Vergroot jezelf Kombijdepolitie

DevOps engineering

Met AI checken of een automobilist op zijn telefoon zit te klooien. Politiehelikopters en arrestatieteams van realtime informatie voorzien. Agenten met mobiele apps meer tijd op straat geven en de heterdaadkracht vergroten door een state-of-the-art ANPR-netwerk te bouwen. Of alle sensorinformatie van de politie via één platform ontsluiten. Het is een kleine greep uit de projecten waarmee ruim honderd DevOps-teams de politie dagelijks flexibeler, sneller en slagvaardiger maken.

Kostbare seconden

Een inbreker op heterdaad pakken. Op tijd een reanimatie starten. Een aanslag voorkomen. Elke seconde die je bij de politie met ICT kunt winnen, is er eentje die zich uitbetaalt op straat. Boas Baracs weet dat als geen ander. Hij werkte jarenlang als agent in de uniformdienst, en is nu teamchef voor dertig DevOps-ontwikkelteams van de politie. “Neem de ANPR, de automatic number plate recognition. Daarmee kun je een gesignaleerde auto vinden en van de weg afhalen en zo bijvoorbeeld een liquidatie voorkomen. Met dat soort systemen die we zelf maken, dragen we bij aan de veiligheid van Nederland.”

Heterdaadkracht

Kolibrie, Oogopslag, HAVANK... De applicaties die bij de politie ontwikkeld worden dragen vaak illustere namen. Ze zorgen ervoor dat helikopters weten waar ze naartoe moeten. Dat de politie bij een inval precies kan zien waar alle eenheden zijn. Dat vingerafdrukken worden herkend en dat de recherche over verschillende dossiers heen kan zoeken. “Het Productiehuis is verantwoordelijk voor alle software van de politie. Met meer dan honderd DevOps-teams zorgen wij voor de doorontwikkeling en continuïteit van een paar honderd applicaties. Onze systemen worden dagelijks door meer dan 70.000 politiemensen gebruikt. Die willen zo snel mogelijk weten wat er gebeurt, waar het gebeurt, wie het gedaan heeft. Onze systemen helpen de slagkracht van de agenten op straat te vergroten. Dat geeft wel een kick om daar aan bij te kunnen dragen.”

“Bij elke stap die de politie in een opsporingsonderzoek moet doen, zijn wij betrokken vanuit ICT.”

Boas Baracs | Teamchef

Technische uitdagingen

Binnen de politiesystemen komt heel veel techniek bij elkaar. Neem als voorbeeld de BVID, de identificatiezuil die door heel Nederland wordt gebruikt om verdachten mee te identificeren. Daar komt biometrische sensoring bij kijken, er zit een documentscanner in, en een camera, software, middleware, API’s... Technisch een grote uitdaging dus. En dat geldt voor veel politiesystemen. Innovatie is belangrijk. “We proberen echt met toonaangevende technieken te werken. We werken met hele relevante nieuwe tooling, we doen steeds meer met microservices, containering, de cloud. Maar ook CICD, automatisch deployen…” Of je nou engineer bent, of architect, tester of SCRUM-master: er valt bij de politie enorm veel te ontwikkelen en experimenteren.

Doorgroeien

Uit eigen ervaring weet Boas Baracs hoe belangrijk het is om je te kunnen ontwikkelen. “Alle honderd DevOps-teams werken aan maatschappelijk relevante software. En ben je uitontwikkeld in je rol of in je team, dan gaat intern doorgroeien heel eenvoudig. Daardoor kun je ook elke keer weer met een frisse blik naar je werk kijken. Dat is ook een meerwaarde van bij de politie werken: je kan elke keer weer geprikkeld worden met nieuwe onderwerpen, nieuwe technieken, een nieuwe doelgroep.” Wat hij ook altijd aan zijn mensen aanraadt, is om met de collega’s op straat mee te lopen. “Ga kijken bij de politie te water, de paarden, de recherche. Wij willen dat je je klant en collega’s goed kent als je bij ons werkt.”

Maak er politiewerk van

Jij bent pro-actief. Leergierig. Breed geïnteresseerd. T-shaped. Je bent benieuwd hoe dingen werken, en wilt ze zelf ook uitzoeken. Je bent een vernieuwer, een verbeteraar. Of je krijgt juist energie van het op orde brengen en houden van levensreddende systemen. Je wilt met de nieuwste technieken werken en je steekt je mening niet onder stoelen of banken. Kortom: jij bent een DevOps-engineer in hart en nieren. En wil je daarmee bijdragen aan de veiligheid van Nederland? Maak er dan politiewerk van.