldoende functioneren - door naar schaalniveau 9. In die periode in schaal 8 ben je operationeel breed inzetbaar en bouw je werkervaring op, ook ten behoeve van de voorbereiding op die volgende stap. 

Salaris

Na het behalen van de opleiding is je salaris minimaal € 3.124,- (peildatum 1 januari 2024). Dit is een indicatie. Je kunt hier geen rechten aan ontlenen. 

Daarnaast biedt de politie uitgebreide secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk daarbij aan: 

  • toeslagen op het salaris voor nacht- en weekenddiensten of bereikbaarheidsdienst;
  • mogelijkheden om parttime te werken na de opleiding;
  • vakantiegeld (8%) en een eindejaarsuitkering (8,33%);
  • deelname aan het pensioenfonds ABP;
  • een reiskostenregeling;
  • betaald ouderschapsverlof.