Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Word informatieanalist bij de politie

Dagelijks maken door het hele land duizenden politiecollega’s gebruik van honderden verschillende applicaties om hun werk te doen: Nederland veilig houden. Als informatieanalist bij IT speel jij hier een cruciale rol in. Jij vertaalt behoeften van gebruikers, je collega’s dus, naar de juiste opdracht voor de applicatiebouwers. Je zoekt tot op de bodem uit wat er nodig is om een applicatie naar wens te laten werken. Houd jij van puzzelen en vraag jij altijd door tot je tot de kern van het probleem komt? Lees dan vooral verder en bekijk de vacatures.

Wat doet een informatieanalist bij de politie? 

Waar je ook werkt bij de politie: jij bent het IT-brein achter het team. Samen met de solution architect leg je de basis voor oplossingen waar de gebruiker echt wat aan heeft. Voor de meest uiteenlopende vraagstukken zoek jij uit wat er nodig is om ze op te lossen en onder welke voorwaarden. Wat we daarmee bedoelen:

  • Je identificeert en concretiseert abstracte vraagstukken van gebruikers.
  • Je brengt in kaart hoe informatie door applicaties en systemen stroomt.
  • Je legt vast welke voorwaarden aan die informatiestromen verbonden zijn. Die kennis draag je over aan de developers uit je team zodat zij kunnen gaan bouwen.
  • Wanneer bepaalde wetgeving verandert, breng jij in kaart wat de gevolgen zijn voor onze systemen.

‘Wat ik er vooral leuk aan vind, is de variatie aan vraagstukken waar ik me in vastbijt. Om al die diverse en vaak abstracte vragen te ontrafelen, zodat we overal een passende oplossing voor kunnen ontwikkelen.’
- Bianca, informatieanalist IT

Casus: efficiënter vrachtwagens controleren

Je collega’s van de afdeling Verkeer stellen jou de vraag: hoe kunnen we vrachtwagens efficiënter controleren?
Voor een antwoord op deze vraag, doe je eerst een grondige analyse van het hele proces. Van het staande houden van de vrachtwagen tot het controleren van de chauffeur, papieren, vergunningen en vracht en alle mogelijke scenario’s die daaruit volgen. Je pluist uit welke wetten van kracht zijn, welke personen en organisaties erbij betrokken zijn, dus waar komt de lading vandaan en waar gaat hij naartoe? Welke informatiebronnen zijn er, zoals de KvK, de basisregistratie personen, de RDW.

Kortom, het is de taak van de informatieanalist om uit te zoeken hoe het proces verloopt en welke gegevens daarbij nodig zijn. Welke informatie gaat over welke lijntjes en in welk format? Is er sprake van handmatige invoer of geautomatiseerde? Wat mogen we wel en niet met data doen? Dat breng je volledig in kaart, waarbij je ook naar afhankelijkheden tussen applicaties kijkt en met andere teams afstemt, om vervolgens een duidelijke opdracht te formuleren naar de developers.

Je legt  voor de developers de informatie zo concreet en gedetailleerd mogelijk vast in bijvoorbeeld use cases, UML diagrammen en business rules. Zo weten zij of iets een dropdownmenu moet worden of een vrij veld. Of ze een scanfunctie moeten ontwikkelen of bepaalde invoer wel/niet verplicht is. Of de invoer letters, cijfers of beide mag zijn. Ga zo maar door. Veel uitzoekwerk dus, waarbij je heel secuur te werk moet gaan om geen detail te missen in de wirwar van systemen en informatiestromen. 

‘Het contact met de eindgebruiker geeft een dankbaar gevoel. Zij kunnen nu hun transportcontroles makkelijker en efficiënter uitvoeren, waardoor het veiliger wordt op de weg. Daar doe ik het voor. Die voldoening had ik minder in het bedrijfsleven.’
- Bianca, informatieanalist IT

Bij welke afdeling werken informatieanalisten?

Bijna elk team binnen de politie heeft wel één of meerdere informatieanalisten nodig. Alle collega’s, operationeel of niet-operationeel, zijn namelijk eindgebruikers van diverse applicaties. Vanuit je functie bij de Dienst ICT word je daarom bij verschillende teams of afdelingen ingezet voor ondersteuning. Je vormt zo een brug tussen de eindgebruikers en de IT’ers die hen voorzien in de applicaties die ze nodig hebben. Een essentiële rol dus!

Hoe word je informatieanalist bij de politie? 

Er is geen specifieke studie die je afgerond moet hebben om informatieanalist bij de politie te worden. Het is vooral van belang dat je complexe materie begrijpelijk en inzichtelijk kunt maken. En dat je communicatieve vaardigheden hebt: je achterhaalt de vraag áchter de vraag om te ontdekken wat er werkelijk nodig is. Met die kennis geef je de developers vervolgens een concrete opdracht, dus affiniteit met IT is zeker wenselijk. Je hoeft niet zelf te programmeren, maar weet wel waar een developer het over heeft.

Jouw vakgebied is wel degelijk IT. Om informatieanalist ofwel requirements engineer te wordenzijn er genoeg cursussen en opleidingen. Daarnaast geloven we absoluut in learning on the job. Juist door veel met je collega’s te sparren, kom je erachter wat zij in de praktijk nodig hebben en kun je hen het beste ondersteunen.

‘Ik heb ervaring in communicatie en dus met gesprekstechnieken. Daarnaast heb ik me gespecialiseerd in Lean & Six Sigma, dat is procesoptimalisatie. Het bleek een goede achtergrond om bij de politie als informatieanalist aan de slag te gaan.’
- Bianca, informatieanalist IT

Wat verdient een informatieanalist bij de politie?

De ene informatieanalist is de andere niet, dus het salaris varieert per vacature en is afhankelijk van je ervaring. Een medior informatieanalist bij IT is ingeschaald in schaal 10 (tussen €3150,- en €5000,-), een senior in schaal 11 (tussen €3800,- en €5650,-).

Daarnaast staat de politie bekend om haar aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden. Bij ons is een fulltime werkweek 36 uur en ontvang je 8,33% eindejaarsuitkering. En wat dacht je van flexibele werktijden en fijne regelingen, bijvoorbeeld voor je pensioen en betaald ouderschapsverlof? Ook dat ‘verdien’ je bij de politie.

Ben jij nieuwsgierig van aard, haal je altijd de onderste steen boven en wil je deze onderzoekende houding inzetten bij de politie? Dan ligt er een politiecarrière voor jou in het verschiet. Reageer op de vacatures hieronder of bel de betreffende recruiter. Zij staan altijd open voor een leuk gesprek en kunnen je alles vertellen over werken bij de politie.