Kom bij de politie Maak er politiewerk van

Voor wie staan voor onze rechtsstaat

Lars werkt bijna 15 jaar voor de politie. Eerst was hij agent, nu werkt hij voor de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging. Bij de DKDB kom je op bijzondere plekken in binnen- en buitenland. Misschien heeft de persoon die je beveiligt een afspraak in een buitenlands regeringsgebouw. Of gaat deze op wintersport. Je bent er altijd bij en moet fysiek en mentaal fit zijn. Maar vooral: scherp kunnen blijven. “Je kunt geen moment verslappen, ook niet als je al 15 uur aan het werk bent.”

Soms moet je in de menigte opgaan

“Bij de DKDB beveiligen we leden van het Koninklijk Huis, politici, journalisten, rechters, advocaten, ga zo maar door. Vaak mensen met een publieke functie. De samenstelling van je team en je rol daarin wisselt. De ene keer ben je voorverkenner en bekijk je vooraf de locatie. Een andere keer ben je chauffeur of werk je dicht op de te beveiligen persoon. Of je werkt onzichtbaar, wat betekent dat je in de menigte opgaat. Zo kun je onopvallend je werk doen.”

Het gevaar komt naar je toe

“Politieagenten en persoonsbeveiligers doen allemaal de politieopleiding. Het grote verschil zit hem in de voorbereiding. Als persoonsbeveiliger ben je meer preventief bezig. Je wilt voorkomen dat je in een aanslagsituatie terechtkomt. Bij ons komt het gevaar altijd naar ons toe, maar je weet niet in welke vorm. Dus moet je plan aan de voorkant dusdanig goed zijn dat je meteen kan reageren.”

Ook na 15 uur moet je scherp blijven

“Als persoonsbeveiliger moet je goed getraind zijn, fysiek en mentaal. Als je 14 of 15 uur aan het werk bent, moet je al die tijd scherp blijven. En direct in actie kunnen komen op het moment dat er iets gebeurt. Je moet zelf overleven en de persoon die je beschermt veilig thuisbrengen.”

Het geeft gewoon een kick

“Het mooie aan dit werk vind ik dat je deel uitmaakt van iets groters, van het grotere belang. Dat je eigenlijk de democratie waarin wij leven beveiligt, dat die kan blijven bestaan. Maar ik doe dit werk zeker ook voor mezelf. Het geeft gewoon een kick.”

Wil jij in binnen- en buitenland de veiligheid van hooggeplaatste personen op je nemen? Bekijk de mogelijkheden.